Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας: Συνταγή και οδηγίες εκτέλεσης

08 Δεκ. 2023, 13:17

Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας: Συνταγή και οδηγίες εκτέλεσης

Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας
Ο πιο εύκολος και φανταστικός χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας.
Το Yule log , γνωστό και ως bûche de Noël ή για εμάς απλώς «κορμός» , είναι ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και θεωρείται το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό των Γάλλων.

Νόστιμο και λαχταριστό, κάθε φορά φτιάχνεται μια διαφορετική γεύση, χάρη στις διάφορες γεμίσεις που το κάνουν ένα φανταστικό γλυκό για τις γιορτές. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας είναι η πιο γλυκιά έκπληξη για τους καλεσμένους σας στο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

Για τη βάση

6 κρόκοι αυγών

3 ασπράδια αυγών

210 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

160 γρ. αλεύρι 00

 Για τη ganache σοκολάτας για τη γέμιση

100 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος

150 γρ. μαύρη σοκολάτα

6 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα μούρα

Για τη ganache σοκολάτας για διακόσμηση

 200 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος

300 γρ. μαύρη σοκολάτα

 
Εκτέλεση

Για τη βάση

 Βάζουμε τους κρόκους και τα ασπράδια σε δύο χωριστά δοχεία. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό σύρμα, χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν.  Με τον ίδιο τρόπο χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με 160 γρ. ζάχαρη, σε μικρές δόσεις. Το υπόλοιπο μέρος θα το χρησιμοποιήσουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ενσωματώστε τα ασπράδια στους κρόκους, κάνοντας κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, οι οποίες είναι απαραίτητες για να μην σπάσει η ζύμη. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε σιγά σιγά.

Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος, ρίχνουμε τη ζύμη και την απλώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 8 λεπτά. Αυτό το γλυκό δεν πρέπει να ψηθεί για περισσότερο από 10 λεπτά, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να το τυλίξετε.

Από βάση σε ρολό

Βγάζουμε από τον φούρνο τη ζύμη και την τοποθετούμε μαζί με το χαρτί ψησίματος σε μια επιφάνεια εργασίας. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα 50 γραμμάρια ζάχαρης στη ζεστή επιφάνεια και ξεκινάμε να τυλίγουμε τη βάση. Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

Προετοιμασία ganache μαύρης σοκολάτας

 Βάζουμε τη φρέσκια κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράσει. Ρίχνουμε την προηγουμένως χοντροκομμένη μαύρη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Αφήνουμε τη ganache να κρυώσει μέχρι να γίνει παχύρρευστη.

Από το ρολό στον κορμό

Παίρνουμε το ρολό, το ξετυλίγουμε απαλά και απλώνουμε τη μαρμελάδα μούρων. Ρίχνουμε και τη ganache σοκολάτας και τυλίγουμε το ξανά σε ρολό, προσέχοντας να μην το πιέσετε και το τυλίγουμε με μια μεμβράνη. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα στο ψυγείο. Το μυστικό για ένα άψογο σχήμα είναι η ξεκούραση πριν τη διακόσμηση.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε τις άκρες του ρολού με δύο λοξές τομές. Παίρνουμε ένα δίσκο, τοποθετούμε τον κορμό και τις δύο χαραγμένες άκρες πλευρικά, δημιουργώντας τα «κλαδιά».

Για διακόσμηση, ετοιμάζουμε μια νέα ganache σοκολάτας, αλλά με διαφορετικές δόσεις και τη ρίχνουμε ομοιόμορφα πάνω στον κορμό, φροντίζοντας τα πλαϊνά μέρη να κολλήσουν στο και καθαρίζουμε την περίσσεια σοκολάτας.

Ο χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτα είναι έτοιμος για απόλαυση.

jenny.