Λαχταριστή μελομακαρονόπιτα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

21 Δεκ. 2023, 11:42

Λαχταριστή μελομακαρονόπιτα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αν θέλετε να συνοδεύσετε το γιορτινό γεύμα με ένα παραδοσιακό αλλά και... ιδιαίτερο γλυκό και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, αυτή η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη θα σας λύσει τα χέρια.

Τι θα χρειαστείτε
Για το σιρόπι

 400 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
250 γραμμάρια νερό
1 στικ κανέλα
3 γαρίφαλα ολόκληρα
1/2 πορτοκάλι
70 γραμμάρια μέλι

Για την πίτα
200 γραμμάρια σπορέλαιο
90 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 κουταλάκι του γλυκου τριμμένο γαρίφαλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
30 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
200 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

Μέλι
Καρύδια
 
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο

Αρχικά τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το πορτοκάλι. Μόλις πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
 
Βήμα 2ο
 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και την άχνη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
 
Βήμα 3ο
 
Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά, και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.
 
Βήμα 4ο
 
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. και απλώνουμε με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί. Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε 45-50 λεπτά. Στον μισό χρόνο αφαιρούμε το γλυκό, χαράσσουμε ξανά στα κομμένα κομμάτια, και συνεχίζουμε να ψήνουμε.
 
Βήμα 5ο
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Περιμένουμε 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.

Καλή επιτυχία!
 
Πηγή: akispetretzikis.com