Συνταγή για σπιτικές μπάρες με ξηρούς καρπούς χωρίς ψήσιμο

24 Απρ. 2024, 09:12

Συνταγή για σπιτικές μπάρες με ξηρούς καρπούς χωρίς ψήσιμο

Αυτές οι μπάρες με σπόρους σουσαμιού και ξηρούς καρπούς είναι το τέλειο σνακ. Είναι υγιεινές με τραγανή υφή και νόστιμη γεύση. Είναι εύκολες στην παρασκευή τους καθώς δεν χρειάζονται ψήσιμο στο φούρνο.

Υλικά

Βούτυρο για το βούτυρωμα του ταψιού
1 φλιτζάνι ζάχαρη
⅓ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο
1 φλιτζάνι σπόροι σουσαμιού
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καβουρδισμένα φιστίκια
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα

Οδηγίες

Βουτυρώστε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 20×20 εκ. Στρώστε το με δυο κομμάτια λαδόκολλας σε σχήμα σταυρού, βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα και αφήνοντας περίσσεια λαδόκολλας από όλες τις πλευρές για να μπορέσετε να σηκώσετε τις μπάρες. Βουτυρώστε και την λαδόκολλα από πάνω.
Σε μια μεσαία κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βράστε τη ζάχαρη με ⅓ φλιτζάνι νερό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη (2-3 λεπτά). Συνέχισε το βράσιμο χωρίς ανακάτεμα μέχρι το σιρόπι να αποκτήσει σκούρο χρυσαφί χρώμα (περίπου 9-10 λεπτά επιπλέον). (Εάν αρχίσουν να εμφανίζονται σκούρες κηλίδες στο μείγμα ζάχαρης, ανακινήστε απαλά την κατσαρόλα για να ενσωματωθούν).
Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος και το αλάτι (το μείγμα θα φουσκώσει). Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια ανακατέψτε το φυστικοβούτυρο, τους σπόρους σουσαμιού, τα φιστίκια και τα βερίκοκα. Μεταφέρετε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και απλώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα ή ένα μαχαίρι.
Αφήστε το να κρυώσει μέχρι να σφίξει, για τουλάχιστον 1 ώρα και έως 3 ημέρες.
Πιάνοντας την λαδόκολλα που περισσεύει, σηκώστε τις μπάρες από το ταψί και τοποθετήστε τις σε μία σανίδι κοπής. Κόψτε τις σε 24 μπάρες.

Συμβουλές από σεφ:

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φιστίκια με κάρυδα και τα αποξηραμένα βερίκοκα με σταφίδες.