Σχέσεις: Γιατί και πώς χωρίζω - Πώς το ξεπερνάω;

30 Μαρ. 2024, 09:43

Σχέσεις: Γιατί και πώς χωρίζω - Πώς το ξεπερνάω;

Η ηθοποιός Λουκία Παπαδάκη, η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Δέσποινα Μητροβγένη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον χωρισμό.

Για ποιους λόγους οδηγούνται οι άνθρωποι στο τέλος μίας σχέσης; Με ποιον τρόπο μπορούμε να βιώσουμε αυτόν τον «μικρό θάνατο» ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας;

Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι η Λουκία Παπαδάκη, η οποία μιλά για τους δικούς της χωρισμούς και όσα -σωστά και λάθη- έχει κάνει στην προσπάθειά της να τους διαχειριστεί.

«Αν δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι μαζί, μπορούμε να είμαστε χώρια», σχολίασε χαρακτηριστικά η ηθοποιός και πρόσθεσε «ο  οποιοσδήποτε χωρισμός είναι πάντοτε μία απώλεια».

Ως προς τον τρόπο που έκανε τους χωρισμούς η Λουκία Παπαδάκη είπε ότι το έκανε ειρηνικά, δεδομένου ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν επιθυμεί τους επί τούτου συγκρούσεις.

Γιατί ο κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός «θάνατος»;

Η Δέσποινα Μητροβγένη, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια επεσήμανε ότι ο χωρισμός είναι από τις πιο τραυματικές που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος, γιατί σε πρώτο χρόνο φέρνει μαζί του και την αλλαγή και έτσι καλείται το άτομο να επαναπροσδιορίσει την ασφάλεια που νιώθει. Επίσης ένα χωρισμός γίνεται αντιληπτός και ως ήττα.

Γιατί χωρίζουμε στις μέρες μας πιο εύκολα;

Η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια εξήγησε ότι έχει αλλάξει το κοινωνικό σύστημα. Από έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι η γυναίκα καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να σώσει μία στην σχέση. Σήμερα η γυναίκα είναι και σεξουαλικά απελευθερωμένη και χειραφετημένη οικονομικά, άρα η προσπάθεια που καταβάλλει μικραίνει κι έτσι χωρίζουν πιο εύκολα.

Το μοτίβο που σχετιζόμαστε και χωρίζουμε έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία, όπως ανέφερε η ειδικός.

Όσον αφορά την περίπτωση κάποιος να μένει σε μία σχέση υπό το φόβος της μοναξιάς αποτελεί λανθασμένη επιλογή.

Γιατί χωρίζουν σήμερα τα ζευγάρια;

Η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια είπε ότι ένας λόγος είναι η εξιδανίκευση που τείνει να γίνεται στο πρόσωπο του συντρόφου που γνωρίζει κάποιος, αλλά το πέρασμα του χρόνου φέρνει την «γείωση». Ένας άλλος λόγος που έχει παρατηρήσει η ειδικός είναι η έλλειψη επικοινωνίας μέσα σε ένα ζευγάρι.

Ένα σημαντικό κριτήριο που δείχνει ότι πρέπει να φύγει ένα άτομο από μία σχέση είναι όταν δεν αναγνωρίζει πια το εαυτό του.

Πώς ξεπερνάω τον χωρισμό;

Ο χωρισμός θέλει χρόνο και είναι σημαντικό το πώς θα τον ερμηνεύσει κάποιος, τόνισε η ειδικός, δηλαδή εάν θα τον δει ως τέλος ή ως μια ευκαιρία για νέα αρχή και περίοδο αναστοχασμού. Άλλωστε «ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ ένα τέλος», σύμφωνα με την κα. Μητροβγένη.

πηγή: MEGA TV