Λιγνάδης: Οι δύο μηνύσεις και η κατάθεση της γυναίκας – κλειδί που σφράγισαν τη σύλληψη

21 Φεβ. 2021, 13:28

Λιγνάδης: Οι δύο μηνύσεις και η κατάθεση της γυναίκας – κλειδί που σφράγισαν τη σύλληψη

Προθεσμία για την Τετάρτη στις 12 μ.μ. προκειμένου να απολογηθεί έλαβε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου βρέθηκε το πρωί, λίγο μετά τις 10.00 στην Ευελπίδων ενώπιον της ανακρίτριας, η οποία συμφώνησε το Σάββατο στην έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του.

Στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης παρέμεινε για περίπου μισή ώρα, ενώ βγαίνοντας από τα δικαστήρια της Ευελπίδων δεν έκανε δήλωση.

Μπήκε στο περιπολικό προκειμένου να οδηγηθεί ξανά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας, όπως είπε σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων "ακολουθήθηκε η δικονομική διαδικασία, ο κ. Λιγνάδης έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη" και πρόσθεσε ότι "υπάρχει πλήρης άρνηση των κατηγοριών που του προσάπτονται". Είπε ακόμη ότι "θα μελετήσουμε τη δικογραφία και θα τοποθετηθούμε θεσμικώς".

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου έφτασε στην Ευελπίδων με χειροπέδες και φορώντας σκούφο και μάσκα. Ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος. Ο σκηνοθέτης – ηθοποιός συνελήφθη σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές αφού πρώτα έλαβαν καταθέσεις από σημαντικούς μάρτυρες που έδεσαν τις καταγγελίες που υπήρχαν σε βάρος του γνωστού ηθοποιού- σκηνοθέτη.

Δύο είναι οι βιασμοί για τους οποίους εκδόθηκε το ένταλμα. Ο ένας με βάση τη χθεσινή μήνυση και ο δεύτερος μετά την παραγεγραμμένη μεν μήνυση του αποκαλούμενου Βασίλη, ο οποίος ωστόσο μίλησε και για άλλα περιστατικά που δεν έχουν παραγραφεί. Ένα από αυτά δεν έχει παραγραφεί. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητεί να βγουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση ενώ απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις για καθυστέρηση στην έρευνα τονίζει ότι «υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

Στη ΓΑΔΑ κρατείται μέχρι την Τετάρτη ο Δημήτρης Λιγνάδης

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του του Εθνικού Θεάτρου με εντολή του εισαγγελέα θα κρατηθεί στην Ασφάλεια Αττικής, μέχρι την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα οδηγηθεί στον ανακριτή για απολογία, σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του.

Σοκαριστικά είναι όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον Δημήτρη Λιγνάδη. Αναλυτικά στοιχεία για τον πρώτο και τον δεύτερο άντρα που κατέθεσαν μήνυση εναντίον του. «Έδεσε» την υπόθεση η κατάθεση γυναίκας του πολύ στενού περιβάλλοντός του.

Την υπόθεση του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ηθοποιού και σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή,χειρίστηκαν με μυστικότητα και ταχύτητα οι εισαγγελικές αρχές. Μέσα σε ένα διάστημα 15 ημερών, κατάφεραν, να προχωρήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του και στην έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Eξετάζοντας μία σειρά από μάρτυρες, οι οποίοι εισέφεραν στη δικαιοσύνη καθοριστικά στοιχεία, κατέληξαν πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να την απαγγελία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος. Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

Οι δύο μηνύσεις και ο ρόλος της γυναίκας στο περιβάλλον του

Προηγήθηκε η κατάθεση δύο μηνύσεων, που σηματοδότησαν και τις δικαστικές εξελίξεις. Η πρώτη μήνυση σε βάρος του ηθοποιού-σκηνοθέτη κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Ο μηνυτής, 40 ετών, σήμερα κατήγγειλε πως από βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη σε ηλικία 15 ετών το 1995. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν περάσει 26 χρόνια και για τα αδικήματα για τα οποία τον καταμήνυε έχουν παραγραφεί.

Ωστόσο, από αυτήν την πρώτη μήνυση προέκυψε η μαρτυρία-καταγγελία ενός ακόμα προσώπου για βιασμό πριν από περίπου μια εξαετία. Έτσι, όπως συνέβη και στη περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου, από τη μήνυση που δεν μπορούσε να παράξει έννομα αποτελέσματα ,ήρθε στο φως μία ακόμα υπόθεση βιασμού και μάλιστα σε χρόνο που δεν έχει παραγραφεί.

Σε αυτή τη καταγγελία, ήρθε να προστεθεί και η κατάθεση μίας μάρτυρος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανήκε μέχρι το 2017 στο πολύ στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη. Η γυναίκα φέρεται να αναφέρθηκε στη δράση του σκηνοθέτη και στον τρόπο που προσέγγιζε ανήλικους.

Η δεύτερη μήνυση κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή το πρωί, η μήνυση 25χρόνου ο οποίος κατήγγειλε ότι τον βίασε ο Δημήτρης Λιγνάδης, το 2010, όταν ήταν 14 ετών. Το γεγονός ότι το αδίκημα παραμένει ενεργό και δεν έχει παραγραφεί, οδήγησε σε αλυσιδωτές εξελίξεις.

Σημαντική η κατάθεση νεαρού που επιβεβαίωσε τον 25χρονο

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατέθεσε στον εισαγγελέα νεαρός άνδρας ο οποίος επιβεβαίωσε πολλές από τις καταγγελίες του 25χρονου. ο μάρτυρα επικαλείται στη μήνυση του ο 25χρονος, υποστηρίζοντας ότι ήταν στην παρέα των παιδιών που ο σκηνοθέτης έκανε ανήθικες προτάσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι βρέθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη όταν, μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του, ότι ο σκηνοθέτης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες κι έπειτα τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις.

Ο νεαρός φέρεται να υποστήριξε ότι η παρέα έφυγε αμέσως από το σπίτι και ο ίδιος δεν ξαναπηρε ποτε. Για τον καταγγελλόμενο βιασμό του 25χρονου είπε ότι είναι σίγουρος ότι λέει την αλήθεια κρίνοντας από τη συμπεριφορά του σκηνοθέτη. Μετά από αυτές τις μαρτυρίες, η έκδοση του εντάλματος για τις εισαγγελικές αρχές ήταν μονόδρομος.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα οδηγηθεί στην ανακρίτρια και αναμένεται να λάβει προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, ενώ αμέσως μετά την απολογία του, θα αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική του μεταχείριση.