Ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα με 2 self test την εβδομάδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς

07 Απρ. 2021, 16:06

Ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα με 2 self test την εβδομάδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς

Τη συνέχιση της λειτουργίας των λυκείων δια ζώσης από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.


«Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει», ανέφερε η κ. Κεραμέως.
 
Επιπλέον, η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Σε συνεχή επικοινωνία είναι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, ανέφερε η Νίκη Κεραμέως και εξέφρασε την ελπίδα μετά τα λύκεια, σύντομα να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για τις υπόλοιπες δομές. 

«Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα σχολεία», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, σημείωσε: «Μοιραζόμαστε απολύτως μαζί σας την ανάγκη να βρεθούν τα παιδιά μας ξανά στις τάξεις, κατανοούμε την κόπωση από την πανδημία, και τα όρια της τηλεκπαίδευσης, η οποία -όσο χρήσιμη είναι- δεν μπορεί όμως παρά να είναι μία λύση ανάγκης».

«Παρά την κούραση, παρά την κόπωση, που είναι απολύτως κατανοητή και τη βιώνουμε όλοι μας, όσο πιο πιστά τηρήσουμε για λίγο ακόμη τα μέτρα, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην κανονικότητα, στο να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την πανδημία», κατέληξε η υπουργός.

Κοντοζαμάνης:  Μέχρι την Παρασκευή, 700.000 self test θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία

Ξεκινάει αύριο η διάθεση των self test από τα φαρμακεία της χώρας και σε πρώτη φάση η διανομή αφορά στους μαθητές 16 18 ετών και στους εκπαιδευτικούς και ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μετά την επίσκεψη του στην κεντρική αποθήκη διανομής των self tests στο Μαρκόπουλο Αττικής. Ο κ. Κοντοζαμάνης ξεναγήθηκε στους χώρους της αποθήκης και ενημερώθηκε για τον τρόπο διανομής των τεστ.

Τόνισε ότι μέχρι την Παρασκευή, 700.000 τεστ θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία. Έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια τεστ μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν παραληφθεί άλλα πέντε εκατομμύρια.

«Τα self tests είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας προκειμένου να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια οι δραστηριότητες στη χώρα μας. Είναι πολύ εύκολα στη χρήση, ο καθένας από εμάς μπορεί να το κάνει μόνος του και αυτός είναι ο λόγος που οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη έχουν δώσει άδεια κυκλοφορίας σε αυτά τα προϊόντα ως αυτοδιαγνωστικά», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Κικίλιας: Εξακολουθεί να ανησυχεί η Θεσσαλονίκη

Με το χθεσινό ρεκόρ testing, 75.182 δειγματοληψίες και εμβολιασμών, που χθες πλησίασαν τις 60.000 ξεκίνησε την ενημέρωση για την πανδημία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι αισιοδοξούμε πως σύντομα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ είπε ότι η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να ανησυχεί, καθώς τα κρούσματα Covid-19 παρουσιάζουν αύξηση.