Τελικά πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα; Τα τελικά μέτρα

21 Απρ. 2021, 08:17

Τελικά πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα; Τα τελικά μέτρα

Μία πρώτη γεύση έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Τετάρτης για το πλαίσιο των μέτρων που θα ισχύσουν το Πάσχα.

«Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας», είπε.

Η κυρία Πελώνη σημείωσε πάντως ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μήνυμα του πρωθυπουργού τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί. Όπως ανέφερε, ο λόγος που συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή είναι επειδή η κυβέρνηση «θέλει να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μία ορατότητα στους πολίτες» γιατί έχει γίνει μείζονος σημασίας το Πάσχα.

Επίσης, σημείωσε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι.

Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει Τετάρτη ή Πέμπτη το τέλος των προσδοκιών για το «Πάσχα στο χωρίο» αλλά και τα μέτρα που θα ισχύσουν όλες τις ημέρες της Μεγάλης εβδομάδας αλλά και την Κυριακή του Πάσχα.

Το στίγμα του νέου διαγγέλματος έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις» βάζοντας ως καταληκτική ημερομηνία για την επιστροφή στην κανονικότητα τα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τους λόγους για τους οποίους απαγορεύονται τελικά οι μετακινήσεις από νόμο σε νομό και θα αναφερθεί στα μέτρα που θα ισχύσουν για τις εκκλησίες αλλά και το τραπέζι του Πάσχα. Θα ζητήσει από τους πολίτες «να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή καθώς η υγειονομική κρίση φτάνει στο τέλος της, με τη βοήθεια και των εμβολιασμών, των test αλλά και με σύμμαχο τον καλό καιρό.»

Εν τω μεταξύ συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η επιτροπή των επιστημόνων προκειμένου να αποφασίσει το πώς θα γιορτάσουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας το Πάσχα δεδομένου ότι το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και μετά από τα αλλεπάλληλα κορωνοπάρτι εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη καθώς φοβάται ότι μπορεί να αναβιώσουν την χώρα φαινόμενα Μαλεσίνας. Γι αυτό άλλωστε κάποιοι επιστήμονες εμφανίστηκαν τις τελευταίες ώρες αρνητικοί στις μετακινήσεις για το χωριό.

ΟΙ πληροφορίες λένε ότι σε ότι αφορά την λειτουργία των εκκλησιών την Μεγάλη εβδομάδα, η Ανάσταση αναμένεται να γίνει στις 9 αντί για τις 12 το βράδυ, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να παραταθεί για πολύ η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Η περιφορά του Επιταφίου αναμένεται να γίνει αυστηρά περιμετρικά των εκκλησιών αν και το θέμα αυτό φαίνεται ότι διχάζει τους επιστήμονες.
Ιερείς, ψάλτες και βοηθητικό προσωπικό των ναών θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν self test, τουλάχιστον μία φορά μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα ενώ οι πιστοί που θα μπουν μέσα στους ναούς θα πρέπει να κρατούν αποστάσεις και να φορούν μάσκες.

Σε ότι αφορά το Λαμπριάτικο τραπέζι η επιτροπή αναμένεται να προτείνει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο των Χριστουγέννων με λίγους συγγενείς και φίλους. Θα προτείνουν μάλιστα οι πολίτες πριν καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι να έχουν κάνει πριν self test προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερη διασπορά.