Ποια νησιά και περιοχές απειλούνται με lockdown - Προς νέα έκρηξη κρουσμάτων

19 Ιουλ. 2021, 06:42

Ποια νησιά και περιοχές απειλούνται με lockdown - Προς νέα έκρηξη κρουσμάτων

 Τα νησιά, που αυτή τη στιγμή είναι οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών καθώς παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Η κυβέρνηση όπως έχει διαμηνύσει θα προχωρά σε τοπικά lockdown όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά.

Η Μύκονος έγινε το πρώτο νησί στο οποίο εν μέσω καλοκαιριού, επιβλήθηκαν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων, των κορονοπάρτι σε βίλες, και της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα.

Πλέον, στο νησί των ανέμων ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί και παράλληλα απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου, στις 06:00 το πρωί.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε λόγο για σωστή και στοχευμένη κίνηση τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «τα κρούσματα στην Μύκονο δεν ήταν απλά σε δυναμική αλλά σε έξαρση». Επιπλέον ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τα μοντέλα δείχνουν αύξηση της μετάλλαξης Δέλτα το επόμενο διάστημα και αναμένονται 6.500 κρούσματα με βάση τα τεστ που γίνονται, γύρω στις 15 Αυγούστου.

Προς νέα έκρηξη κρουσμάτων

Τα συνεχιζόμενα πάρτι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας είναι σχεδόν αδύνατον να μην οδηγήσουν σε «νέα έκρηξη κρουσμάτων» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ότι «αν ο κόσμος δεν εμβολιαστεί μαζικά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκκίνηση του τουρισμού με τον τρόπο που γινόταν πριν την πανδημία». Μάλιστα, ο καθηγητής σημείωσε πως μπορεί να υπάρξουν όμοιες καταστάσεις με αυτή της Μυκόνου και στα άλλα νησιά αν συνεχίσουν να διασκεδάζουν με τον ίδιο τρόπο, εκτός αν αυτή η διασκέδαση επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη προέβλεψε από την πλευρά της ότι τον Δεκαπενταύγουστο είναι πολύ πιθανό να μιλάμε ακόμα και για 10.000 κρούσματα. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί το φετινό καλοκαίρι, σημείωσε τα εξής: «Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αν συνεχιστούν τέτοιου είδους πάρτι σε πριβέ βίλες στα νησιά η διασπορά θα είναι μεγάλη. Δεν αποκλείεται και σε άλλα νησιά με αυξημένο ιικό φορτίο όπως η Πάρος, η Ίος και η Σαντορίνη να δούμε τοπικά lockdown τύπου Μυκόνου. Αυτό θα είναι καταστροφικό για τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό».


Ποια νησιά και περιοχές απειλούνται με lockdown

Την ώρα που η «έκρηξη» των κρουσμάτων στη Μύκονο αγγίζει το 248%, ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, εκτός της Μυκόνου, οι περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω του υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, ως και την Πέμπτη και μέσα σε μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Πάρο, όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου διπλασιάστηκαν.

«Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει σε όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συνεπώς, δεν αποκλείεται να ληφθούν ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά, εάν δεν σταθεροποιηθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Επίσης, οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας έχουν ανέβει στο πορτοκαλί επίπεδο.