Πες μου πώς σε λένε, να σου πω από πού είσαι – Λίστα με 497 ονόματα
10 Νοε 2023, 18:28
Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή πράγματι φαίνεται να μην κάνει, καθώς ένα από τα πιο διαδεδομένα ονόματα στη χώρα παραμένει εξίσου υψηλά στις προτιμήσεις των γονέων για το παιδί τους.
Οι «σαρανταπέντε Γιάννηδες» όμως, φαίνεται να έχουν έναν ισχυρότερο αντίπαλο, αφού το όνομα «Γεώργιος» εμφανίζεται συχνότερο στα δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ τον «Ιωάννη» ξεπερνά και ο «Κωνσταντίνος». Στα κορίτσια η εικόνα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη.
Η πρωτοκαθεδρία της «Μαρίας» δεν φαίνεται να απειλείται, καθώς υπερδιπλάσιος αριθμός κοριτσιών έχουν το όνομα αυτό έναντι του δεύτερου συχνότερου, της «Ελένης».
Σε ό,τι αφορά τα γυναικεία ονόματα, σε όλους τους νομούς της χώρας το συχνότερο όνομα είναι το «Μαρία».
Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που αποτυπώνουν τη συχνότητα των ονομάτων στους καταλόγους των δήμων, παρατηρείται ότι στα αγόρια, τα πρώτα πέντε ονόματα διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα από τα υπόλοιπα της πρώτης δεκάδας, καθώς έχουν δοθεί σε περισσότερα από 5.000 παιδιά.
Ειδικότερα από το 2020 έως το 2022, 6.500 παιδιά πήραν το όνομα «Κωνσταντίνος», ενώ το «Γεώργιος» έχει δοθεί σε περίπου 8.000 -τα ονόματα της λίστας αφορούν τον επίσημο τρόπο ονοματοδοσίας, οπότε ο αριθμός των πιο άτυπων π.χ. «Γιώργος» και «Νίκος» είναι σαφώς μικρότερος και δεν εντάσσεται στην προσμέτρηση των ονομάτων. Στα κορίτσια, η Μαρία ξεπερνά τις 7.000 ονοματοδοσίες και η Ελένη ακολουθεί με 3.500. Ολα τα υπόλοιπα ονόματα ξεπερνούν το καθένα τις 2.000.
Η γεωγραφική κατανομή
Πάντως, αυτό που παρατηρείται είναι ότι δεν ονομάζει όλη η χώρα τα παιδιά της με τα ίδια κριτήρια. Ιστορικοί και θρησκευτικοί παράγοντες ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ονομάτων ανά περιοχή, οδηγώντας σε ορισμένες γεωγραφικές διακυμάνσεις. Πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα ο συνάδελφος, ο συμφοιτητής ή ο φίλος σας που ονομάζεται «Σπύρος» να προέρχεται από την Κέρκυρα; Η ο «Γεράσιμος» από την Κεφαλονιά;
Αναλύοντας τη γεωγραφική κατανομή των ονομάτων των αγοριών, το κυρίαρχο όνομα της κατάταξης φαίνεται να «χάνει» σε ορισμένες περιοχές. Κι αυτό γιατί μπορεί ο «Γεώργιος» να έχει πάρει την πρώτη θέση σε τουλάχιστον έναν νομό στις έντεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, με εξαίρεση τη Θεσσαλία και τα Ιόνια Νησιά. Στη Θεσσαλία το συχνότερο όνομα είναι το «Κωνσταντίνος», κάτι που ισχύει και στη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ξάνθη.
Στα Ιόνια Νησιά παρατηρείται ότι σε κάθε νομό υπάρχει ένα όνομα που έχει «την τιμητική του».
Πάντως, στα Ιόνια Νησιά παρατηρείται ότι σε κάθε νομό υπάρχει ένα όνομα που έχει «την τιμητική του». Σημαντικό ρόλο σε αυτό μάλλον διαδραματίζουν οι πολιούχοι του κάθε νησιού, όπως για παράδειγμα ο Αγιος Γεράσιμος στην Κεφαλονιά, ο Αγιος Διονύσιος στη Ζάκυνθο και ο Αγιος Σπυρίδωνας στην Κέρκυρα που δίνουν μία ώθηση για τη διάδοση αυτών των ονομάτων. Η Ζάκυνθος φαίνεται να πηγαίνει κόντρα στην εθνική τάση που θέλει το όνομα «Γεώργιος» να είναι στα πέντε επικρατέστερα, καθώς είναι η μόνη περιοχή που εξαιρείται.
Πηγαίνοντας στη Στερεά Ελλάδα παρατηρούμε ότι στους νομούς Εύβοιας και Βοιωτίας το συχνότερο όνομα είναι αυτό του «Ιωάννη», ενώ είναι επίσης αρκετά συχνό και στη Σάμο, μαζί με το «Δημήτριος». Το τελευταίο είναι το συχνότερο σε δύο περιοχές, ενώ και το «Παναγιώτης» κατακτά την πρωτιά σε δύο περιοχές.
Σε ό,τι αφορά τα γυναικεία ονόματα, σε όλους τους νομούς της χώρας το συχνότερο όνομα είναι το «Μαρία». Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η «Ελένη», η οποία κερδίζει περισσότερο έδαφος στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Η «Αικατερίνη» εμφανίζεται αρκετά συχνά σε διάφορες περιοχές, ενώ η «Βασιλική» είναι το δεύτερο συχνότερο όνομα στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου. Στη Ροδόπη το δεύτερο συχνότερο όνομα είναι το «Ζεϊνέπ», ενώ σε Λέσβο και Δωδεκάνησα η «Ειρήνη» παίρνει το «αργυρό μετάλλιο». Η Ιωάννα λαμβάνει τη δεύτερη θέση σε Εύβοια και Βοιωτία.
Τελικά όμως πόσο συχνό είναι το δικό σας όνομα; Στον ακόλουθο πίνακα μπορείτε να συμπληρώσετε στη γραμμή αναζήτησης το όνομα που επιθυμείτε και να δείτε τη σειρά κατάταξης και τη συχνότητά του.
Πηγή: kathimerini.gr