Όταν χτενίζεις τα μαλλιά σου γίνεσαι πιο ευτυχισμένη – Τι λέει η επιστήμη

02 Δεκ. 2023, 19:08

Όταν χτενίζεις τα μαλλιά σου γίνεσαι πιο ευτυχισμένη – Τι λέει η επιστήμη

Υπάρχουν γυναίκες, αλλά και άντρες που περνούν ολόκληρες ώρες χαϊδεύοντας τα μαλλιά τους, αλλά κι εκείνοι που ταράζονται αν τους αγγίξει κάποιος το κεφάλι. Αυτές οι αντιδράσεις δεν οφείλονται μόνο στα συναισθήματα που εμπλέκονται στην επαφή, αλλά στην απόκριση του εγκεφάλου που στέλνει ο βολβός της τρίχας στον εγκέφαλο όταν αγγίζονται τα μαλλιά.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα νεύρα που ρυθμίζουν τη διάθεση είναι διατεταγμένα γύρω από τους θύλακες στη βάση της τρίχας, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας και της ισταμίνης, υπεύθυνης για τη φλεγμονώδη απόκριση. Αυτό θα μπορούσε τελικά να εξηγήσει γιατί όταν αποφασίζουμε να κάνουμε μια ριζική αλλαγή στη ζωή μας, ξεκινάμε πάντα από τα μαλλιά μας.

Μαλλιά: αξεσουάρ ή εργαλείο αντίληψης;

Η έρευνα του Οκτωβρίου 2023 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances μιλά για την ανταπόκριση των τριχοθυλακίων σε μηχανικά ερεθίσματα, ένα χρήσιμο θέμα για την ανάπτυξη συσκευών μεταμόσχευσης μαλλιών αλλά και για να κάνει μια καθημερινή χειρονομία απίστευτα ισχυρή για ευεξία και ψυχική υγεία.

«Όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας, το νιώθετε επειδή οι αισθητικοί νευρώνες διεγείρονται άμεσα», είπε ο Δρ. Χίγκινς, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, εξηγώντας πώς με κάθε άμεση διέγερση στα μαλλιά, ενεργοποιούνται οι αισθητικοί νευρώνες που λένε πώς ο εγκέφαλος μπορεί να αναγνωρίσει μια συγκεκριμένη επαφή, είτε ως ευχαρίστηση είτε ως ενόχληση.

Αυτός ο μηχανισμός είναι έμφυτος και αποτελεί μέρος του ανθρώπινου συστήματος αυτοσυντήρησης, που συνοψίζεται από τον Walter Bradford Cannon ως αντίδραση μάχης ή φυγής, για να προστατευτεί κανείς από μια απειλή και να επιβιώσει από κάθε κίνδυνο. Το ίδιο συμβαίνει και στο τριχωτό της κεφαλής: είτε πρόκειται για ένα χάδι, ένα τράβηγμα, ένα χτύπημα της βούρτσας ή την τοποθέτηση μιας μυτερής φουρκέτας, τα μηνύματα και οι αντιδράσεις σε αυτά τα ερεθίσματα ποικίλλουν ανάλογα με τα κύτταρα που διεγείρονται κάθε φορά από το λεπτό θήκη που περιβάλλει κάθε τρίχα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτές οι πληροφορίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεση ρυθμίζοντας τη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή με μια πολύπλοκη λειτουργία που συνυπάρχει με τη ρύθμιση της διάθεσης, της γνώσης, της ανταμοιβής, της μάθησης, της μνήμης και πολυάριθμων φυσιολογικών διεργασιών όπως ο έμετος, αλλά και η αγγειοσυστολή.

Πώς να χτενίσεις τα μαλλιά σου για να είσαι ευτυχισμένος

Τα μαλλιά συχνά θεωρούνται αξεσουάρ που πρέπει να χτενίζονται και να ποικίλουν σύμφωνα με την τρέχουσα μόδα, αλλά στην πραγματικότητα το μείγμα κερατίνης και άλλων υλικών είναι πολύ περισσότερο: μόλις ξεκλειδωθεί αυτή η επιστημονική γνώση για τους θύλακες των τριχών, θα αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε.

Τέρμα οι επιθετικές θεραπείες, τα προϊόντα μέτριας ποιότητας και οι κακές συνήθειες όπως η εμμονική χρήση ισιωτικών και πιστολάκι μαλλιών. Για να χτενίζεις τα μαλλιά σου και να είσαι χαρούμενη, η πιο σημαντική πτυχή είναι επομένως να χρησιμοποιείς εργαλεία που κάνουν μασάζ και δεν τραυματίζουν το τριχωτό της κεφαλής, να μην τραβάς τους βολβούς των μαλλιών και κυρίως μην ασκείς ένταση στους θύλακες, γιατί το μήνυμα που λαμβάνει ο εγκέφαλος θα προκαλούσε δυσφορία, ενόχληση και αδιαθεσία, κάτι που σύμφωνα με τη μελέτη που μόλις εξηγήθηκε, αντηχεί επίσης στη συναισθηματική κατάσταση.

Η έρευνα για τους θύλακες των τριχών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και η Δρ Χίγκινς πιστεύει ότι θα υπάρξουν νέες εξελίξεις σύντομα: «Τα ωοθυλάκια δεν παύουν ποτέ να με εκπλήσσουν», λέει. Από αυτές τις ανακαλύψεις, θα μπορούσαν να προκύψουν θεμελιώδεις απαντήσεις σχετικά με τη σύνδεση, προς το παρόν μια καθημερινή χειρονομία όπως το χτένισμα των μαλλιών γίνεται μια χειρονομία ευεξίας.

Πηγή: jenny.gr