Φτιάξτε τη φανουρόπιτα του Άκη Πετρετζίκη! Συνταγή, συμβουλές, βίντεο

27 Αυγ. 2020, 09:42

Φτιάξτε τη φανουρόπιτα του Άκη Πετρετζίκη! Συνταγή, συμβουλές, βίντεο

Φτιάξτε σήμερα την υπέροχη φανουρόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη.
Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.
Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα την παραδοσιακή πίτα με 9 υλικά για τη γιορτή του Αγίου Φανουρίου και δείτε τη βήμα βήμα στο akispetretzikis.com

 Συστατικά

    375 γρ. σπορέλαιο
    375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
    300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    1 κ.γ. σόδα μαγειρική
    1 κ.γ. κανέλα
    1/4 κ.γ. γαρίφαλο
    540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    120 γρ. καρύδια
    75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
    αλάτι

Για το σερβίρισμα

    1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
    φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης
Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων!

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
    Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
    Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
    Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    Μεταφέρουμε σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25x30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
    Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.

Tip
Προσοχή! Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν την κόψουμε!

Τσάντες, Ρούχα, Αξεσουάρ, Gino Perardi