Αυθεντική ιταλική πίτσα: Συνταγή εύκολη και γρήγορη

23 Ιαν. 2025, 13:14

Αυθεντική ιταλική πίτσα: Συνταγή εύκολη και γρήγορη

Αυθεντική ιταλική πίτσα: Συνταγή εύκολη και γρήγορη

Για τη ζύμη
9 γρ.  ξηρή μαγιά
250 γρ.  νερό, χλιαρό
1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
300 γρ.  αλεύρι γ.ό.χ.
100 γρ.  σιμιγδάλι, ψιλό + εξτρα, για το άνοιγμα της ζύμης
100 γρ.  καλαμποκάλευρο
1 πρέζα αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
σάλτσα για πίτσα

(1  κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 γρ.  ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. κοφτή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ.  ρίγανη, ξερή
5-6 κλ. θυμάρι, φρέσκο, μόνο τα φύλλα
 αλάτι
 πιπέρι

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
 
Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για αλλα λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.
Σερβίρουμε πάνω σε οποιαδήποτε ζύμη πίτσας.)

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το σιμιγδάλι και το αλάτι.
 
Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Όταν πια δεν μπορούμε να το δουλέψουμε με το κουτάλι αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας.
Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι και 2 ώρες να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πόσο θα το αφήσουμε εξαρτάται απο την εποχή.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C στον αέρα και βάζουμε μέσα, ανάποδα, ένα ταψί να κάψει καλά.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη και τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.
Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε σιμιγδάλι και ανοίγουμε το ένα ζυμάρι μας με ένα πλάστη (αν κολλάει βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι). 
Βάζουμε 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας και τα τυριά της προτίμησής μας πάνω στη ζύμη για πίτσα.
Μεταφέρουμε την πίτσα πάνω στο αναποδογυρισμένο ταψί του φούρνου που έχει κάψει (χωρίς να το βγάλουμε από τον φούρνο) και ψήνουμε για 5 λεπτά.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα 4 ζυμάρια.
Όταν ετοιμαστεί προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και σερβίρουμε. 

/akispetretzikis.c