Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Τα "χρυσά" tips για να σας πετύχει η βασιλόπιτα

31 Δεκ. 2020, 12:16

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Τα "χρυσά" tips για να σας πετύχει η βασιλόπιτα

Όπως όλα τα γλυκά, έτσι και το κλασικό γλυκό της σημερινής ημέρας, η βασιλόπιτα, έχουν κάποια... tips, για να πετύχουν σίγουρα και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς τα δίνει!

Πώς θα πετύχει η βασιλόπιτα;

1. Ολα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Ζυγίστε τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση.

3. Χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να γίνει κρέμα το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.

4. Χτυπήστε καλά τους κρόκους στο μείγμα ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.

5. Από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι απαλά αναδιπλώνετε το μείγμα. Όχι χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για να παραμείνει αφράτη η βασιλόπιτα μετά το ψήσιμο.

6. Μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο χωρίς λόγο. Η βασιλόπιτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, ελέγξτε το ψήσιμο, αφού περάσουν 50′.

7. Δεν βγάζουμε την βασιλόπιτα από το φούρνο, αν δε σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο. Βάζουμε οδοντογλυφίδα ή λάμα μαχαιριού και αν βγει στεγνή, είναι ψημένη. Αν βγει με υγρασία ζύμης, θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος

8. Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά κι αναποδογυρίστε την σε σχάρα ώστε να κρυώσει.

Η Βασιλόπιτα της Αργυρώς

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

5 αυγά χωρισμένα

1 πρέζα αλάτι

400 γρ. ζάχαρη

250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο

1 κοφτό κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

2 βανίλιες

ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

120 γρ. χυμό πορτοκάλι

1/2 κ.γ. σόδα

120 γρ. γάλα

80 γρ. κονιάκ

200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.

Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160 ºC. Όμως ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30 ή 32 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.

Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα σε μεσαία ταχύτητα.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα.

Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί. Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμη.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αχνίζουμε με άχνη.