Ποιος άρωμα φαίνεται ενισχυτικό της μάθησης αλλά και της μνήμης;

11 Ιαν. 2021, 10:36

Ποιος άρωμα φαίνεται ενισχυτικό της μάθησης αλλά και της μνήμης;

 Η μύτη παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της μάθησης αποκαλύπτει νέα έρευνα σύμφωνα με την οποία το άρωμα τριαντάφυλλου φαίνεται ενισχυτικό της μάθησης αλλά και της μνήμης
Μπορούμε να μάθουμε ενώ κοιμόμαστε; Ναι, με τη βοήθεια ενός αρώματος όπως αποκαλύπτει έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Group’s Open Access journal Scientific Reports.

Η εύκολη μάθηση στη διάρκεια του ύπνου είναι το όνειρο πολλών ανθρώπων. Η ενισχυτική δράση των οσμών στην επιτυχή μάθηση τόσο κατά τη διαδικασία της μάθησης όσο και την ώρα του ύπνου αποδείχθηκε για πρώτη φορά σε μια εκτενή έρευνα ύπνου στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Freiburg έδειξαν ότι παρόμοια δράση μπορεί να επιτευχθεί εύκολα εκτός εργαστηρίου. Για την έρευνα οι μαθητές σε δύο σχολικές αίθουσες έμαθαν αγγλικές λέξεις με και χωρίς τη χρήση αρωματικών στίκ στη διάρκεια της περιόδου μάθησης καθώς και την νύχτα. Οι μαθητές θυμούνταν πολύ καλύτερα το νέο λεξιλόγιο με τη βοήθεια ενός αρώματος.

«Δείξαμε ότι η ενισχυτική δράση των αρωμάτων δρα αξιόπιστα στην καθημερινή ζωή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με έναν στοχευμένο τρόπο» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Jürgen Kornmeier, επιστήμονας στο τμήμα ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Freiburg.

Στο πλαίσιο της έρευνας διεξήχθησαν διάφορα πειράματα με 54 μαθητές από δυο τάξεις μαθητών έκτης δημοτικού στη Νότιο Γερμανία. Στα παιδιά ζητήθηκε να έχουν αρωματικά στικ στο γραφείο του δωματίου τους, ενώ μάθαιναν αγγλικές λέξεις και στο κομοδίνο τους. Σε άλλο πείραμα τοποθέτησαν τα στικ στο σχολείο. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των περιπτώσεων όπου δεν είχε χρησιμοποιηθεί αρωματικό στικ.

Οι μαθητές έδειξαν σημαντική αύξηση στη διαδικασία επιτυχούς μάθησης κατά περίπου 30% εάν τα αρωματικά στικ χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια την μάθησης και του ύπνου εξήγησαν οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ακόμη ότι η χρήση των αρωματικών στικ κατά τη διάρκεια των τεστ λεξιλογίου προήγαγε και τη μνήμη.

Εάν λοιπόν θέλετε να μάθετε κάτι καινούργιο και αναζητάτε μια πρόσθετη βοήθεια τότε ρίξτε δυο σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου στη μαξιλαροθήκη σας και όνειρα γλυκά!