Οδήγηση στο χιόνι – Τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε εμείς ασφαλείς

16 Φεβ. 2021, 15:34

Οδήγηση στο χιόνι – Τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε εμείς ασφαλείς

Η χώρα μας δεν είναι από εκείνες τις χώρες που οι πολίτες τους έχουν μάθει να ζουν με το χιόνι. Να περπατάνε στο χιόνι, να οδηγούν στο χιόνι και γενικά να ξέρουν να συμπεριφέρονται όταν χιονίζει. 

Πόσο διαφορετική είναι όμως η οδήγηση στο χιόνι και τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε εμείς ασφαλείς αλλά και οι άλλοι. Και ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πάντα να έχετε στο μυαλό σας πως όταν οδηγείτε σε χιόνι (το οποίο μπορεί να έχει γίνει και πάγος την επόμενη μέρα) θα πρέπει να συμπεριφέρεστε με τεράστια προσοχή. 

Αρχικά και πριν ξεκινήσετε πρέπει να καθαρίσετε το παρμπρίζ (μπροστινό και πίσω) από το στρώμα χιονιού και μετά να καθαρίσετε τα τζάμια στις πόρτες οδηγού και συνοδηγού, μαζί με τους καθρέπτες έτσι ώστε να έχετε ορατότητα. Στη συνέχεια και αφού βάλουμε μπρος τη μηχανή πρέπει να λειτουργήσουμε τον αέρα για να μην θαμπώνουν τα τζάμια.


Το μυστικό μετά από εδώ είναι ένα: Χαμηλή ταχύτητα. Εάν είναι εύκολο να πηγαίνετε με 10 χιλιόμετρα και να μην οδηγείτε όπως σε κανονική άσφαλτο. Ιδανικά θα πρέπει να φοράτε χιονολάστιχα στο αυτοκίνητο ή αλυσίδες. 
Δεν τρέχουμε λοιπόν, δεν κάνουμε σφήνες στο χιονισμένο οδόστρωμα και κρατάμε πάντα μεγάλη απόσταση από τον μπροστινό μας. Δεν κάνουμε ποτέ απότομες κινήσεις, ούτε στο τιμόνι, ούτε και με το γκάζι και το φρένο. 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «κοκκαλώνουμε» το αυτοκίνητο γιατί τότε θα χάσει την πρόσφυση του και θα κινηθεί ανεξέλεγκτο. Για το λόγο αυτό το φρένο θα πρέπει να είναι απαλό και σε συνδυασμό με τη χαμηλή ταχύτητα θα σταματάμε χωρίς πρόβλημα. 
Εάν χρειαστεί να φρενάρουμε χρησιμοποιούμε πάντα το κιβώτιο των ταχυτήτων σε συνδυασμό με τα φρένα. Κατεβάζουμε δηλαδή απαλά ταχύτητα και πατάμε φρένο. Εάν κατά την εκκίνηση οι τροχοί «σπινιάρουν» τότε προσπαθούμε να ξεκινήσουμε με ένα χάδι στο γκάζι. Επιταχύνουμε εξίσου απαλά.
Τέλος θα πρέπει να έχουμε τα φώτα πορείας αναμμένα και εάν η ορατότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή, θα πρέπει να έχουμε αναμμένα και τα φώτα ομίχλης.