Θα κάνεις αιματολογικές εξετάσεις χοληστερίνης; Να τι μπορείς να φας το προηγούμενο βράδυ

28 Απρ. 2021, 08:08

Θα κάνεις αιματολογικές εξετάσεις χοληστερίνης; Να τι μπορείς να φας το προηγούμενο βράδυ

Το φαγητό ή η νηστεία θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα; Απαντήσεις σε όλες σου τις απορίες.

Μία εξέταση χοληστερίνης εξετάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα ενός ατόμου. Εάν ένας επαγγελματίας υγείας έχει ζητήσει από τον ασθενή να μείνει νηστικός, δεν πρέπει να καταναλώσει τίποτα άλλο εκτός από νερό τη νύχτα πριν από την εξέταση.

Εάν ένα άτομο δεν χρειάζεται να μείνει νηστικό, είναι σε θέση να τρώει και να πίνει κανονικά.

Το φαγητό ή η νηστεία θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (AHA), στο παρελθόν, οι επαγγελματίες υγείας συνιστούσαν στους ανθρώπους να νηστεύουν, να μένουν δηλαδή νηστικοί, για 9-12 ώρες πριν κάνουν την εξέταση χοληστερίνης.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) εξηγεί ότι υπάρχουν δύο τρόποι μέτρησης της χοληστερίνης κάποιου.

Μια μέθοδος είναι ένα τεστ τσιμπήματος δακτύλου. Σε αυτό, ένα άτομο τσιμπάει το δάχτυλό του και τοποθετεί μια σταγόνα αίματος σε μια λωρίδα χαρτιού. Αυτή η λωρίδα χαρτιού στη συνέχεια πηγαίνει σε ένα μηχάνημα που ελέγχει τα επίπεδα χοληστερίνης μέσα σε λίγα λεπτά.

Μια άλλη μέθοδος περιλαμβάνει τη λήψη αίματος από το χέρι. Σε αυτό, ένας επαγγελματίας υγείας θα πάρει αίμα από το χέρι του ατόμου και θα στείλει το δείγμα σε ένα εργαστήριο για τα αποτελέσματα. Αυτή η μέθοδος μπορεί να απαιτεί από ένα άτομο να είναι νηστικό.

Ωστόσο, μια εργασία στο Περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας δείχνει ότι για άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω που δεν λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης, φαίνεται να υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των εξετάσεων αίματος νηστείας και των εξετάσεων αίματος χωρίς νηστεία όσον αφορά την ακρίβεια και την ικανότητά τους να παρέχουν ασφαλή εκτίμηση για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα τρόφιμα που τρώνε οι άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο των τριγλυκεριδίων στο αίμα τους. Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους στο αίμα. Έτσι, μια εξέταση αίματος από την οποία έχει προηγηθεί νηστεία, μπορεί να είναι απαραίτητη όταν τα αποτελέσματα μιας εξέτασης αίματος χωρίς νηστεία δείχνουν επίπεδα τριγλυκεριδίων 400 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/ dl) ή υψηλότερο.

Ένα άτομο θα πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό του τι είδους τεστ θα κάνει και αν πρέπει να είναι νηστικός πριν από αυτό.

Χρειάζεται κάποιος να κάνει κάτι άλλο για να προετοιμαστεί για μια εξέταση χοληστερίνης;
Πριν ένα άτομο κάνει μια εξέταση χοληστερίνης, θα πρέπει να ενημερώσει έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό της υγείας της καρδιάς και τυχόν συμπτώματα ή ιατρικές καταστάσεις που βιώνει επί του παρόντος. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσει για τυχόν φάρμακα, βιταμίνες, φυτικά φάρμακα ή συμπληρώματα που λαμβάνει.

Εάν το άτομο λαμβάνει φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερίνης του, ο επαγγελματίας υγείας ενδέχεται να του ζητήσει να σταματήσει να τα παίρνει για ένα χρονικό διάστημα πριν από τις εξετάσεις. Το άτομο θα πρέπει να σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του μόνο εάν του το ζητήσει ο επαγγελματίας υγείας και ενώ βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη.

Τι εξετάζει ένα τεστ χοληστερίνης;
Μια εξέταση αίματος χοληστερίνης θα μετρήσει την ποσότητα καθενός από τα ακόλουθα στο αίμα ενός ατόμου:

Ολική χοληστερίνη: Αυτό είναι το άθροισμα της περιεκτικότητας σε χοληστερίνη στο αίμα.

Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL): Αυτός είναι ο τύπος χοληστερίνης που συμβάλλει στη συσσώρευση λιπών εντός των αρτηριών, οδηγώντας σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αρτηρίας.

Λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας (HDL): Ένα υγιές επίπεδο χοληστερίνης HDL μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής. Μεταφέρει την LDL πίσω στο ήπαρ, το οποίο μπορεί να την σπάσει και να βοηθήσει στην αφαίρεσή της από το σώμα.

Τριγλυκερίδια: Αυτά αποθηκεύουν την περίσσεια ενέργεια από τη διατροφή ενός ατόμου και μπορούν να συμβάλουν στο να συσσωρευτεί αυτή στις αρτηρίες του.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα ιδανικά επίπεδα κάθε τύπου είναι τα εξής:

Ολική χοληστερίνη: Κάτω από 200 mg/ dl
HDL χοληστερίνη: Πάνω από ή ίσα με 60 mg/ dl
LDL χοληστερίνη: Κάτω από από 100 mg / dl
Τριγλυκερίδια: Κάτω από 150 mg/dl
Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος ενός ατόμου δείχνουν ότι τα επίπεδά του δεν εμπίπτουν σε αποδεκτά εύρη τιμών, μπορεί να χρειαστεί να κάνει ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής του, όπως διατροφικές αλλαγές και αλλαγές που σχετίζονται με την άσκηση, για να βελτιώσει τα επίπεδα αυτά.

Τρόφιμα για τη μείωση της χοληστερίνης
Τα τρόφιμα που καταναλώνει ένα άτομο μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερίνης τους με την πάροδο του χρόνου.

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης. Για παράδειγμα, οι διαλυτές ίνες μπορούν να συνδεθούν με τη χοληστερίνη στο πεπτικό σύστημα και να την αφαιρέσουν από το σώμα. Επιπλέον, τα πολυακόρεστα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων LDL.

Σύμφωνα με το Harvard Health, ένα άτομο πρέπει να στοχεύει να συμπεριλάβει τα εξής στη διατροφή του:

Κριθάρι
Βρώμη
Μπάμιες
Μελιτζάνα
Ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια
Φασόλια, όπως τα μαυρομάτικα φασόλια και τα μπιζέλια
Φακές
Φρούτα, όπως μήλα, εσπεριδοειδή και φράουλες
Σόγια
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται
Μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά είναι η κύρια αιτία της υψηλής χοληστερίνης στο αίμα.

Οι άνθρωποι πρέπει να στοχεύουν στην αποφυγή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και trans λιπαρά. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Τηγανιτά τρόφιμα
Γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά
Ζωικά λίπη, στα οποία περιλαμβάνονται και το βούτυρο και η μαργαρίνη
Λιπαρά κρέατα
Εν κατακλείδι, σε ορισμένες περιπτώσεις ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να μείνει νηστικό τη νύχτα πριν από τις εξετάσεις χοληστερίνης. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Έτσι, πρέπει κανείς να μιλάει πάντα με έναν επαγγελματία υγείας για το αν πρέπει ή όχι να νηστεύει πριν από την εξέτασή του.

Εάν η νηστεία δεν είναι απαραίτητη, το άτομο θα πρέπει να είναι σε θέση να τρώει και να πίνει κανονικά πριν από τη δοκιμή του.

Το CDC συνιστά στους περισσότερους ενήλικες να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους κάθε 4-6 χρόνιαTrusted Source. Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους πιο συχνά.

www.shape.gr