Καύσωνας: Μυστικά για... ανάσες δροσιάς τις επόμενες ημέρες

30 Ιουλ. 2021, 05:51

Καύσωνας: Μυστικά για... ανάσες δροσιάς τις επόμενες ημέρες

Το νέο κύμα καύσωνα δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες, με αρκετούς να αναζητούν δροσιά στην ασφάλεια του σπιτιού τους, όσο η χώρα αντιμετωπίζει ένα σπάνιο φαινόμενο υψηλών θερμοκρασιών. Ομως, το κλιματιστικό δεν αποτελεί τη μοναδική λύση για να διώξει κανείς τη ζέστη από το σπίτι και να δημιουργήσει μια εσωτερική «όαση», αντιθέτως χρειάζονται και πρόσθετα μέτρα.

Ειδικότερα και όπως σημειώνουν οι ειδικοί, τα κλιματιστικά μπορούν να δροσίσουν τον χώρο, έχουν όμως και ένα όριο. Αναλυτικότερα ένα κλιματιστικό υψηλών επιδόσεων μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου κατά 6 - 7 βαθμούς, σε σύγκριση με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Συνεπώς, για να μπορέσει κανείς να κλείσει έξω από την πόρτα του σπιτιού του τις... τροπικές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας - και θα συνεχιστούν σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο - θα πρέπει να μην παραλείψουν τους εξής κανόνες για ανάσες δροσιάς εν μέσω καύσωνα.

 1 Η ζέστη τρυπώνει από τα παράθυρα

Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό έως και 30% της θερμότητας στα σπίτια προέρχεται από τα παράθυρα, γεγονός που είναι μη επιθυμητό την περίοδο που το θερμόμετρο σκαρφαλώνει στο κόκκινο. Μελέτες όμως έχουν δείξει πως με κλειστά παράθυρα και κουρτίνες μπορεί να παραμείνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού έως και 6 βαθμούς χαμηλότερη απ' ό,τι αν ήταν ανοιχτά. Είναι όμως σημαντικό να τα κλείσει κανείς νωρίς το πρωί, ειδάλλως η ζέστη θα προλάβει να... ποτίσει το σπίτι.

 2 Οι κλειστές πόρτες κάνουν τη διαφορά

Εάν δεν υπάρχουν κλιματιστικά ή ανεμιστήρες σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, είναι προτιμότερο να κλείσετε την πόρτα σε εκείνα που δεν χρησιμοποιείτε. Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η δροσιά στα δωμάτια όπου βρίσκεστε.

 3 Με ανοιχτά παράθυρα μόνο το βράδυ

Το βράδυ είναι ιδανικό για να δροσίσει κανείς το σπίτι, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από αυτήν στο εσωτερικό της οικίας. Μόλις λοιπόν νιώσετε ότι υποχώρησε αισθητά η ζέστη, ανοίξτε για λίγη ώρα μπαλκονόπορτες ή/και παράθυρα, καθώς αφενός είναι σημαντικός ο αερισμός του σπιτιού και αφετέρου τα δωμάτια θα δροσιστούν.

 4 Οι ανεμιστήρες οροφής είναι «επένδυση»

Οι ανεμιστήρες οροφής αποδίδουν, έχουν όμως και τα μυστικά τους. Προσοχή λοιπόν, καθώς το  καλοκαίρι πρέπει να περιστρέφονται γρήγορα και αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού για να δημιουργούν ένα δροσερό αεράκι. Τον χειμώνα πάλι πρέπει να περιστρέφονται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού για να ωθούν προς τα κάτω τη θερμότητα που συσσωρεύεται ψηλά στον αέρα.

 5 Το ψυγείο δεν είναι κλιματιστικό

Αρκετοί είναι αυτοί που νομίζουν ότι θα δροσιστούν αν αφήσουν για λίγο ανοικτή την πόρτα του ψυγείου.  Η τακτική αυτή όμως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: τελικά θα αυξήσει τη ζέστη στον χώρο, λόγω της υπερθέρμανσης της συσκευής.

 6 Τα «τρικ» του ανεμιστήρα

Στην περίπτωση που το σπίτι είναι  πολύ ζεστό, μια καλή λύση είναι να τοποθετήσει κανείς τον ανεμιστήρα μπροστά σε ένα ανοικτό παράθυρο και να τον θέσει σε λειτουργία. Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο «τρικ» ο ανεμιστήρας να «βλέπει» προς τα έξω και όχι να ωθεί τον αέρα προς τα μέσα. Με αυτό τον τρόπο θα «διώξει» τον ζεστό αέρα έξω από το σπίτι  και συνεπακόλουθα θα  δροσίσει την ατμόσφαιρα μέσα σε αυτό.

Ακόμα περισσότερη δροσιά θα νιώσει κανείς αν βάλει μπροστά στον ανεμιστήρα ένα μπολ με παγάκια. Υστερα θα πρέπει να ρυθμίσει το μηχάνημα με τρόπο ώστε η ροή του αέρα να περνάει πρώτα από αυτά.

 7 Στοπ στη μαγειρική

Η πολλή ζέστη ούτως ή άλλως θερμαίνει πολύ το σπίτι. Και αυτό συμβαίνει όταν γίνεται χρήση του φούρνου ή των εστιών της κουζίνας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Εναλλακτικά, τις καυτές ημέρες αγοράστε κάτι από το σουπερμάρκετ, παραγγείλετε έτοιμο φαγητό ή καταναλώστε μόνο ωμή τροφή.

 8 Απενεργοποιήστε όλες τις περιττές πηγές θερμότητας

Αν έχετε στο σπίτι λαμπτήρες πυρακτώσεως, να θυμάστε ότι εκπέμπουν πολλή θερμότητα όποτε τους ανάβετε. Θερμότητα εκπέμπει και το κομπιούτερ που μένει ανοιχτό για πολλές ώρες ή το πλυντήριο πιάτων όταν λειτουργεί. Συνεπώς, σβήνετε  τα φώτα που δεν χρειάζεστε και μη βάζετε πλυντήριο έως ότου περάσει η πολλή ζέστη.