Φρούτα: Πέντε λάθη που κάνετε κατά την αγορά και αποθήκευση

26 Απρ. 2024, 09:22

Φρούτα: Πέντε λάθη που κάνετε κατά την αγορά και αποθήκευση

Αναμφίβολα, τα φρούτα αποτελούν μία θαυμάσια προσθήκη στη διατροφή σας, είτε σερβίρονται με γιαούρτι, είτε μεταμορφώνονται σε απολαυστικά smoothies, είτε απλά καταναλώνονται ως γρήγορα σνακς. Η παρουσία τους στην κουζίνα απογειώνει την αισθητική του χώρου, όμως η διαδικασία αγοράς και αποθήκευσης τους κρύβει κάποιες παγίδες που μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια ζωής τους.

Αγοράζετε συχνά άγουρα φρούτα Πολλοί νομίζετε πως αν αγοράσετε άγουρα φρούτα αυτά θα ωριμάζουν στην κουζίνα σας όσο περνούν οι μέρες. Ωστόσο η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική καθώς δεν συνεχίζουν να ωριμάζουν όλα τα φρούτα αφού κοπούν. Κάποια όπως οι μπανάνες και τα αχλάδια, παράγουν έναν υδρογονάνθρακα που ονομάζεται αιθυλένιο και θα ωριμάσουν. Υπάρχουν όμως και φρούτα όπως ο ανανάς που διατηρούν το ίδιο στάδιο ωρίμανσης που βρίσκονταν κατά την αγορά.

Αποφεύγετε τα φρούτα με ατέλειες Πολλοί απορρίπτουν φρούτα με ατέλειες ή μικρά σημάδια. Ωστόσο, αυτή η πρακτική σημαίνει ότι μπορεί να χάνετε εξαιρετικά νόστιμα και υγιεινά κομμάτια, τα οποία είναι εξίσου θρεπτικά με τα πιο ελκυστικά στην εμφάνιση.

Αποθηκεύετε Όλα τα Φρούτα σε Ένα Σημείο: Η ιδέα μιας φρουτιέρας γεμάτης με διάφορα φρούτα μπορεί να είναι δελεαστική, αλλά η συνύπαρξη φρούτων που παράγουν αιθυλένιο με εκείνα που δεν το κάνουν, μπορεί να κάνει τα τελευταία να σαπίσουν πιο γρήγορα.

Φρούτα που δεν παράγουν αιθυλένιο (ή παράγουν πολύ μικρές ποσότητες) μπορούν να αποθηκευτούν μαζί.

Για παράδειγμα:

 • Πορτοκάλια
 • Λεμόνια
 • Καρπούζια
 • Αγγούρια
 • Φράουλες
 • Μανταρίνια

Φρούτα που παράγουν μεγάλες ποσότητες σε αιθυλένιο πάλι μπορούν να αποθηκευτούν μαζί.

Για παράδειγμα:

 • Μήλα
 • Μπανάνες
 • Αχλάδια
 • Ροδάκινα
 • Νεκταρίνια

Η θερμοκρασία και η υγρασία πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με το είδος του φρούτου:

Ψυγείο: Για τα περισσότερα φρούτα, η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 4°C. Η υγρασία πρέπει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, περίπου 90% για τα περισσότερα φρούτα, για να διατηρούνται φρέσκα.

Σε ράφι: Κάποια φρούτα, όπως τα αβοκάντο και τα πεπόνια, ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου πριν μεταφερθούν στο ψυγείο.

Αποθηκεύετε Πλυμένα τα Φρούτα σας: Η προπλύση των φρούτων πριν την αποθήκευση μπορεί να φαίνεται σαν μια προετοιμασία για άμεση κατανάλωση, αλλά η περιττή υγρασία μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να επιταχύνει την αποσύνθεση.

Πιστεύετε ότι Δεν Χρειάζονται όλα τα Φρούτα Πλύσιμο: Μπορεί να πιστεύετε πως φρούτα όπως το καρπούζι δεν χρειάζεται να πλυθούν επειδή δεν καταναλώνετε τη φλούδα τους. Ωστόσο, το πλύσιμό τους είναι απαραίτητο για να μη μεταφερθούν μέσω του μαχαιριού βακτήρια από τη φλούδα στο εσωτερικό του.

Η ενσωμάτωση αυτών των συμβουλών στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής και την ποιότητα των φρούτων σας, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα απολαμβάνετε πάντα τα πιο φρέσκα και νόστιμα σνακς.

πηγή: spirossoulis.com