Αν ανησυχείτε για το πέρασμα του χρόνου, αποφύγετε αυτά τα 8 λάθη που κάνουν οι δυστυχισμένοι άνθρωποι

07 Μαίου 2024, 11:35

Αν ανησυχείτε για το πέρασμα του χρόνου, αποφύγετε αυτά τα 8 λάθη που κάνουν οι δυστυχισμένοι άνθρωποι

Το πέρασμα του χρόνου είναι μία πραγματικότητα που μας γεμίζει ανησυχία. Ο φόβος αυτός όμως προέρχεται κυρίως από παρανοήσεις και λάθη που κάνουν οι άνθρωποι μεγαλώνοντας.

Οι άνθρωποι που είναι υπερβολικά ευγενικοί αλλά συχνά παρεξηγούνται, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι το πέρασμα του χρόνου δεν χρειάζεται να μας προκαλεί καμία ανησυχία. Αυτό που πρέπει ν’ αποφεύγετε είναι κάποια κοινά λάθη, προκειμένου να μπορέσετε να χαρείτε κάθε επιπλέον χρόνο της ζωής σας.

 
Τα 8 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε καθώς μεγαλώνετε
Να παραμελείτε την υγεία σας
Να μετανιώνετε
Να παραμελείτε τις κοινωνικές σας επαφές
Ν’ αντιστέκεστε στην αλλαγή
Να μη ζείτε το παρόν
Να μην έχετε προσωπικούς στόχους
Ν’ αμελείτε την υγεία σας
Να φοβάστε τον χρόνο

Να παραμελείτε την υγεία σας
Η παραμέληση της υγείας, είναι ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι μεγαλώνοντας. Η υγεία είναι ο θεμέλιος λίθος σε όλες της ηλικίες, όμως με το πέρασμα των χρόνων, είναι ακόμη σημαντικότερη, καθώς το σώμα αλλάζει και χωρίς την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα, οι αλλαγές αυτές μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της ζωής.

Αν ένας άνδρας εμφανίζει αυτές τις 9 συμπεριφορές, κατά βάθος είναι δυσαρεστημένος στη σχέση του

Οι άνθρωποι που, μεγαλώνοντας, γίνονται πιο δυστυχισμένοι, πέφτουν στην παγίδα της παραμέλησης της υγείας τους. Μην ξεχνάτε τις επισκέψεις σας στον γιατρό, μην υποτιμάτε την αξία της ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής άσκησης.

Να μετανιώνετε
Όποιος άνθρωπος πει ότι δεν έχει μετανιώσει, λέει ψέματα. Όλοι έχουμε κάνει ή βιώσει πράγματα που δεν θα θέλαμε. Όσο περνούν τα χρόνια, η προσκόλληση σε όσα μας έχουν πληγώσει, μας κάνει κακό Μπορεί, στο παρελθόν να επενδύσατε χρόνο και χρήμα σε μία προσπάθεια που ματαιώθηκε ή ακόμη χειρότερα, σας κόστισε και σήμερα η ανάμνηση αυτή μοιάζει σαν ένα μαύρο σύννεφο που αιωρείται πάνω απ’ το κεφάλι σας. Όσο περνούν τα χρόνια, ο άνθρωπος οφείλει ν’ αναπλαισιώνει τις αποτυχίες του παρελθόντος.

Τα λάθη είναι πολύτιμα μαθήματα, που μας διδάσκουν την ψυχική αντοχή, τον κίνδυνο, τη σημασία ενός συστήματος υποστήριξης. Χωρίς τα λάθη σας, ενδεχομένως να μην είχατε φτάσει σήμερα εδώ. Ένα χαρακτηριστικό των δυστυχισμένων ανθρώπων, είναι η προσκόλλησή τους στα λάθη του παρελθόντος. Όμως οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με χάρη και υγεία, μπορούν να διδάσκονται από τα λάθη τους χωρίς να πληγώνονται πλέον από αυτά. Απελευθερωθείτε από τα λάθη του παρελθόντος και δείτε τα ως εμπειρίες που σας έχουν διαμορφώσει.

Να παραμελείτε τις κοινωνικές σας επαφές 
Η μοναξιά είναι τόσο επιβλαβής για την υγεία όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πόσο σημαντικές είναι οι κοινωνικές επαφές και η κοινωνική ζωή. Όσο μεγαλώνουμε, η κοινωνική μας ζωή μπορεί ν’ ατονεί. Οι φίλοι μετακομίζουν, οι συγγενείς είναι απασχολημένοι, και γενικά κάθε προσπάθεια να διατηρήσουμε τις επαφές μας μαζί τους είναι αρκετά δύσκολη.

Όμως μόνος του δεν ζει κανείς, ούτε στον παράδεισο. Από τη φύση μας, οι άνθρωποι είμαστε όντα κοινωνικά και η επαφή με άλλους ανθρώπους είναι καθοριστική για την ευτυχία μας. Είτε μέσα από την επικοινωνία με φίλους ή συγγενείς, ή με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες της κοινότητας, η κοινωνική επαφή είναι αναγκαίο στοιχείο της ευτυχίας μας.

Μην υποτιμήσετε τη σημασία μίας φιλικής κουβέντας, μίας οικογενειακής συγκέντρωσης, ή ακόμη ενός τηλεφωνήματος. Όλα αυτά παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ψυχική και τη σωματική υγεία.

Ν’ αντιστέκεστε στην αλλαγή 
Η αλλαγή είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αναπόφευκτο και, αν το αξιοποιήσουμε σωστά, πολύτιμο. Όσο αλλάζουν οι περιστάσεις, αλλάζει η προοπτική μας για τη ζωή. Οι άνθρωποι που αντιστέκονται στις αλλαγές, είναι πιο πιθανόν να δυστυχήσουν, καθώς, προσκολλημένοι στο παρελθόν ή στον παλιό, καλό καιρό, δεν μπορούν να προσαρμοστούν κάτι που τους οδηγεί σε μόνη απογοήτευση και δυσαρέσκεια.  Το κλειδί της ευτυχίας είναι το καλωσόρισμα της αλλαγής και η προσαρμογή στο καινούργιο. Έχει μεγάλη σημασία ν’ αποδεχόμαστε ότι δεν θα είμαστε μία ζωή ίδιοι και να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε ανάλογα.

Είτε πρόκειται για την αλλαγή στη σωματική εμφάνιση, στον τρόπο ζωής ή τη χρήση της τεχνολογίας, αν παραμείνουμε ανοιχτοί στις νέες εμπειρίες, η ζωή θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε να διατηρήσουμε τα ενδιαφέροντά μας.  Να θυμάστε ότι κάθε αλλαγή παρουσιάζει νέες ευκαιρίες και διαφορετικές εμπειρίες. Πάρτε μία βαθιά ανάσα και θυμίστε στον εαυτό σας ότι τη ζωή, πρέπει να τη ζήσετε με κάθε μέσο που έχετε στη διάθεσή σας.

Να μη ζείτε το παρόν
Η ζωή δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά ένα ταξίδι με ομορφιές που πρέπει να το χαιρόμαστε. Ωστόσο, μεγαλώνοντας εγκλωβιζόμαστε στις ανησυχίες και τους φόβους, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Αυτή η διαρκής ανησυχία μας στερεί από τη χαρά του παρόντος, μας ξεφεύγει αυτό που ζούμε τώρα και η ομορφιά της στιγμής που δεν ξέρουμε αν θα ξαναέρθει.

Η απόλαυση του παρόντος είναι μία τέχνη που πρέπει να καλλιεργούμε καθημερινά. Έχει σημασία να χαιρόμαστε τις καθημερινές στιγμές, να κατεβάζουμε τους ρυθμούς, να ζούμε τις εμπειρίες του παρόντος.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε εμπειρία είναι μοναδική και καμία στιγμή δεν γυρίζει πίσω.

Όταν θα νιώσετε να πνίγεστε σε σκέψεις άγχους και ανησυχίας, προσπαθήστε να εστιάσετε στο παρόν. Δείτε γύρω σας, συγκεντρωθείτε στη στιγμή και εκτιμήστε όσα η ζωή έχει να σας προσφέρει.

Να μην έχετε προσωπικούς στόχους 
Μπορεί, μεγαλώνοντας, κάποια στιγμή, να νιώσετε ότι η ζωή είναι μονότονη, ότι δεν έχει κάτι άλλο να σας προσφέρει και ότι η καθημερινότητά σας έχει βαλτώσει. Το αίσθημα της στασιμότητας είναι αποκαρδιωτικό. Το συναίσθημα αυτό, δεν έχει να κάνει με το πέρασμα των χρόνων, αλλά με την ανάγκη για νέους προσωπικούς στόχους. Όσο και αν έχετε πετύχει οικονομικά, επαγγελματικά, ή οικογενειακά, πάντα υπάρχουν όνειρα που μπορείτε να κατακτήσετε. Μην ξεχνάτε να βάζετε νέους στόχους σε κάθε φάση της ζωής σας.

Ένας νέος στόχος σε διαφορετικές φάσεις της ζωής, δίνει νέα πνοή, ανανεώνει το νόημα και την όρεξη για τη ζωή.

Οι προσωπικοί στόχοι είναι αναγκαίοι σε κάθε ηλικία, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Οι προσωπικοί στόχοι μας δίνουν έναν λόγο να προσπαθούμε, ένα κίνητρο να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε. Αν νιώθετε ότι η ζωή χάνει το νόημά της, προσπαθήστε να θέστε νέους στόχους, από το διάβασμα μέχρι τη ζωγραφική.  Θα σας εντυπωσιάσει η διαφορά που θα νιώσετε.

Ν’ αμελείτε την υγεία σας 
Οι απαιτήσεις και οι ρυθμοί της καθημερινότητας, μπορεί να μας κάνουν ν’ αμελήσουμε την προσωπική μας υγεία. Οι ευθύνες και οι ανάγκες της ζωής μας κάνουν να ξεχνάμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ωστόσο, η φροντίδα του εαυτού μας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Είναι ανάγκη να προσέχουμε το σώμα, το μυαλό και την ψυχή μας.

Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο σημαντικότερη γίνεται η αυτοφροντίδα. Γι’ αυτό, είναι αναγκαίο να διατηρούμε τη σωματική μας υγεία, καθώς και να καλλιεργούμε την ψυχική και τη συναισθηματική μας ευημερία. Στην πράξη αυτό σημαίνει να βρίσκουμε χρόνο για χαλάρωση κάθε μέρα, για ενασχόληση με αγαπημένες δραστηριότητες. Σημαίνει επίσης ότι πρέπει ν’ απορρίπτουμε όσα μας εξαντλούν και μας ρουφούν την ενέργεια.

Ένας εξαντλημένος άνθρωπος δεν μπορεί να βοηθήσει τους άλλους. Γι’ αυτό, κάντε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα και διατηρήστε το σώμα και το πνεύμα σας υγιή όσο περνούν τα χρόνια.

Να φοβάστε τον χρόνο
Το σημαντικότερο λάθος που κάνουμε μεγαλώνοντας, είναι να φοβόμαστε τον ίδιο τον χρόνο, να τον βλέπουμε ως απώλεια-της νεότητας, της ζωντάνιας, των ευκαιριών της ζωής. Ωστόσο, δεν πρέπει να μας φοβίζει το πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα, πρέπει να μας γεμίζει με χαρά.

Μεγαλώνοντας, γινόμαστε πιο σοφοί και συνετοί, η ζωή αποκτά εμπειρία, νόημα και σκοπό. Έχουμε τη δυνατότητα ν’ απολαμβάνουμε τους καρπούς των κόπων μας, να χαιρόμαστε τις στιγμές με τους αγαπημένους μας, να υιοθετούμε δραστηριότητες που αγαπάμε.

Μην αφήσετε λοιπόν τον φόβο να σας στερήσει τις χαρές που έχει να σας προσφέρει η ωριμότητα. Να χαίρεστε με τον κάθε χρόνο που περνά, καθώς αποτελεί και μία νέα ευκαιρία ν’ αγαπήσετε, να ζήσετε και να βιώσετε τις εμπειρίες που έχει να σας προσφέρει η ζωή. Το πέρασμα των χρόνων είναι μία πραγματικότητα, την οποία μπορούμε να μεταμορφώσουμε σε μοναδική εμπειρία.

Ζήστε το ταξίδι
Το πέρασμα των χρόνων είναι ένα μοναδικό ταξίδι για τον καθέναν μας. Μία διαδρομή γεμάτη χαρές και λύπες, επιτυχίες και αποτυχίες όμως, εν τέλει, μία διαδρομή γνώσης και εξέλιξης. Ο George Bernard Show είχε εύστοχα διαπιστώσει ότι «Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε, αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε». Η φράση αυτή συμπυκνώνει με σαφήνεια και το νόημα της ζωής. Το πέρασμα των χρόνων θα πρέπει να μας γεμίζει ζωή, να δίνει σκοπό και νόημα, πάθος και χαρά. Όσο περνούν τα χρόνια, θα πρέπει να μπορούμε να χαιρόμαστε τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος και να τις αξιοποιούμε ώστε να γινόμαστε καλύτεροι.

Μην σας αγχώνει το πέρασμα του χρόνου, καθώς η σοφία που μας χαρίζεται μας βοηθά να δημιουργούμε καλύτερες σχέσεις, να γινόμαστε καλύτεροι και ν’ αποκτούμε μοναδικές εμπειρίες.

Άλλωστε, το πέρασμα του χρόνου δεν είναι αιτία φόβου, αλλά  λόγος χαράς.

.enikos