9 tips από γονείς για να μάθετε στα παιδιά να έχουν πάντα ένα σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο

01 Οκτ. 2024, 17:03

9 tips από γονείς για να μάθετε στα παιδιά να έχουν πάντα ένα σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο

Το να είναι το σπίτι πάντα καθαρό δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν οι υποχρεώσεις και ο χρόνος πιέζουν.

Όμως, η συμμετοχή και η συμβολή όλων των μελών της οικογένειας -ναι, ακόμα και των παιδιών- μπορεί να διευκολύνει την καθημερινή διαδικασία, να δημιουργήσει μια αίσθηση συνεργασίας και ευθύνης και να μετατραπεί σε κάτι ευχάριστο και διασκεδαστικό, αν φυσικά το διαχειριστείτε σωστά.

Δώστε τους το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους. Όταν σας βλέπουν να δίνετε τόσο σημασία στην καθαριότητα, είναι πιο πιθανό να σας μιμηθούν.

Μιλήστε τους για την αξία της και πώς αυτή επηρεάζει τη ζωή τους, είτε πρόκειται για την υγεία τους είτε για την ευημερία όλης της οικογένειας μέσα στο σπίτι.

Ορίστε κατάλληλα καθήκοντα ανάλογα με την ηλικία τους

Λόγικο είναι κάθε ηλικία να έχει διαφορετική δυνατότητα και ευθύνη. Ανάλογα λοιπόν με αυτήν, μοιράστε στα παιδιά σας κατάλληλα καθήκοντα που μπορούν να διαχειριστούν.

Για παράδειγμα:

  • Από 3 -5 ετών μπορούν να μαζεύουν τα παιχνίδια τους ή να σκουπίζουν μικρά επιφάνειες.
  • Από 6 -10 ετών μπορούν να στρώνουν το κρεβάτι τους, να βοηθούν στην τακτοποίηση των ρούχων και να σκουπίζουν το πάτωμα.
  • Από 11 ετών και πάνω μπορούν να συμμετέχουν σε πιο απαιτητικές εργασίες, όπως το ξεσκόνισμα, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα ή το σφουγγάρισμα.

Μετατρέψτε την καθαριότητα σε διασκεδαστική δραστηριότητα

Πάντα υπάρχει τρόπος, ακόμα και αυτό που φαντάζει ανέφτικτο να πραγματοποιείται και μάλιστα με... μεγάλη χαρά.

Γι' αυτό λοιπόν σας προτείνουμε να βάλετε μουσική και να παρακινήσετε τα παιδιά να καθαρίσουν το σπίτι στο ρυθμό της, να κάνετε μικρούς διαγωνισμούς όπως “Ποιος θα μαζέψει πιο γρήγορα τα παιχνίδια;” ή να τους ετοιμάζεται μόλις τλειώσουν το αγαπημένο τους φαγητό.

Πείτε τους μπράβο και ειβραβεύστε τα

Η αναγνώριση της προσπάθειας των παιδιών είναι σημαντική. Όταν ολοκληρώνουν τις εργασίες τους, φροντίστε να τα επαινείτε και να δείχνετε την εκτίμησή σας για τη συμβολή τους.

Αυτό θα τους δώσει κίνητρο να συνεχίσουν και να βελτιωθούν. Ίσως να δημιουργήσετε ένα σύστημα επιβράβευσης, όπως αυτοκόλλητα ή μικρά δώρα, για να ενισχύσετε τη θετική τους συμπεριφορά.

Δημιουργήστε έναν πίνακα καθηκόντων

Χωρίστε τα καθήκοντα σε εβδομαδιαία βάση και ορίστε ποιος θα αναλάβει τι. Κατόπιν γράψτε τα σε ένα χαρτί και κολλήστε το στην πόρτα του ψυγείου ή αν έχετε στον πίνακα των ανακοινώσεων.

Αυτό όχι μόνο θα κάνει τη διαδικασία πιο οργανωμένη, αλλά θα δώσει στα παιδιά την ευθύνη να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους.

Ενθαρρύνετε την αυτονομία και την υπευθυνότητα των παιδιών

Κάντε τα υπεύθυνα για τον προσωπικό τους χώρο, δηλαδή το δωμάτιό τους.

Ζητήστε τους να το τακτοποιούν κάθε μέρα και να φροντίζουν για όλα τα δικά τους πράγματα.

Αυτό τους βοηθά να αναπτύξουν αίσθημα αυτονομίας και να μάθουν να σέβονται το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Κάντε τον καθαρισμό μέρος της καθημερινότητας

Όσο πιο φυσικό είναι για τα παιδιά να συμμετέχουν στην καθαριότητα, τόσο πιο εύκολα θα το αποδεχθούν.

Αντί να το παρουσιάσετε ως μια αγγαρεία, εντάξτε τον στην καθημερινή ρουτίνα της οικογένειας, έτσι ώστε να θεωρείται κάτι φυσιολογικό και απαραίτητο, όπως το πλύσιμο των δοντιών ή το διάβασμα.

Δώστε τους εργαλεία και υλικά που τους αρέσουν

Μπορείτε να κάνετε τον καθαρισμό την πιο ενδιαφέρουσα διαδικασία για τα παιδιά παρέχοντάς τους καθαριστικά εργαλεία που είναι ασφαλή και διασκεδαστικά στη χρήση.

Χρησιμοποιήστε ειδικά σχεδιασμένα σκουπάκια, μικρά φαράσια ή χρωματιστά πανάκια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν με ευκολία και χαρά.

Δείξτε υπομονή και κατανόηση

Δεν είναι πάντα εύκολο να βάζεις τα παιδιά να καθαρίσουν και μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις ή αργές προσπάθειες.

Μην χάνετε όμως στιγμή την υπομονή σας και προσπαθήστε να ενισχύσετε την εμπλοκή τους με θετικό τρόπο.

Θυμηθείτε ότι η συνήθεια της καθαριότητας χρειάζεται χρόνο για να καλλιεργηθεί, αλλά με σταθερότητα και κατανόηση, να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά θα αρχίσουν να βλέπουν την αξία της.

Πηγή: jenny.gr