Χριστουγεννιάτικο μενού για να καταπλήξετε οικογένεια και φίλους. Ολες οι συνταγές
10 Δεκ. 2024, 15:11

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της ζεστασιάς και της συντροφικότητας, και τι καλύτερο από ένα πλούσιο τραπέζι γεμάτο αγαπημένες γεύσεις; Το μενού αυτό συνδυάζει παραδοσιακές και μοντέρνες πινελιές, ιδανικό για να ευχαριστήσετε την οικογένεια και τους φίλους σας.
Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου 6 ώρες να περάσετε στην κουζίνα για την παρασκευή και το μαγείρεμα.
Τo Χριστουγεννιάτικο μενού
Ορεκτικά:Κρέμα κολοκύθας με κρουτόν και καβουρδισμένους σπόρους.
Μίνι τάρτες με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα.
Κυρίως Πιάτο:Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και σταφίδες.
Πατάτες φούρνου με θυμάρι και σκόρδο.
Συνοδευτικά:Γλασαρισμένα λαχανικά με μέλι και βαλσάμικο.
Σαλάτα με ρόδι, σπανάκι, καρύδια και βινεγκρέτ πορτοκαλιού.
Επιδόρπια:Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας (Bûche de Noël).
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Τραγανή πουτίγκα με αποξηραμένα φρούτα και καραμέλα.
Ακολουθούν οι συνταγές για να κάνετε τους δικούς σας να νιώσουν βασιλιάδες.
Κρέμα κολοκύθας με κρουτόν
Υλικά:
1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους (~50 θερμίδες/100 γρ).
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (40 θερμίδες).
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (10 θερμίδες).
500 ml ζωμός λαχανικών (~10 θερμίδες/100 ml).
1 κ.σ. ελαιόλαδο (120 θερμίδες).
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο για γεύση.
Κρουτόν για γαρνιτούρα (~80 θερμίδες ανά μερίδα).
Κολοκυθόσποροι, καβουρδισμένοι (30 θερμίδες ανά μερίδα).
Χρόνος προετοιμασίας:
Συνολικός χρόνος: 40 λεπτά
Θερμίδες:
Ανά μερίδα: ~150 θερμίδες
Εκτέλεση:
Προετοιμασία: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθήκη Κολοκύθας: Ρίξτε την κολοκύθα στην κατσαρόλα και σοτάρετε για 5 λεπτά.
Μαγείρεμα: Προσθέστε τον ζωμό και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
Πολτοποίηση: Πολτοποιήστε το μίγμα με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει βελούδινη κρέμα.
Τελικές Πινελιές: Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε καλά.
Σερβίρισμα: Γαρνίρετε με κρουτόν και καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους.
Μίνι τάρτες με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα
Υλικά:
10 μίνι τάρτες έτοιμες ή σπιτικές (~50 θερμίδες/τάρτα).
200 γρ. καπνιστός σολομός (~180 θερμίδες).
100 γρ. τυρί κρέμα (~200 θερμίδες).
Χυμός λεμονιού από 1/2 λεμόνι (~5 θερμίδες).
Φρέσκος άνηθος για γαρνιτούρα.
Χρόνος προετοιμασίας:
Συνολικός χρόνος: 15 λεπτά
Θερμίδες:
Ανά τάρτα: ~70 θερμίδες
Εκτέλεση:
Γέμιση: Ανακατέψτε το τυρί κρέμα με τον χυμό λεμονιού σε ένα μπολ, μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή.
Συναρμολόγηση: Γεμίστε τις τάρτες με το μίγμα τυριού κρέμας.
Διακόσμηση: Τοποθετήστε μια λεπτή φέτα καπνιστού σολομού επάνω σε κάθε τάρτα.
Τελικές πινελιές: Γαρνίρετε με λίγο φρέσκο άνηθο και σερβίρετε.
Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και σταφίδες
Υλικά:
1 γαλοπούλα (~5 κιλά, ~165 θερμίδες/100 γρ).
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (~250 θερμίδες/100 γρ).
200 γρ. κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα (~220 θερμίδες).
150 γρ. σταφίδες (~300 θερμίδες).
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (~40 θερμίδες).
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (~10 θερμίδες).
2 κ.σ. ελαιόλαδο (~240 θερμίδες).
1 ποτήρι λευκό κρασί (~120 θερμίδες).
Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο για γεύση.
Χρόνος προετοιμασίας:
Συνολικός χρόνος: 4 ώρες (προετοιμασία: 30 λεπτά, ψήσιμο: 3.5 ώρες)
Θερμίδες:
Ανά μερίδα (~200 γρ.): ~400 θερμίδες
Εκτέλεση:
Προετοιμασία γέμισης: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει.
Προσθήκη υλικών: Προσθέστε τα κάστανα, τις σταφίδες, και το κρασί. Αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αλατοπιπερώστε.
Γέμισμα γαλοπούλας: Καθαρίστε τη γαλοπούλα και αλατοπιπερώστε το εσωτερικό. Γεμίστε με το μείγμα.
Κλείσιμο: Κλείστε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες ή ράψτε το. Τοποθετήστε σε ταψί και αλείψτε με λάδι.
Ψήσιμο: Ψήστε στους 180°C για 3.5 ώρες. Αλείφετε περιοδικά με τα υγρά της.
Πατάτες φούρνου με θυμάρι και σκόρδο
Υλικά:
1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κυδωνάτες (~80 θερμίδες/100 γρ).
2 κ.σ. ελαιόλαδο (~240 θερμίδες).
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (~10 θερμίδες).
1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο ή αποξηραμένο (~5 θερμίδες).
Αλάτι, πιπέρι, για γεύση.
Χρόνος προετοιμασίας:
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα (προετοιμασία: 10 λεπτά, ψήσιμο: 50 λεπτά)
Θερμίδες:
Ανά μερίδα (~200 γρ.): ~150 θερμίδες
Εκτέλεση:
Προετοιμασία Πατάτας: Πλύνετε και κόψτε τις πατάτες σε κυδωνάτες φέτες. Στεγνώστε τις καλά.
Μαρινάρισμα: Ανακατέψτε τις πατάτες με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ.
Ψήσιμο: Τοποθετήστε τις πατάτες σε ταψί, σε μία στρώση. Ψήστε στους 200°C για περίπου 50 λεπτά, γυρίζοντάς τες στη μέση του χρόνου για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Σερβίρισμα: Αφαιρέστε από το φούρνο και γαρνίρετε με επιπλέον φρέσκο θυμάρι, αν επιθυμείτε.
Γλασαρισμένα λαχανικά με μέλι και βαλσάμικο
Υλικά:
300 γρ. καρότα, κομμένα σε λωρίδες (~30 θερμίδες/100 γρ).
200 γρ. μπρόκολο, χωρισμένο σε μπουκετάκια (~35 θερμίδες/100 γρ).
200 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες (~20 θερμίδες/100 γρ).
1 κ.σ. μέλι (~60 θερμίδες).
1 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι (~10 θερμίδες).
1 κ.σ. ελαιόλαδο (~120 θερμίδες).
Αλάτι, πιπέρι για γεύση.
Χρόνος προετοιμασίας:
Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά (προετοιμασία: 10 λεπτά, μαγείρεμα: 20 λεπτά)
Θερμίδες:
Ανά μερίδα (~200 γρ.): ~90 θερμίδες
Εκτέλεση:
Προετοιμασία Λαχανικών: Πλύνετε και κόψτε τα λαχανικά όπως περιγράφεται.
Σοτάρισμα: Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε τα καρότα και σοτάρετε για 5 λεπτά. Προσθέστε το μπρόκολο και τα κολοκυθάκια και σοτάρετε για άλλα 10 λεπτά.
Προσθήκη Γλασαρίσματος: Ανακατέψτε το μέλι και το βαλσάμικο σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε το μείγμα στα λαχανικά και ανακατέψτε καλά.
Σερβίρισμα: Μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε ζεστά.
Σαλάτα με ρόδι και βινεγκρέτ πορτοκαλιού
Υλικά:
200 γρ. φρέσκο σπανάκι, πλυμένο (~20 θερμίδες/100 γρ).
1 ρόδι, καθαρισμένο (~80 θερμίδες).
50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα (~300 θερμίδες).
2 κ.σ. ελαιόλαδο (~240 θερμίδες).
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού (~20 θερμίδες).
1 κ.γ. μέλι (~20 θερμίδες).
Αλάτι, πιπέρι για γεύση.
Χρόνος προετοιμασίας:
Συνολικός χρόνος: 10 λεπτά
Θερμίδες:
Ανά μερίδα (~150 γρ.): ~120 θερμίδες
Εκτέλεση:
Προετοιμασία σαλάτας: Τοποθετήστε το σπανάκι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τους σπόρους ροδιού και τα καρύδια.
Προετοιμασία βινεγκρέτ: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Συναρμολόγηση: Περιχύστε τη σαλάτα με το βινεγκρέτ και ανακατέψτε απαλά.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε φρέσκια και γαρνίρετε με λίγο επιπλέον ρόδι αν επιθυμείτε.
Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας (Bûche de Noël)
Υλικά:
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη (~500 θερμίδες).
100 γρ. ζάχαρη (~400 θερμίδες).
4 αυγά (~320 θερμίδες).
100 γρ. κρέμα γάλακτος (~200 θερμίδες).
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (~180 θερμίδες).
1 κ.γ. βανίλια (ελάχιστες θερμίδες).
Άχνη ζάχαρη για διακόσμηση (~30 θερμίδες).
Χρόνος Προετοιμασίας:
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα (προετοιμασία: 30 λεπτά, ψήσιμο: 30 λεπτά)
Θερμίδες:
Ανά μερίδα (~120 γρ.): ~250 θερμίδες
Εκτέλεση:
Προετοιμασία Ζύμης: Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τη βανίλια και το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά.
Ψήσιμο: Απλώστε το μείγμα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε στους 180°C για 10 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει.
Γέμιση: Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος με λιωμένη σοκολάτα μέχρι να γίνει κρέμα. Απλώστε πάνω στο κέικ.
Ρολάρισμα: Τυλίξτε προσεκτικά το κέικ σε ρολό. Αφήστε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Διακόσμηση: Καλύψτε με σοκολατένια επικάλυψη και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη για εφέ χιονιού.
Μελομακάρονα
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι (~3500 θερμίδες).
250 ml ελαιόλαδο (~2000 θερμίδες).
200 γρ. μέλι (~600 θερμίδες).
200 ml χυμός πορτοκαλιού (~90 θερμίδες).
100 γρ. ζάχαρη (~400 θερμίδες).
1 κ.γ. κανέλα, 1/2 κ.γ. γαρίφαλο.
Καρύδια, τριμμένα (~600 θερμίδες/100 γρ).
Χρόνος Προετοιμασίας:
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα
Θερμίδες:
Ανά κομμάτι (~30 γρ.): ~150 θερμίδες
Εκτέλεση:
Ζύμη: Ανακατέψτε όλα τα υγρά και προσθέστε το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Ζυμώστε απαλά.
Ψήσιμο: Πλάστε μικρά οβάλ κομμάτια και ψήστε στους 180°C για 25 λεπτά.
Σιρόπιασμα: Φτιάξτε σιρόπι με μέλι και νερό. Βουτήξτε τα ζεστά μελομακάρονα και πασπαλίστε με καρύδια.
Κουραμπιέδες
Υλικά:
250 γρ. βούτυρο (~1800 θερμίδες).
100 γρ. ζάχαρη άχνη (~400 θερμίδες).
500 γρ. αλεύρι (~1750 θερμίδες).
1 κ.γ. κονιάκ, 1 κρόκος αυγού (~55 θερμίδες).
Χρόνος Προετοιμασίας:
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα
Θερμίδες:
Ανά κομμάτι (~30 γρ.): ~180 θερμίδες
Εκτέλεση:
Ζύμη: Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε αλεύρι, κονιάκ και αυγό.
Ψήσιμο: Πλάστε σε στρογγυλά κομμάτια και ψήστε στους 170°C για 20 λεπτά.
Διακόσμηση: Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.