Κουζίνα: Το πιο συνηθισμένο προϊόν που γεμίζει μούχλα στο ψυγείο – Οι ειδικοί προειδοποιούν

13 Σεπ. 2025, 19:45

Κουζίνα: Το πιο συνηθισμένο προϊόν που γεμίζει μούχλα στο ψυγείο – Οι ειδικοί προειδοποιούν

Η σωστή αποθήκευση τροφίμων είναι το «κλειδί» για μια καθαρή και ασφαλή κουζίνα. Όμως, σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχει ένα προϊόν που σχεδόν όλοι έχουμε στο ψυγείο και αποτελεί ιδανικό έδαφος για μούχλα: οι ανοιχτές συσκευασίες με σάλτσες και dressings.

Το προϊόν–παγίδα στο ψυγείο
Η ειδικός σε θέματα υγιεινής τροφίμων, Melissa Kilcoyne, εξηγεί ότι οι περισσότερες σάλτσες μπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου όσο είναι σφραγισμένες. Όμως, από τη στιγμή που ανοίγουν, πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

«Οι ανοιχτές συσκευασίες ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας. Γι’ αυτό θα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο, ιδανικά στα ράφια της πόρτας, και να καθαρίζονται συχνά», τονίζει. Μάλιστα, η σύστασή της είναι να γίνεται έλεγχος και καθαρισμός κάθε λίγους μήνες, ώστε να αποφεύγεται η παραγωγή σπορίων μούχλας που μπορούν να μεταφερθούν στον αέρα.

Μούχλα στην κουζίνα: Οι αρμοί των πλακιδίων
Η μούχλα δεν απειλεί μόνο το ψυγείο, αλλά και τα πλακάκια της κουζίνας. Οι αρμοί τους συχνά σκουραίνουν, γεμίζουν υγρασία και δημιουργούν ένα ανθυγιεινό περιβάλλον.

Ο ειδικός John Klee από το Big Bathroom Shop προτείνει μια απλή, φυσική λύση με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι: μαγειρική σόδα και οξυζενέ.

Η καλύτερη DIY μέθοδος καθαρισμού
Ψεκάστε οξυζενέ στους αρμούς με μούχλα και αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά.
Τρίψτε με μια σκληρή βούρτσα.
Αν ο λεκές επιμένει, αναμείξτε μαγειρική σόδα με οξυζενέ για να φτιάξετε πάστα.
Απλώστε την πάστα, τρίψτε καλά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
Συμπέρασμα
Οι σάλτσες στο ψυγείο και οι αρμοί των πλακιδίων είναι δύο από τα πιο «ύπουλα» σημεία που μαζεύουν μούχλα στην κουζίνα. Με σωστή αποθήκευση και απλές τεχνικές καθαρισμού, μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία σας και να διατηρήσετε τον χώρο σας καθαρό και ασφαλή.