Φρανκφούρτη: Σύντομος τουριστικός οδηγός. Τι να δεις, πού να πας;

07 Νοε 2017, 10:21

Φρανκφούρτη: Σύντομος τουριστικός οδηγός. Τι να δεις, πού να πας;

Η Φρανκφούρτη (Frankfurt Am Main) είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας. Είναι μια σύγχρονη πόλη που λιγάκι θυμίζει Μανχάταν, καθώς έχει πάρα πολλούς ουρανοξύστες - μάλιστα συνέχεια προστίθενται καινούριοι. 

Δυναμική και εκπλεπτυσμένη, η Φρανκφούρτη είναι μια συναρπαστική μίξη αντιθέσεων. Από τη μια το «Mainhattan» των υπερσύγχρονων γυάλινων ουρανοξυστών που καθρεφτίζονται στα νερά του Μάιν, η ‘Bankfurt’ των μυριάδων πανίσχυρων τραπεζικών ιδρυμάτων, η οικοδέσποινα διάσημων  εκθεσιακών γεγονότων όπως το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου και η Έκθεση Βιβλίου. Από την άλλη, η γενέτειρα του Γκαίτε με το όμορφο μεσαιωνικό κέντρο, τη μποέμικη συνοικία Sachsenhausen με τα δαιδαλώδη σοκάκια και τα Apfelwein bars, η πόλη των 60 μουσείων, των εντυπωσιακών αστικών πάρκων και της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης δεκάδων εθνικοτήτων. 

Η πόλη έχει πολλά αξιοθέατα, εδώ παρουσιάζονται τα καλύτερα:
Romerberg

Η καρδιά της μεσαιωνικής Παλιάς Πόλης χτυπά από τον 9ο αιώνα στην πανέμορφη λιθόστρωτη πλατεία Römerberg, με το διάσημο σιντριβάνι «Η Πηγή της Δικαιοσύνης» (Gerechtigkeitsbrunnen), την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το δημαρχείο της πόλης από το 1405 και τα κουκλίστικα ξύλινα σπίτια του 15ου αιώνα.
Διεύθυνση: Römerberg, 60311 Frankfurt
Είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης, που  ουσιαστικά είναι μια μεγάλη πλατεία με εντυπωσιακά παραδοσιακά κτίρια.
Ξεχωρίζει το Δημαρχείο και ο καθεδρικός ναός με τον πύργο ύψους 95 μέτρων. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το άγαλμα της δικαιοσύνης, ενώ όταν ο καιρός είναι καλός, πλήθος κόσμου κάθεται και απολαμβάνει καφέ ή φαγητό σε ένα από τα μαγαζιά που τοποθετούν τραπεζάκια έξω.

Το ιστορικό κέντρο της Φρανκφούρτης με τα παραδοσιακά κτίρια ονομάζεται Romerberg. Είναι μια τουριστική περιοχή στο κέντρο της πόλης και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κάθε επισκέπτη. Πήρε το όνομα του από τα ευρήματα ρωμαϊκού οικισμού που βρέθηκαν εκεί.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεγάλη πλατεία με παραδοσιακά κτίρια, τα οποία ξαναφτιάχτηκαν μετά τις καταστροφές του Β' παγκοσμίου πολέμου.
Εκεί βρίσκεται το δημαρχείο, η εκκλησία Alte Nikolaikirche και πολλά άλλα όμορφα κτίρια. Στο κέντρο υπάρχει το συντριβάνι της δικαιοσύνης, φτιαγμένο το 1543.
 
Παριστάνει τη θεά της δικαιοσύνης που κρατάει μια ζυγαριά και κοιτάζει το δημαρχείο.
 Σε όλη την μεγάλη πλατεία υπάρχουν όμορφα παραδοσιακά κτίρια και εκκλησίες με εντυπωσιακές προσόψεις και αγάλματα.
 
Από το δωδέκατο αιώνα, εκεί γίνονταν μεγάλα εμπορικά παζάρια, που συγκέντρωναν επισκέπτες από τη Γαλλία και την Ιταλία.
Τη νύχτα η πλατεία είναι πολύ όμορφη, καθώς μερικά σημεία των κτιρίων φωτίζονται και δημιουργούν πιο ρομαντική ατμόσφαιρα.
 Στην περιοχή θα βρείτε πολλά τουριστικά μαγαζάκια, καφετέριες και κλασικά γερμανικά εστιατόρια. Αν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να καθίσετε στα τραπεζάκια πάνω στην πλατεία.
 Φτάνετε πολύ εύκολα με το μετρό αφού υπάρχει εκεί ακριβώς ο σταθμός Romer, που στην είσοδό του έχει αγάλματα.
 
Πίσω από την παλιά πόλη ξεκινά η σύγχρονη με πολλούς ουρανοξύστες

Eiserner Steg
H γέφυρα Eiserner Steg ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Μάιν που διασχίζει την πόλη. Είναι μα σιδερένια γέφυρα για πεζούς, μήκους 170 μέτρων, που πρωτοφτιάχτηκε το 1868.
Στο πιο ψηλό της σημείο έχει μια επιγραφή που γράφει, στα ελληνικά, την ομηρική φράση " ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ".



Main Tower


Ο ουρανοξύστης που ολοκληρώθηκε το 2000 αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης.


 
Έχει 200 μέτρα ύψος και είναι ο 4ος ψηλότερος ουρανοξύστης της Φρανκφούρτης. To εντυπωσιακό είναι ότι ο εξώστης είναι ανοιχτός, δηλαδή έχει μόνο κάγκελα.

Η Φρανκφούρτη αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Γερμανίας. Είναι μια πόλη ωστόσο πολύ γοητευτική, παραδοσιακή αλλά και έντονα σύγχρονη. Ένας προορισμός που εμάς μας ενθουσίασε πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε! Δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλείται το ευρωπαϊκό Μανχάταν.
Στο καινούριο κομμάτι της πόλης και κατά μήκος του ποταμού Main υψώνονται αρκετοί ουρανοξύστες, εντυπωσιακοί τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Σε έναν από αυτούς, τον Main Tower,  μπορούν να ανεβούν τουρίστες.
Ο ουρανοξύστης που ολοκληρώθηκε το 2000 αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης. Έχει 200 μέτρα ύψος και είναι ο 4ος ψηλότερος ουρανοξύστης της Φρανκφούρτης. Είναι όμως ο μόνος ανοιχτός για τους τουρίστες, αφού η ταράτσα είναι ανοιχτή.
Το εισιτήριο στοιχίζει 5 ευρώ. Στην είσοδο όλοι περνούν από έλεγχο αποσκευών και προσωπικό γιατί το κτίριο στεγάζει γραφεία και τράπεζες.

Ανεβαίνοντας με το ασανσέρ, τα αυτιά λίγο βουίζουν αλλά είναι άνετο το ανέβασμα. Το κατέβασμα είναι λίγο πιο "περίεργο" αφού το αισθάνεσαι και στο στομάχι! Κινείται με ταχύτητα 7 μέτρα το δευτερόλεπτο και χωρά 23 άτομα. Η αεροδυναμική του δοκιμάστηκε από εξομοιωτή της NASA!
Από την ανοιχτή ταράτσα φαίνεται ολόκληρη η πόλη! Είναι ένα μέρος ιδανικό για τα τραβήξετε εκπληκτικές φωτογραφίες του ιστορικού κέντρου της πόλης αλλά και των υπόλοιπων ουρανοξυστών, οι οποίοι μοιάζουν λίγο "κοντοί"!!!
Στον τελευταίο όροφο λειτουργεί εστιατόριο, ακριβό όπως είναι φυσικό, αλλά πολύ εντυπωσιακό. Είναι ανοιχτό για μεσημεριανό και βραδινό, με νόστιμα πιάτα από αναγνωρισμένο σεφ. Υπάρχουν ολοκληρωμένα μενού τριών πιάτων με τιμές από 59€-99€ το άτομο και μεμονωμένα πιάτα με τιμές από 18€-30€.
Ιδανικό σίγουρα για μια ρομαντική βραδιά!
Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να καθίσετε για φαγητό, αφού η ταράτσα είναι πολύ μεγάλη και μπορείτε να καθίσετε όση ώρα θέλετε μέχρι να χορτάσετε τη θέα!
Ο ουρανοξύστης αυτός φαίνεται σχεδόν από όλη την πόλη! Μπορεί να νομίζετε ότι είστε κοντά αλλά καλύτερα να συμβουλευτείτε ένα χάρτη γιατί μπορεί να βρίσκεστε τελικά πολύ μακρυά! Βρίσκεται στην οδό Neue Mainzer Straße 52 - 58.
Η ταράτσα φωτογραφημένη από κάτω- βλέπετε κάποιους επισκέπτες πάνω στον πύργο

Το σπίτι του Γκαίτε

Το σπίτι της οικογένειας Γκαίτε είναι ένα παραδοσιακό αρχοντικό με 3 ορόφους.
 
Έχει διατηρηθεί σχεδόν όπως ήταν, με όλα τα αντικείμενα σε κάθε δωμάτιο και λειτουργεί πλέον σαν μουσείο. 



Βράδυ με θέα τους ουρανοξύστες
Επισκεφτείτε την περιοχή του ποταμού (ακριβώς δίπλα από την γέφυρα) όπου μόλις νυχτώσει οι ουρανοξύστες της απέναντι όχθης καθρεφτίζονται μέσα στα νερά του ποταμού.
Η Φρανκφούρτη είναι γνωστή για τους ουρανοξύστες της και είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που επιτρέπει να κτιστούν ουρανοξύστες μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Μαζί με το Παρίσι, το Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη και την Μαδρίτη είναι, επίσης, μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που διαθέτει σημαντικό αριθμό ουρανοξυστών.
 
Στην γερμανική αυτή πόλη, το παλιό συναντά το καινούριο και δημιουργεί μια παράξενη αλλά ωραία τελικά ατμόσφαιρα για τον επισκέπτη.
Οι ουρανοξύστες κατά μήκος του ποταμού φαίνονται υπέροχοι το βράδυ, καθώς τα φώτα αντανακλούν στα νερά του ποταμού.
Μια βόλτα στο σούρουπο και προς το βράδυ είναι ιδανική για να απολαύσετε μια μικρή γεύση από Μανχάταν...αλλά στην πιο κοντινή μας Γερμανία.


Kaiserdom (Emperor’s Cathedral): Ο εντυπωσιακός γοτθικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βαρθολομαίου από κόκκινο ασβεστόλιθο χτίστηκε μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα και πολύ σύντομα ανακηρύχθηκε σε επίσημο τόπο στέψης των αυτοκρατόρων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας της Γερμανίας. Στην μακραίωνη ιστορία του επέζησε πολλών καταστροφών για να αποκατασταθεί πλήρως τη δεκαετία του ’50 στη σημερινή του μορφή. Η θέα της πόλης από την κορυφή του, σε ύψος 95 μέτρων, είναι μαγευτική. 
Διεύθυνση: Domplatz 1, 60311 Frankfurt, www.frankfurt-tourismus.de

Staedel Museum 
Η συλλογή του περιλαμβάνει 3000 πίνακες (μερικοί από  διάσημους ζωγράφους όπως οι Πικάσο, Μονέ, Μποτιτσέλι κλπ), 600 γλυπτά, χιλιάδες φωτογραφίες και σχέδια.  Είναι ανοιχτό καθημερινά (εκτός δευτέρας) 10-6.

Βοτανικός κήπος
Ένας μεγάλος κήπος άρτια οργανωμένος, με λουλούδια και δέντρα από κάθε γωνιά του πλανήτη

μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Γερμανίας ιδρύθηκε το 1868 και φιλοξενεί πάνω από 6.000 φυτά απ’ όλο τον κόσμο σε ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα από ανοιχτούς θεματικούς κήπους και θερμοκήπια. Η καρδιά του χτυπάει στο ιστορικό «Palm House» (1869), μια κομψή κατασκευή από σίδερο και γυαλί ύψους 18 μέτρων που στεγάζει ένα τροπικό δάσος από φοινικόδεντρα. Στο «Tropicarium» θα θαυμάσετε τροπικά και υποτροπικά φυτά χωρισμένα σε 8 διαφορετικούς βιότοπους.
Διεύθυνση: Siesmayerstr. 61, 60323 Frankfurt, www.palmengarten.de

Κρουαζιέρα στο ποτάμι
Ένας όμορφος τρόπος να δείτε τα αξιοθέατα στις όχθες του ποταμού, είναι να πάρετε ένα από τα πλοιάρια που διασχίζουν το ποτάμι. H διαδρομή διαρκεί μία ώρα και θα δείτε όλους τους ουρανοξύστες και άλλα όμορφα κτίρια. Τα πλοιάρια αναχωρούν δίπλα από τη γέφυρα Eiserner Steg.

Ζωολογικός κήπος
Ένας μεγάλος ζωολογικός κήπος στο κέντρο της πόλης, με πάρα πολλά ζώα διαφόρων ειδών. Να πάτε οπωσδήποτε αν έχετε μαζί σας παιδιά. Το εισιτήριο στοιχίζει 10 ευρώ για τους μεγάλους και 5 ευρώ για τα παιδιά. Είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 9 το πρωί και έως τις 7 το καλοκαίρι και τις 5 το χειμώνα.

Πεζόδρομος Zeil
Ο μεγαλύτερος πεζόδρομος της πόλης, γεμάτος καταστήματα και εμπορικά κέντρα, με μήκος 1,2 χλμ.

Φτάνοντας στην πόλη
Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο! Φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο κατά την αναχώρηση γιατί οι αποστάσεις (ευτυχώς με κυλιόμενες πλατφόρμες) για να πάτε μέχρι το gate επιβίβασης μπορεί να είναι πολύ μεγάλες! Από το αεροδρόμιo μπορείτε να πάρετε:
- Τρένο που φτάνει στον κεντρικό σταθμό Hauptwache σε 16 λεπτά- το εισιτήριο στοιχίζει 4,65.
- Λεωφορείο που φτάνει στο κέντρο της πόλης σε 30 λεπτά- το εισιτήριο στοιχίζει 8,45 ευρώ.
- Ταξί που σε περίπου μισή ώρα και κόστος 30-35 θα σας πάει στο ξενοδοχείο σας.
 

Städel Museum: Μία από τις σημαντικότερες πινακοθήκες στον κόσμο, το Städel φιλοξενεί θησαυρούς επτά αιώνων ευρωπαϊκής τέχνης από τις αρχές του 14ου αιώνα έως σήμερα, διατρέχοντας την Αναγέννηση, το Μπαρόκ και τον κλασικό Μοντερνισμό. Η σπάνια συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει έργα Ρέμπραντ, Ρενουάρ, Ρούμπενς, Μποτιτσέλι, Ντύρερ, Χολμπάιν, Βερμεέρ, Μονέ, Σεζάν, Πικάσο, Μπέικον και πολλών ακόμα. 
Διεύθυνση: Schaumankai 63, 60596 Frankfurt, www.staedelmuseum.de


Museum of Modern Art: Σε ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης, το μεταμοντέρνο αριστούργημα του Hans Hollein, στεγάζεται μια από τις σημαντικότερες συλλογές μεταπολεμικής σύγχρονης τέχνης στον κόσμο (από το 1960 έως σήμερα). Στη συλλογή περιλαμβάνονται πάνω από 5.000 έργα τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική, κινηματογράφος, φωτογραφία και performance art) κορυφαίων διεθνών καλλιτεχνών όπως οι Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Joseph Beuys και άλλοι. 
Διεύθυνση: Domstraße 10, 60311 Frankfurt, www.mmk-frankfurt.de

Natural History Museum Senckenberg:
Από το Big Bang στον άνθρωπο και από τον Τυραννόσαυρο Ρεξ στις αιγυπτιακές μούμιες, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φρανκφούρτης παρουσιάζει με εντυπωσιακό τρόπο την εξέλιξη της ζωής και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη από την προϊστορική εποχή έως σήμερα. Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του μουσείου είναι η μεγαλύτερη συλλογή δεινοσαύρων στην Ευρώπη. 
Διεύθυνση: Senckenberganlage 25, 60325 Frankfurt am Main, www.senckenberg.de

Alte Oper (Old Opera House):
Χτισμένο το 1880 σε στυλ ιταλικής αναγέννησης, το υπέροχο κτίριο της Παλιάς Όπερας με την εξαίσια ακουστική του είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Φρανκφούρτης. Μετά την καταστροφή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το «πιο όμορφο ερείπιο της Γερμανίας» αποκαστάθηκε σύμφωνα με το αυθεντικό αρχιτεκτονικό του σχέδιο και άνοιξε ξανά τις πύλες του το 1981. Έκτοτε, φιλοξενεί πάνω από 300 συναυλίες και events κάθε χρόνο. 
Διεύθυνση: Opernplatz 1, 60313 Frankfurt am Main, www.alteoper.de

Jewish Museum:
Εννέα αιώνες (12ος -20ος) ιστορίας και πολιτισμού των Εβραίων της Φρανκφούρτης, της δεύτερης μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας στη Γερμανία, ξεδιπλώνονται στο πρώην παλάτι των Rothschild μέσα από αντικείμενα, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και ιστορικά έγγραφα.
Διεύθυνση: Untermainkai 14-15, 60311 Frankfurt, www.juedischesmuseum.de

Μετακίνηση στην πόλη
Υπάρχει άρτιο δίκτυο συγκοινωνιών με λεωφορεία, τραμ και μετρό. Η τιμή του εισιτηρίου εξαρτάται από τη ζώνη μετακίνησης. Υπάρχουν ημερήσια εισιτήρια και φυσικά η Frankfurt Card που περιλαμβάνει μετακινήσεις με όλα τα MMM, δωρεάν είσοδο ή εκπτώσεις σε αρκετά αξιοθέατα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Φαγητό
Εννοείται πως όλοι δοκιμάζουν τα περίφημα λουκάνικα Φρανκφούρτης! Προτιμήστε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα για να φάτε ποικιλία λουκάνικων με συνοδεία γερμανικής μπύρας. Δοκιμάστε επίσης το περίφημο apfelwein, τοπικό κρασί της Φρανκφούρτης, με γλυκόξινη γεύση και άρωμα μήλου.