Νοσογόνος Παχυσαρκία: Τύποι επεμβάσεων για την αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά

27 Οκτ. 2020, 11:42

Νοσογόνος Παχυσαρκία: Τύποι επεμβάσεων για την αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μία εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια της σύγχρονης εποχής, η οποία μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην υγεία αλλά και την κοινωνική ζωή του ατόμου.

Ωστόσο, το αισιόδοξο είναι πως η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο, ώστε σήμερα να υπάρχουν πολλοί τύποι επεμβάσεων για την αντιμετώπισή της. Η επιλογή της επέμβασης γίνεται έπειτα από συζήτηση του ασθενή με τον γιατρό, ενώ τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν, είναι η συνοσυρότητα που παρουσιάζει η περίπτωση, καθώς και οι διατροφικές συνήθειες του ασθενή. Έπειτα, συστήνεται από τον γιατρό η καταλληλότερη επέμβαση που θα βοηθήσει τον ασθενή να πετύχει τον επιθυμητό στόχο και να χάσει το υπερβάλλον βάρος.

Οι επεμβάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στις περιοριστικού τύπου επεμβάσεις στις οποίες αφαιρείται ένα μεγάλο τμήμα στομάχου ώστε να περιοριστεί ο όγκος του φαγητού που μπορεί να δεχθεί το στομάχι και επιπλέον, στις μεικτού τύπου επεμβάσεις, στις οποίες πέραν του περιορισμού του «λειτουργικού» στομάχου, προστίθεται και παράκαμψη τμήματος στομάχου, δωδεκαδακτύλου και ένα μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου, προκαλώντας έτσι δυσαπορρόφηση.

Στην πρώτη κατηγορία, η πιο συχνά επιτελούμενη επέμβαση είναι η Επιμήκης Γαστρεκτομή ή Sleeve Gastrectomy, γνωστή και ως «μανίκι». Κατά τη διαδικασία της επέμβασης, αφαιρείται το 70% του στομάχου και μένει μόνο ένα τμήμα αυτού, δηλαδή το «μανίκι», το οποίο έχει μία χωρητικότητα περίπου 100 με 150ml. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνεται ολόκληρος ο θόλος του στομάχου στο τμήμα που αφαιρείται, καθώς εκεί παράγεται η ορμόνη που προκαλεί στον ασθενή την όρεξη. Αυτή η επέμβαση συνίσταται σε όλους τους ασθενείς, αρκεί να μην παρουσιάζουν παλινδρόμηση και να μην είναι λάτρεις των γλυκών.

Σχετικά με τη δεύτερη κατηγορία επεμβάσεων, η πιο συχνά επιτελούμενη διαδικασία είναι η γαστρική παράκαμψη ή Gastric Bypass. Στη συγκεκριμένη επέμβαση, συρράβεται ένα μικρό κομμάτι στομάχου της τάξης των 50ml, το οποίο αποτελεί το λειτουργικό στομάχι, ενώ το υπόλοιπο στομάχι μένει ανενεργές. Στο λειτουργικό στομάχι, αναστομώνεται μια έλικα εντέρου κατά (Roux-en-Y) αφότου έχουν παρακαμφθεί περίπου δύο μέτρα εντέρου, οπότε συμβαίνει και δυσαπορρόφηση. Αυτή η επέμβαση συνίσταται σε ασθενείς που έχουν δείκτη μάζας σώματος BMI>50Kg/m2, σε ασθενείς που δυσκολεύονται να διακόψουν την κατανάλωση γλυκών, σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη που δεν ρυθμίζεται εύκολα, καθώς και σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα παλινδρόμησης και χρειάζονται αντιεκκριτική αγωγή.

Η σημαντικότερη επιπλοκή όλων των βαριατρικών επεμβάσεων είναι η διαφυγή από τη γραμμή συρραφής ή από τις αναστομώσεις, η οποία προκύπτει συνήθως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί είναι αστάθμητοι και η επίπτωση της «αγγίζει» ένα ποσοστό του 1- 6%. Ο ασθενής χρειάζεται να προετοιμαστεί προεγχειρητικά, ακολουθώντας όλες τις εξετάσεις που θα του συστήσει ο γιατρός, να μειώσει ή να σταματήσει το κάπνισμα και να χάσει μερικά κιλά ξεκινώντας μία συγκεκριμένη διατροφή. Με το πέρας της εγχείρησης, ο ασθενής οφείλει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις άμεσες μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει να μειώσει την πιθανότητα κάποιας επιπλοκής, θα πετύχει την αναμενόμενη απώλεια υπερβάλλοντος βάρους και το κυριότερο, θα είναι σε θέση να διατηρήσει σε βάθος χρόνους το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Γεώργιος Αγιομαμίτης, MD, MSc(MIS), PhD, FACS, MSc(SurgOnc), FEBS/MIS Επιμελητής Α' Χειρουργός Λαπαροσκοπική Χειρουργική και Χειρουργική Παχυσαρκίας