Επικαιρότητα:

Εθνική τραγωδία: Νεκροί και τραυματίες από τον πύρινο εφιάλτη

24 Ιουλ. 2018 - 05:56 | Συμβαίνει γύρω μας
Εθνική τραγωδία: Νεκροί και τραυματίες από τον πύρινο εφιάλτη

Κρανίου τόπο θυμίζει σήμερα το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς μετά από τις καταστροφικές φωτιές που ξέσπασαν το απόγευμα της Δευτέρας. Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί. Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες αγγίζουν τους 156, ανάμεσά τους 16 παιδιά, οι περισσότεροι με εγκαύματα από τη φωτιά. Οι 11 από αυτούς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και η κατάστασή τους θεωρείται κρίσιμη. 

Λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα, η φρεγάτα «Ελλή» ανέσυρε από την περιοχή της Αρτέμιδας τέσσερις νεκρούς, τρεις γυναίκες κι ένα παιδί, που για να σωθούν από τις φλόγες έπεσαν στη θάλασσα και παρασύρθηκαν από τα ρεύματα. 

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Ν. Σαντορινιός, περισσότεροι από 710 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη από παραλίες στο Μάτι και τη Ραφήνα, όπου είχαν εγκλωβιστεί λόγω της φωτιάς, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό.

Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν αναφορές για άλλους εγκλωβισμένους, αλλά έκανε λόγο για ενδεχομένως δύο αγνοούμενους, ενώ σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ομάδα υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν την περιοχή.

Η φωτιά μαίνεται και σήμερα στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες. Στον Νέο Βουτζά επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 εθελοντικά οχήματα με 25 εθελοντές και 6 οχήματα του δήμου. 

Στο μέτωπο του Καλάμου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 16 οχήματα με 38 πυροσβέστες, 12 εθελοντές και 8 οχήματα του δήμου που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. 

Μόλις 6 μηνών το νεαρότερο θύμα των φονικών πυρκαγιών

Συγκλονίζουν τα ανθρώπινα δράματα πίσω από την τεράστια καταστροφή στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα επιβεβαιώθηκε ότι το μικρότερο ηλικιακά θύμα της φωτιάς είναι ένα βρέφος, μόλις έξι μηνών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς του νεογέννητου εγκατέλειψαν το σπίτι τους στο Μάτι κι έτρεξαν προς την παραλία. Εκεί τους περισυνέλλεξε σκάφος και τους αποβίβασε σε ασφαλές μέρος. Όμως το μωρό εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, όμως λίγη ώρα μετά, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε. 

Σε σπίτι στο Μάτι εντοπίστηκαν δύο μητέρες αγκαλιά με τα παιδιά τους, ενώ μια γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στην πυλωτή της πολυκατοικίας, όπου περίμενε για βοήθεια. 

Στην παραλία στο Μάτι, εκατοντάδες άνθρωποι, έχοντας μαζί τους ελάχιστα από τα υπάρχοντά τους, καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια, την ώρα που οι φλόγες έφταναν στη θάλασσα. 

Τσίπρας: Έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή

Λίγο μετά τις 23:30 ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστική, αφού επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης. 

«Τώρα προέχει να δώσουμε την μάχη για τον έλεγχο των πυρκαγιών. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε τις εκτιμήσεις που πρέπει», είπε.

Καμμένος: 72 άτομα έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από το Πολεμικό Ναυτικό

Ο υπουργός Άμυνας από την πλευρά του τόνισε ότι τουλάχιστον 72 άτομα διασώθηκαν από τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού με τη συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων. Αρκετοί μάλιστα βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή.

Οι φλόγες έφτασαν στην παραλία

Επιπλέον ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης. 

Ολοκληρωτική καταστροφή

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα

Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα, Τρίτη, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

 

 

star