Επικαιρότητα:

Το κοριτσάκι με το πιο σπάνιο… αίμα του κόσμου

05 Δεκ. 2018 - 13:08 | Συμβαίνει γύρω μας
Το κοριτσάκι με το πιο σπάνιο… αίμα του κόσμου

Το γύρο του κόσμου κάνει η ιστορία ενός κοριτσιού που κινδυνεύει να πεθάνει, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί δότες με την ομάδα αίματος που χρειάζεται.

Η Zainab Mughal είναι δύο χρόνων, ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει καταγωγή από το Πακιστάν και πάσχει από νευροβλάστωμα. Για να επιβιώσει στη διάρκεια της θεραπείας αυτού του καρκίνου, χρειάζεται τακτικές μεταγγίσεις αίματος, αλλά η ομάδα της είναι τόσο σπάνια που έχει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να βρει αιμοδότες!

Η μικρή έχει έλλειψη ενός συγκεκριμένου αντιγόνου της ομάδας Β, το οποίο υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια των περισσότερων ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταγγιστεί μόνο με αίμα που επίσης δεν έχει αυτό το αντιγόνο. Διαφορετικά ο οργανισμός θα «επιτεθεί» στο μεταγγιζόμενο αίμα, με κίνδυνο ακόμη και για τη ζωή της.

Συμβατός δότης μπορεί να βρεθεί μόνο ανάμεσα στον ινδικό, ιρανικό ή πακιστανικό πληθυσμό. Ωστόσο, ο δότης πρέπει να έχει και τους δύο γονείς από αυτές τις χώρες, να έχει ομάδα αίματος 0 ή Α, με ταυτόχρονη έλλειψη του συγκεκριμένου αντιγόνου. Αυτή η έλλειψη παρουσιάζεται σε μόλις 4% των παραπάνω πληθυσμών!

Μέσω του αμερικανικού προγράμματος αιμοδοσίας για σπάνιες ομάδες δεν βρέθηκε κανένας συμβατός δότης για την Zainab!

Η μη κυβερνητική οργάνωση OneBlood για τη δωρεά αίματος στη Νότια Φλόριντα έχει ξεκινήσει παγκόσμια καμπάνια για να βρεθούν αιμοδότες από όλο τον κόσμο με αυτές τις «προδιαγραφές» και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόλις 3, δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας στη Βρετανία…

«Οι πιθανότητες να βρεθεί δότης από πληθυσμό που δεν έχει την παραπάνω καταγωγή είναιι μηδενικές», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της OneBlood.

Περίπου ένας στους 1000 ανθρώπους γεννιέται με σπάνια ομάδα αίματος, ενώ οι λεγόμενες εξαιρετικά σπάνιες απαντώνται σε ακόμη λιγότερους.

 

 CNN