Επικαιρότητα:

Φανουρόπιτα: Γρήγορη συνταγή και συνταγή με 7 υλικά!

25 Αυγ. 2019 - 12:55 | Συμβαίνει γύρω μας
Φανουρόπιτα: Γρήγορη συνταγή και συνταγή με 7 υλικά!

Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.

Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9!

Η συνταγή που σας δίνουμε είναι η παραδοσιακή Μικρασιάτικη συνταγή με 9 υλικά

Υλικά
1 κούπα σπορέλαιο

3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι

1 κουταλάκι γλυκού σόδα

1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο

1/2 κούπα σταφίδα ξανθή

1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο

3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. (Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μίξερ)

Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα.

Σε λαδωμένο ταψάκι νούμερο 28 απλώνουμε το μείγμα.

Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο(ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά.

Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.

 Αυτή είναι μια εύκολη συνταγή για φανουρόπιτα με μόλις 7 υλικά!

1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
1 κ.γ. κανέλα
3 ποτήρια αλεύρι κοσκινισμένο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζ. σταφίδες

Ανακατεύουμε σε μπολ το ηλιέλαιο και το χυμό πορτοκαλιού και έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε καλά με το χέρι.

Λαδώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ψηθεί η πίτα εσωτερικά.

Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα;

Η παράδοση για την Φανουρόπιτα έχει να κάνει με τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Αυτή λέει ήταν αμαρτωλή, σκληρή και άπονη με τους φτωχούς. Γι’ αυτό το λόγο πήγε στην κόλαση.

Ο γιος της, ο Άγιος Φανούριος, προσπάθησε να τη σώσει, τραβώντας την με τη βοήθεια ενός κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε έναν ζητιάνο). Ο Άγιος Φανούριος ζήτησε τη βοήθεια του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο οποίος όμως του είπε ότι δε μπορεί να τη σώσει διότι αυτή διέπραξε μεγάλη κακία όταν έσπρωξε τρεις γυναίκες στην κόλαση.

Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.

Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

vimaorthodoxias