Επικαιρότητα:

Κορονοϊός: Καταρρέουν πέντε «μύθοι» για την αντιμετώπισή του

09 Μαρ. 2020 - 14:02 | Συμβαίνει γύρω μας
Κορονοϊός: Καταρρέουν πέντε «μύθοι» για την αντιμετώπισή του
Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα και στην Ελλάδα, πολύς κόσμος έχει προσφύγει στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες για το πώς να προφυλαχθεί από την επιδημία.
 
Δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, εκτός από τις επίσημες οδηγίες προστασίας από τον ιό, έχουν κυκλοφορήσει και διάφορα «γιατροσόφια» τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν ασπίδα για την υγεία μας.
 
Σε πρόσφατο άρθρο του, το BBC κατέρριψε έξι από τις πιο διαδεδομένες «συνταγές» προστασίας από τον κορωνοϊό, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι δεν παρέχουν καμία ασφάλεια, αλλά, αντιθέτως, μπορούν να κάνουν και κακό.
 
  • Σκόρδο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), αφού διαπίστωσε ότι τα social media γέμισαν με αναρτήσεις σχετικά με το πώς το συγκεκριμένο λαχανικό προστατεύει από τον κορωνοϊό, έσπευσε να ανακοινώσει ότι το σκόρδο είναι μεν υγιεινό για τη διατροφή μας και έχει και περιορισμένες αντιμικροβιακές ιδιότητες, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προστατεύει από τον κορωνοϊό. Ανεκδοτολογικά, μια γυναίκα στην Κίνα νοσηλεύτηκε με έντονα ερεθισμένο λαιμό μετά την κατανάλωση 1,5 κιλού ωμού σκόρδου.
 
  • «Θαυματουργά μέταλλα»
Γνωστός χρήστης του Youtube ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «θαυματουργό συμπλήρωμα μετάλλων», το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων διοξείδιο του χλωρίου (λευκαντικό) και «εξαφανίζει» τον κορωνοϊό. Ο ίδιος προμοτάρει το συγκεκριμένο «συμπλήρωμα» εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, υποχρεώνοντας την πανίσχυρη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να εκδόσει προειδοποίηση για τους κινδύνους για την υγεία όταν πίνουμε λευκαντικό, κάτι που έκαναν και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες σε διάφορες χώρες του κόσμου.
 
  • Σπιτικό αποστειρωτικό χεριών
Το άγχος που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει σε ελλείψεις σε αντισηπτικά υγρά και μαντιλάκια σε διάφορες χώρες και στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν συνταγές για «σπιτικά» αποστειρωτικά υγρά. Ωστόσο, οι συνταγές αυτές ταιριάζουν περισσότερο για καθαριστικά σπιτιών και όχι για την επιδερμίδα, ενώ και το οινόπνευμα στα υγρά αυτά είναι υψηλής καθαρότητας.
 
  • Πόσιμος άργυρος
Μια πιο επιστημονική ονομάσία του σκευάσματος είναι κολλοειδής άργυρος και είναι μικροσκοπικά μόρια του μετάλλου μέσα σε υγρό. Το σκεύασμα αυτό κυκλοφόρησε ως «συνταγή» για την καταπολέμηση διαφόρων μολύνσεων από την εκπομπή του τηλε-ευαγγελιστή Τζιμ Μπέικερ και σύντομα έκανε το γύρο του Facebook από υποστηρικτές της «ιατρικής ελευθερίας». Ωστόσο, οι υπηρεσίες Υγείας των ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο πόσιμος άργυρος δεν έχει καμία επίδραση στον κορωνοϊό ή σε άλλους ιούς και ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.
 
  • Νερό ανά 15 λεπτά
Προφανώς και είναι υγιές να πίνουμε συχνά νερό και να κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο, ωστόσο, η «ιδέα» ενός «Ιάπωνα γιατρού» ότι αν πίνουμε νερό ανά 15 λεπτά ώστε ο οργανισμός να αποβάλλει κορωνοϊό που έχει μπει στο στόμα δεν έχει καμία βάση. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας, οι ιοί που μεταφέρονται με τον αέρα μπαίνουν στο σώμα του ξενιστή κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού, οπότε το να κινδυνεύσετε να... σκάσετε από το πολύ νερό δεν πρόκειται να σας προστατεύσει από τον κορωνοϊό.
 
  • Θερμότητα
Μια θεωρία που κυκλοφόρησε νωρίς και που έχει διάφορες παραλλαγές λέει ότι η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τον κορωνοϊό. Κάπως έτσι, κυκλοφόρησαν διάφορα γιατροσόφια, από το να πίνουμε ζεστό νερό μέχρι του να καθόμαστε να μας χτυπάει ο ήλιος ως συνταγές προστασίας και να αποφεύγουμε κρύα φαγητά και παγωτά. Η Unicef ήδη διέψευσε ότι η συγκεκριμένη πληροφορία προήλθε από αυτή, ενώ ο Π.Ο.Υ. δεν έχει διαπιστώσει ακόμα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επιδρούν στον κορωνοϊό όπως στον ιό της γρίππης, ο οποίος αδρανοποιείται.