Με κάρτα εισόδου από σήμερα στα σούπερ μάρκετ – Ένας ανά 10τ.μ. και δύο μέτρα απόσταση

16 Μαρ. 2020 - 06:49 | Συμβαίνει γύρω μας
Με κάρτα εισόδου από σήμερα στα σούπερ μάρκετ – Ένας ανά 10τ.μ. και δύο μέτρα απόσταση

Με ένα ακόμα βήμα προς αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του κορονοϊού προχωρά η Κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε μόλις ο κ. Γεωργιάδης που βρέθηκε πριν λίγο σε κεντρικό σούπερ μάρκετ:

"Σε εφαρμογή των μέτρων του Υπουργείου Ανάπτυξης θα υπάρχει αριθμημένη κάρτα εισόδου και διαίρεση των τετραγωνικών. Δε θα μπορεί να μπαίνει κανένας πελάτης χωρίς την κάρτα. Την κάρτα θα την αφήνει στην έξοδο του καταστήματος. Όλα τα ράφια είναι εντελώς γεμάτα αυτά και με τα αντισηπτικά που είναι ο κωδικός με την μεγαλύτερη πίεση δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται αποφυγή συνωστισμού. Οι κανόνες να τηρηθούν, επάρκεια υπάρχει, η μάχη για να κερδηθεί πρέπει ο καθένας να καταλάβει τι κάνει".

Ο υπουργός πρόσθεσε πως εντείνονται οι έλεγχοι ενώ οι καταστηματάρχες οφείλουν να έχουν βάλει στην πλατφόρμα του Υπουργείου τις ποσότητες που διαθέτου. Θα κατάσχονται όσες δε δηλωθούν και αν δεν δικαιολογείται η τιμή τους τα πρόστιμα εξοντωτικά, κυρίως σε αθέμιτο κέρδος".

Οι κανόνες του υπουργείου έρχονται να υποβοηθήσουν και να βάλουν τάξη στο καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων και των υπηρεσιών που παραμένουν προσβάσιμα προς το κοινό, παρά την κρίση. Από σήμερα θα αρχίσει και η καταμέτρηση αποθεμάτων. Για τα καταστήματα ισχύει το κανονικό ωράριο.

Η ανυπακοή που έχει επικρατήσει έχει ενοχλήσει το Υπουργείο, ενώ οι εκκλήσεις για αυτοπεριορισμό των πολιτών δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όπως σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ""η εικόνα που είδαμε το Σάββατο) στα supermarkets και στις παραλίες δεν ήταν αυτή που έπρεπε" και επισήμανε προς πάσα κατεύθυνση ότι "είναι σημαντικό να καθυστερήσουμε τη διασπορά του ιού αυτό το χρονικό διάστημα".

Πως θα γίνεται η λειτουργία των σούπερ μάρκετ:


· Οφείλουν να επιβλέπουν για την αποφυγή συνωστισμού τις εισόδους των καταστημάτων.

· Η προσέλευση των καταναλωτών θα πρέπει να γίνεται με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.

· Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν και τις Κυριακές, αλλά αποκλειστικά για την παράδοση κατ’ οίκον ηλεκτρονικών παραγγελιών των καταναλωτών, ενώ επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός τους όλο το 24ώρο.

· Στις εισόδους των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό υγρό για ελεύθερη χρήση του από τους καταναλωτές.

· Όλοι οι χώροι των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, γάντια προστασίας θα για κάθε συναλλαγή θα χρησιμοποιούνται σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής, μετά από πρωτοβουλία της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών να διαθέσει δωρεάν γάντια προς τους καταναλωτές, αμέσως μόλις οι τελευταίοι κατευθυνθούν σε κάποιο πάγκο και ετοιμάζονται να διαλέξουν τα προϊόντα, τα οποία επιθυμούν να αγοράσουν.