Έτοιμη για σταδιακή άρση των μέτρων η κυβέρνηση αν το επιτρέψουν οι ειδικοί

17 Μαρ. 2021 - 11:26 | Συμβαίνει γύρω μας
Έτοιμη για σταδιακή άρση των μέτρων η κυβέρνηση αν το επιτρέψουν οι ειδικοί

Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και δώσει το πράσινο φως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που θα συνεδριάσει την Παρασκευή.
Έτσι, εκτός απροόπτου τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ανεβάζουν ρολά κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών, ενώ μια εβδομάδα μετά, στις 29 Μαρτίου τη σκυτάλη παίρνει το λιανεμπόριο με click away ή click in shop.

Οι αγορές θα συνοδεύονται με sms στο νέο πενταψηφιο 13032 και θα δίνεται στους καταναλωτές περιθώριο τριών ωρών για αγορές μια φορά την ημέρα.

«Στόχος μου ειναι να ανοιξει το λιανεμπόριο μέσα στο μηνα Μάρτιο» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Επικίνδυνο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ενώ έκανε εφιαλτική πρόβλεψη για 100 νεκρούς ημερησίως.

«Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα. Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι. Γύρω στο 70-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού», προέβλεψε για τις επόμενες εβδομάδες.

Αλλαγές στις μετακινήσεις από το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με το σχέδιο η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα θα ξεκινά από τις 9 το βραδύ αντί για τις 7 που ισχύει τώρα, ενώ προβλέπεται άρση του περιορισμού από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033.

Το σχέδιο για τα σχολεία, είναι να ανοίξουν Λύκεια και Γυμνάσια στις αρχές Απριλίου, και τελευταία τα δημοτικα, ωστόσο δεν έχει δοθεί ακομη το «πράσινο φως» από τους ειδικούς.

Ο σχεδιασμός για την εστίαση, προβλέπει άνοιγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους τον Απρίλιο, όμως οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή, μετά την συνεδρίαση των λοιμωξιωλόγων.