Επικαιρότητα:

Μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια της Επανάστασης

25 Μαρ. 2021 - 11:56 | Συμβαίνει γύρω μας
Μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια της Επανάστασης

Με μια μεγαλειώδη και συγκινητική στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα η χώρα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Η παρέλαση δεν έγινε με κόσμο λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Για πρώτη φορά παρέλασε έφιππο τμήμα ντυμένο με τις στολές από το 1821 μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ για άλλη μια φορά την παράσταση έκλεψαν τα ελληνικά φτερά που έσκισαν με ταχύτητα τον Αττικό ουρανό. Ανατριχιαστικό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πιλότος του ΖΕΥΣ σε όλους τους Έλληνες την ώρα που το αεροσκάφος του πετούσε επάνω από το Σύνταγμα. Ο Πρίγκηπας Κάρολος μάλιστα δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνηση του.
Με το έφιππο τμήμα με άντρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων ντυμένες με τις στολές των αγωνιστών του 21, των μακεδονομάχων αλλά και των Ελλήνων στρατιωτών στους δύο παγκοσμίους πολέμους άνοιξε η ξεχωριστή παρέλαση της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Ακολουθήσαν πολλά χαμόγελα και δυνατό χειροκρότημα για τα μικρά ελληνόπουλα ντυμένα με παραδοσιακές στολές από ολόκληρη την χώρα.

Για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια, τα ιερά κειμήλια και οι σημαίες της επανάστασης παρέλασαν συνοδευόμενες από αγήματα ντυμένα με τις στολές των μαχητών του 1821.

Ο στρατός ξηράς άνοιξε την παρέλαση των μηχανοκίνητων τμημάτων με το επετειακά βαμμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού m113. Ακολουθήσαν τα υπερσύγχρονα άρματα λέοπορντ, το πυροβολικό και τα αντιαεροπορικά συστήματα..

Τα βλέμματα σηκώθηκαν ψηλά καθώς σχηματισμοί αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας περνούσαν πάνω από τον χώρο της παρέλασης.

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν και το μήνυμα που έστειλε εν πτήσει ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα.

«Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές. Στέλνουμε μήνυμα περηφάνιας και σιγουριάς και είμαστε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. Κρατάμε γερά τη σκυτάλη του εθνικού χρέους. Χρόνια πολλά πατρίδα, χρόνια πολλά στους Έλληνες παντού στον κόσμο», ήταν το μήνυμα του σμηναγού.

Ακολουθήσαν αμερικανικά f16 καθώς και τα γαλλικά Ραφάλ που σύντομα θα πετούν με τα ελληνικά χρώματα στα φτερά τους.

Στον Αττικό ουρανό πέταξαν και ιπτάμενα τάνκερ από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία.

Τα πεζοπόρα τμήματα της παρέλασης κέρδισαν για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις με τον άψογο σχηματισμό τους. Οι σπουδαστές της σχολής Ευελπίδων της σχολής ικάρων και της σχολής ναυτικών δοκίμων εντυπωσίασαν.

Την ίδια στιγμή ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού έκαναν χαμηλές διελεύσεις. Για πρώτη φορά διπλά από τα ελικόπτερα Απάτσι πέταξαν και τα νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα Καϊόβα μαζί με τα Σινούκ αλλά και τα θρυλικά Χιούι.

Δυνατό χειροκρότημα πήραν και οι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων. Οι θρυλικοί εύζωνες, τα κομάντο της χώρας και τα μέλη της διοίκησης υποβρυχίων καταστροφών.

Την παρέλαση έκλεισαν τα σώματα ασφαλείας, αστυνομικοί και πυροσβέστες σε άψογους σχηματισμούς με τα οχήματά τους.