Επικαιρότητα:

Τι θα κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατο του Φίλιππου;

10 Απρ. 2021 - 05:49 | Συμβαίνει γύρω μας
Τι θα κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατο του Φίλιππου;

Δεν με ενδιαφέρει αλήθεια τι θα γράφει η πλάκα στον τάφο μου», είχε δηλώσει κάποτε ο πρίγκιπας Φίλιππος, που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή το μεσημέρι (τοπική ώρα) σε ηλικία 99 ετών. Όμως, ανεξάρτητα από τις δικές του επιθυμίες, ο βασιλικός σύζυγος έχει κερδίσει την θέση του στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου ως ένας ακούραστος και εργατικός γαλαζοαίματος, πιστός στο καθήκον και στη μονάρχη, που μέχρι την παραίτησή του από τα επίσημα καθήκοντα το φθινόπωρο του 2017 είχε πραγματοποιήσει 22.191 «σόλο» επίσημες εμφανίσεις, είχε εκφωνήσει 5.493 ομιλίες και ήταν επικεφαλής σε 800 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Στήριγμα για την 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ στα 73 χρόνια του έγγαμου βίου τους, όπως η ίδια έχει παραδεχτεί, τίθεται τώρα το ερώτημα αν η αειθαλής μονάρχης θα εξακολουθήσει την εκτέλεση των καθηκόντων της ή αν θα «συρρικνώσει» τις δημόσιες εμφανίσεις της, όπως είχε κάνει η βασίλισσα Βικτώρια μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Αλβέρτου, παραχωρώντας στον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο, περισσότερες αρμοδιότητες.


Ο δούκας του Εδιμβούργου πέθανε στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα ενώ νωρίτερα για 28 περίπου ημέρες είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Λονδίνου με λοίμωξη και είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά για προϋπάρχον καρδιολογικό πρόβλημα. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της βασιλικής οικογένειας και σύμφωνα με πληροφορίες από τα βρετανικά Μέσα η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο 17 Απριλίου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο του Ουίνδσορ, στον ίδιο χώρο όπου τον Μάιο του 2018 είχε τελεστεί ο γάμος του εγγονού του, πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ. Προς το παρόν το παλάτι δεν έχει εκδώσει επίσημη
ανακοίνωση για την ημέρα της κηδείας.

 Μόνο 30 άτομα θα παραστούν στην κηδεία του
Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ
, στη Ντάουνινγκ Στριτ και σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις χώρες της Κοινοπολιτείας. Συγκινητική είναι η προσέλευση ανθρώπων κάθε ηλικίας ακόμα και μικρών παιδιών, που με λουλούδια στο χέρι συρρέουν στα παλάτια της βασιλικής οικογένειας σε όλη την επικράτεια για να τιμήσουν τον βασιλικό σύζυγο. Είναι τόσο μεγάλη η αυθόρμητη προσέλευση του κόσμου στις βασιλικές κατοικίες που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για να σταματήσει την συγκέντρωση του πλήθος λόγω του κινδύνου που ελλοχεύει εξαιτίας της πανδημίας. Ο δούκας του Εδιμβούργου θα ταφεί στους Κήπους του Φρόγκμορ, κοντά στο κάστρο του Ουίνδσορ. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το μαυσωλείο της βασίλισσας Βικτώριας και του πρίγκιπα Αλβέρτου. Η κηδεία του δεν θα είναι δημοσία δαπάνη αλλά ιδιωτική, στρατιωτικού στιλ, σύμφωνα με την επιθυμία του ενώ η σορός του δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν επιθυμεί «φασαρία». Η βασιλική οικογένεια αναμένεται να αντιμετωπίσει δίλημμα για το ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία καθώς λόγω της πανδημίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο 30 ατόμων.

Οι ετοιμασίες για την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου έχουν αρχίσει με βάση το σχέδιο που φέρει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Forth Bridge», η βασίλισσα Ελισάβετ εισήλθε σε πένθος οκτώ ημερών κατά το οποίο απέχει πλήρως από τα επίσημα καθήκοντά της ενώ το βασιλικό πένθος θα παραταθεί για 30 συνολικά ημέρες. Εκτός από την μονάρχη, το πένθος αφορά τα παιδιά της, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της. Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγονιά και δέκα δισέγγονα εκ των οποίων τα δύο γεννήθηκαν πρόσφατα. Η πριγκίπισσα Ευγενία, κόρη του πρίγκιπα Άντριου, έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι τον Φεβρουάριο και η Ζάρα Τιντάλ, κόρη της πριγκίπισσας Άννας, γέννησε το τρίτο της παιδί, έναν γιο, τον Μάρτιο. Και οι δύο εγγονές του πρίγκιπα Φίλιππου έδωσαν το όνομά του στα νεογέννητα παιδιά τους.

 
  Ελισάβετ και Φίλιππος: Μια ρομαντική ιστορία αγάπης

Για πρώτη φορά οι ματιές τους συναντήθηκαν το καλοκαίρι του 1939, όταν η 13χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ μαζί με την μικρότερη αδελφή της Μαργαρίτα και τους γονείς τους επισκέφθηκαν το ναυτικό κολέγιο Μπριτάνια στο Ντάρτμουθ. Εκεί φοιτούσε ο κατά 5 χρόνια μεγαλύτερός της πρίγκιπας Φίλιππος με καταγωγή από την Ελλάδα και τη Δανία, γεννημένος στην Κέρκυρα από τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ. Όπως είχε αποκαλύψει η Μάριον Κρόφορντ, νταντά της Ελισάβετ, τα ξανθά μαλλιά και τα γαλανά μάτια του νεαρού άντρα σαγήνευσαν την πριγκίπισσα. Στο βιβλίο της «The little princesses» η Κρόφορντ γράφει πως ο Φίλιππος ανέβηκε στο γιοτ του βασιλιά για να γευματίσει και η Ελισάβετ κοκκίνισε. Το ενδιαφέρον της πριγκίπισσας δεν πέρασε απαρατήρητο από τον λόρδο Μαουντμπάτεν, θείο του Φίλιππου, που εργαζόταν για τον βασιλιά. Όμως, ο αρραβώνας άργησε αρκετά, αν και το ζευγάρι κράτησε επαφή μέσω αλληλογραφίας. Οκτώ χρόνια μετά, το 1947, ο Φίλιππος και η πριγκίπισσα αρραβωνιάστηκαν για να ενώσουν τις ζωές τους ενώπιον θεού και ανθρώπων τον Νοέμβριο του ίδιου έτους στο αββαείο του Ουεστμίνστερ.

Όμως, μετά την πρόταση γάμου του Φίλιππου στην Ελισάβετ το 1946 εκείνος απαρνήθηκε τον ελληνικό του τίτλο, απέκτησε την βρετανική υπηκοότητα και πήρε το επίθετο Μαουντμπάτεν. Μετά τον γάμο του ζευγαριού ο βασιλιάς έδωσε στον γαμπρό του τον τίτλο «δούκας του Εδιμβούργου». Ο Φίλιππος έχει, ήδη, ξεκινήσει μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο Βασιλικό Ναυτικό και το ζευγάρι πηγαίνει στη Μάλτα όπου εκείνος υπηρετεί. Το 1949 γεννιέται ο πρίγκιπας Κάρολος, το 1950 έρχεται στον κόσμο η πριγκίπισσα Άννα.

Το 1951 ο Φίλιππος και η Ελισάβετ πραγματοποιούν την πρώτη τους επίσημη περιοδεία στο εξωτερικό, ταξιδεύουν σε Καναδά και ΗΠΑ. Όμως, τον Φεβρουάριο του 1952 και ενώ το ζευγάρι ανέμελο βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κένυα, πεθαίνει ο βασιλιάς Γεώργιος και η Ελισάβετ στέφεται επίσημα βασίλισσα στις 2 Ιουνίου του 1953. Η ζωή αλλάζει άρδην για τον βασιλικό, πλέον, σύζυγο. Το 1956 ο Φίλιππος ταξιδεύει με το βασιλικό γιοτ «Μπριτάνια» σε χώρες της Κοινοπολιτείας, χωρίς την Ελισάβετ. Έχει αρχίσει να ασκεί τα επίσημα καθήκοντά του ως βασιλικός σύζυγος και πάντα ένα βήμα πίσω από την μονάρχη. Το 1957 η Ελισάβετ απονέμει στον σύζυγό της τον τίτλο του πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 1960 έρχεται στον κόσμο ο πρίγκιπας Άντριου και το 1964 γεννιέται το τέταρτο και τελευταίο παιδί του βασιλικού ζεύγους, ο πρίγκιπας Έντουαρντ. Ο δούκας του Εδιμβούργου όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει την βασίλισσα αν και δεν λείπουν τα δημοσιεύματα στα βρετανικά ταμπλόιντς, που κάνουν λόγο για εξωσυζυγικές σχέσεις. Η βασίλισσα κάνει τα «στραβά μάτια» και αντιμετωπίζει ψύχραιμα τον Τύπο πιστή στο απόφθεγμα «never complain, never explain». Το 1997 στην «χρυσή επέτειο» του γάμου τους η Ελισάβετ αποκαλεί τον Φίλιππο «η δύναμη και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια».

  Πήγε στο γάμο του Χάρι και της Μέγκαν, αν και είχε χτυπήσει στο ισχίο και υπέφερε από αφόρητους πόνους

Το 2017, στην επέτειο των 70 χρόνων του γάμου του με την Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος ανακοινώνει επίσημα την παραίτηση από τα βασιλικά καθήκοντα και αποσύρεται στο κτήμα της οικογένειας στο Σάντριγχαμ απέχοντας από κάθε επίσημη εμφάνιση. Το 2018 εμφανίστηκε στον γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ στο Ουίνδσορ, αν και όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, πονούσε αφόρητα επειδή είχε χτυπήσει στο ισχίο πριν μερικές ημέρες μέσα στο μπάνιο του.

Μάλιστα, πριν το ατύχημα είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο ισχίο και η βασιλική βιογράφος Πένι Τζούνορ είχε δηλώσει εκείνη την περίοδο: «Με δεδομένο πως είναι 96 ετών και η επέμβαση έγινε πριν έξι εβδομάδες, νομίζω πως αυτό δείχνει ότι είναι ένας υπέροχος άνθρωπος». Πάντως, αν και ο Χάρι ήταν ένα από τα αγαπημένα του εγγόνια, η συνέντευξη που έδωσαν οι Σάσεξ στην Όπρα λέγεται πως «ενόχλησε» τον δούκα του Εδιμβούργου, που εκείνες τις μέρες είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με λοίμωξη. Αλλά και η απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν να εγκαταλείψουν την βασιλική οικογένεια και να μετακομίσουν μόνιμα στις ΗΠΑ έβρισκε αντίθετο τον δούκα του Εδιμβούργου. Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια του περιοδικού Majesty και βασιλική βιογράφο Ίνγκριντ Σιούαρντ, ο πρίγκιπας Φίλιππος «έμεινε έκπληκτος από την απόφαση του ζεύγους να απαρνηθεί το καθήκον» αλλά ανέφερε ότι θέλει να απέχει από τις οικογενειακές έριδες λόγω της μεγάλης ηλικίας του.