Παρενέργειες εμβολίων: Σε ποια δόση εκδηλώνονται

26 Μαίου 2021 - 14:36 | Συμβαίνει γύρω μας
Παρενέργειες εμβολίων: Σε ποια δόση εκδηλώνονται

Κατά 80% οι ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρούνται με την πρώτη δόση των εμβολίων. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχει πρόβλημα με τη δεύτερη», διαβεβαίωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Μιλώντας για τις ευπαθείς ομάδες τόνισε ότι είναι εκείνες κυρίως που πρέπει να εμβολιαστούν. «Δεν είναι λόγος να μην κάνεις το εμβόλιο αν έχεις μυοπλασία ή διαβήτη είναι λόγος να το κάνεις αυτές, είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν», ανέφερε συγκεκριμένα.


«Εμβόλια που έχουν σχέση με τον αδενοϊό όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson στο γενικό πληθυσμό έχει διαπιστωθεί ένα σύνδρομο πολύ σπάνιο που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις περίπου σε 1 στις 200.000 ή στις 300.000 εμβολιασμούς. Σε νεαρότερες ηλικίες και σε γυναίκες μπορεί να είναι 1 στις 100.000. Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία δεν θέλουμε να συμβεί σε κανέναν άνθρωπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό και να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία», σημείωσε.

Για τους μαθητές ανέφερε ότι στις ΗΠΑ έχει προχωρήσει η διαδικασία, έχει πάρει έγκριση ο εμβολιασμός για τις ηλικιακές ομάδες μέχρι τα 18. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ληφθούν αποφάσεις για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, σε συνάρτηση με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο. «Μιλάμε για εμβολιασμούς με Pfizer και Moderna», εξήγησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Τσάντες, Ρούχα, Αξεσουάρ, Gino Perardi