Επικαιρότητα:

Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις

02 Ιουλ. 2021 - 08:17 | Συμβαίνει γύρω μας
Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις

Μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις,

Οι θερινές εκπτώσεις, βάσει της νομοθεσίας ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, όμως εφέτος λόγω της κατάστασης, το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο έχει ενημερώσει σχετικά τον εμπορικό κόσμο, προχωρά στην πρόωρη έναρξη τους σε μια προσπάθεια να τονωθεί η κίνηση.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες ώρες.

Μέχρι σήμερα πάντως το κοντέρ στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης γράφει σημαντική πτώση του τζίρου σε σχέση με το 2020 ενώ απογοητευτική είναι η κίνηση στις τουριστικές περιοχές. 

Όπως λέει στο Capital.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, "η αγορά δεν πάει όπως θα θέλαμε. Αυτό έχει σχέση με τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία και τα lockdowns στις ανάγκες του καταναλωτή”. Σύμφωνα με τον ίδιο ο τζίρος στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης είναι 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι ενώ ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις τουριστικές αγορές και πιάτσες λόγω έλλειψης τουριστών. 

"Αρκετά καταστήματα που είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό δεν έχουν ανοίξει ενώ όσα λειτουργούν κάνουν το 20% έως 25% του τζίρου που πραγματοποίησαν το 2019. Δηλαδή καταγράφουν απώλειες 75-80%”, λέει ο κ. Καρανίκας. 

Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στην αγορά της κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η κατανάλωση της κρουαζιέρας είναι κατευθυνόμενη σε συγκεκριμένα μαγαζιά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα όφελος από το οικοσύστημα της κρουαζιέρας για τις τοπικές κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κινητοποιήσεις σε Κατάκολο και Κέρκυρα.  

Το capital.gr επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Στ. Καφούνη ο οποίος δήλωσε άγνοια για το ενδεχόμενο πρόωρης έναρξης των θερινών εκπτώσεων, περιοριζόμενος να δηλώσει πως οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν στις 12 Ιουλίου. Επίσης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του Capital.gr για την πορεία των πωλήσεων των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας. 

.capital