Covid Free GR: Η εφαρμογή «εισιτήριο» για είσοδο σε μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια

14 Ιουλ. 2021 - 10:28 | Συμβαίνει γύρω μας
Covid Free GR: Η εφαρμογή «εισιτήριο» για είσοδο σε μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια

Από την Παρασκευή αλλάζουν τα πάντα στην εστίαση. Ανοιχτοί και κλειστοί χώροι θα είναι διαθέσιμοι μόνο σε καθήμενους και κυρίως μόνο σε εμβολιασμένους . Στην είσοδο του εστιατορίου, του μπαρ ή του καφέ θα πρέπει να έχουμε μαζί μας εκτός από την μάσκα μας και το πιστοποιητικό εμβολιασμού μας το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω του νέου application COVID FREE GR. Όλα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους ενώ ανοίγουν και τα πρώτα COVID FREE νυχτερινά κέντρα.
Με αυτό τον τρόπο από την Παρασκευή θα μπαίνουμε σε μπαρ καφέ και εστιατόρια. Οι κλειστοί χώροι θα είναι μόνο για τους εμβολιασμένους και μαζί μας για να απολαύσουμε το φαγητό, τον καφέ ή το ποτό μας, εκτός από τη μάσκα μας θα πρέπει να έχουμε μαζί μας και το πιστοποιητικό.

Αυτή η εφαρμογή θα είναι  το διαβατήριο για την είσοδό μας σε χώρους εστίασης.

To app Covid Free GR θα μπορεί να επαληθεύει Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως και βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα gov.gr.

Θα διατίθεται δωρεάν και δεν θα αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα ούτε θα κρατά το ιστορικό των επαληθεύσεων.

Οι ενδείξεις της εφαρμογής
Τρεις είναι οι ενδείξεις της  εφαρμογής:

Πράσινο όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχει νοσήσει με  COVID έως και 6 μήνες από το πρώτο θετικό τεστ.

Κίτρινο: σημαίνει ότι ο πελάτης έχει αρνητικό τεστ  rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Η κίτρινη ένδειξη θα μας απασχολήσει στο μέλλον, όταν οι εσωτερικοί χώροι γίνουν μικτοί.

Κόκκινο σημαίνει μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Το καλοκαίρι των καθήμενων
Αυτό θα είναι το καλοκαίρι των καθήμενων, αφού στους χώρους ψυχαγωγίας από τις 16/7 έως τις 3/8 δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες.

Όσο για τους κλειστούς χώρους αποκλειστικά και μόνο εμβολιασμένοι πελάτες θα μπορούν να φιλοξενούνται στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, μπαρ στο 85% της χωρητικότητας του μαγαζιού.

Covid Free τα θεάματα
Μόνο εμβολιασμένοι και στους εσωτερικούς χώρους κινηματογράφων, θεάτρων και κέντρων διασκέδασης. Δηλαδή μόνο πράσινη ένδειξη.

Από τα 500 κρούσματα ημερησίως με πτωτικές τάσεις μεσολάβησαν δύο εβδομάδες ανατροπής που επιτάχυναν τις αποφάσεις.

Υπαίθριοι χώροι: Μικτοί ή μόνο για εμβολιασμένους;

Στους υπαίθριου χώρους, ο επιχειρηματίας θα αποφασίζει εάν θα επιτρέπει την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους πελάτες  ή και σε ανεμβολίαστους.

Αυτά θα είναι τα σύμβολα που θα βλέπουν οι πελάτες: Covid free χώρος ή μικτός χώρος.

Υπάρχει όμως και μία τρίτη ένδειξη με την οποία ο επιχειρηματίας θα ενημερώνει τους πελάτες εάν το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο.

Διχασμένοι οι επιχειρηματίες
Οι κλειστοί χώροι εστίασης ανοίγουν μόνο για καθήμενους και εμβολιασμένους πελάτες από αυτή την Παρασκευή.

Από την μία οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι είναι ένα καλό μέτρο καθώς θα εκεταλλευτούν οι εσωτερικοί χώροι, από την άλλη δεν θα ήθελαν να είναι μόνο για καθήμενους. Εφόσον είναι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να είναι όρθιοι για να διασκεδάσουν.

Οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν οι χώροι θα είναι αμιγείς ή μικτοί, ωστόσο πρέπει να το αποφασίσουν άμεσα προκειμένου να τοποθετήσουν την κατάλληλη σήμανση.