Επικαιρότητα:

Διευκρινήσεις για την χρήση διπλής μάσκας - Ο σωστός τρόπος να τη φοράμε

30 Δεκ. 2021 - 13:38 | Συμβαίνει γύρω μας
Διευκρινήσεις για την χρήση διπλής μάσκας - Ο σωστός τρόπος να τη φοράμε

Διευκρινήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται η διπλή μάσκα για την βέλτιστη προστασία από τον κορονοϊό δίνει η ΚΥΑ που εκδόθηκε την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει τα νέα μέτρα για περιορισμό της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων τα οποία ισχύουν για όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, μεταξύ των οποίων εστίαση και διασκέδαση.

 Στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (τύπου ΚΝ95) ή η χρήση διπλής μάσκας είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και από τους εργαζόμενους στην εστίαση και γίνεται η απαραίτητη διευκρίνηση για τον καλύτερο συνδυασμό διπλής μάσκας.

 Με τον όρο διπλή μάσκα εννοείται η χρήση χειρουργικής μάσκας και (από πάνω) μιας υφασμάτινης. Την ίδια οδηγία για τις μάσκες έχει εκδώσει και το CDC επισημαίνοντας ότι η χειρουργική μάσκα μιας χρήσης θα πρέπει να τοποθετείται κάτω από την υφασμάτινη. Η υφασμάτινη θα πρέπει να πιέζει τα άκρα της χειρουργικής μάσκας προς το πρόσωπό μας.

Σημειώνεται ότι το CDC καλεί το κοινό αν μη χρησιμοποιεί δυο χειρουργικές μάσκες καθώς δεν είναι σχεδιασμένες να εφαρμόζουν στενά και, επομένως, η χρήση δυο εξ αυτών δεν θα βελτιώσει την προστασία. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα δυο μάσκες KN95.

5 μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες
Στην ΚΥΑ περιγράφονται και 5 μέτρα που ισχύουν σε όλες τις δραστηριότητες:

 1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

 2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

 3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοιςεκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

 4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

 5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/Π.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί.