Προβληματισμός και ανησυχία για την επιστροφή στα θρανία

08 Ιαν. 2022 - 18:08 | Συμβαίνει γύρω μας
Προβληματισμός και ανησυχία για την επιστροφή στα θρανία

Όλα είναι έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα και το MEGA παρουσιάζει εναν πρακτικό οδηγό με απορίες και οδηγίες της τελευταίας στιγμής.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρώτο σχολικό κουδούνι του 2022. Μία απόφαση που προβληματίζει όπως φαίνεται αρκετούς γονείς εκπαιδευτικούς αλλά και υγειονομικούς που βλέπουν τα κρούσματα στα παιδιά να εκτοξεύονται και τα ποσοστά εμβολιασμού να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Κάποιοι άλλοι συμφωνούν με την επάνοδο στα θρανία λέγοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

Με τις απόψεις να διίστανται, το μόνο σίγουρο είναι πως μαθητές και καθηγητές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες και στα πόστα τους με νέα πρωτόκολλα και αυξημένο testing.

Τα νέα μέτρα
Συγκεκριμένα τρία self tests την πρώτη εβδομάδα για όλα τα παιδιά, εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα.

To πρώτο self test θα γίνει την Κυριακή, ενώ τα άλλα δύο Τρίτη και Πέμπτη.

Επίσης, προβλέπονται 5 self tests αν υπάρξει κρούσμα σε τμήμα.

Η καραντίνα των μαθητών
Μέτρα έχουν ληφθεί και για εκείνα τα παιδιά που θα έρθουν σε επαφή με κρούσμα μέσα στην οικογένειά τους.

Σε περίπτωση που ένας ανεμβολίαστος μαθητής έχει κρούσμα στην οικογένειά του, τότε θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα για 5 ημέρες και να πραγματοποιήσει self test την 5η ημέρα. Εάν αυτό βγει αρνητικό τότε και μόνο μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο του.

Στην ίδια περίπτωση εάν κάποιο παιδί είναι εμβολιασμένο ή έχει πιστοποιητικό νόσησης τότε συνεχίζει να πηγαίνει κανονικά στο σχολείο του πραγματοποιώντας δύο self tests εντός πέντε ημερών, ενώ εάν είναι άνω των 12 ετών θα πρέπει για 10 ημέρες να φορά είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή χειρουργική.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη δικαιούνται πέντε δωρεάν self tests από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή έως και 21 Ιανουαρίου 2022.