Επικαιρότητα:

Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή: Αυτά είναι τα ποσά για το πρόγραμμα επιδότησης – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

16 Μαίου 2022 - 06:28 | Συμβαίνει γύρω μας
Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή: Αυτά είναι τα ποσά για το πρόγραμμα επιδότησης – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Προ των πυλών το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς νέων ηλεκτρικών συσκευών και αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά στα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Ποιο είναι όμως το στοιχείο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο ποιος θα θεωρείται δικαιούχος; Αν και θα υιοθετηθεί το «μοντέλο» της μοριοδότησης και άρα όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, βαρύνουσα σημασία στην επιλογή των δικαιούχων θα έχουν κοινωνικά κριτήρια. 

Η επιδότηση θα δοθεί με την μορφή «κουπονιού» -ή με άλλα λόγια «ψηφιακής κάρτας»- το οποίο θα ενσωματώνει τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο και με την χρήση του στο κατάστημα το ποσό που περιέχει θα αφαιρείται από το σύνολο της αξίας της νέας συσκευής.

Ποια θα είναι τα κριτήρια για το “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”
Κάθε δικαιούχος θα μπορεί ελεύθερα να επιλέξει όποια συσκευή επιθυμεί, θα πρέπει όμως αυτή να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Η επιδότηση θα κυμαίνεται μεταξύ 35 έως 50% της αξίας της συσκευής, ενώ όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» με τη διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα). Επομένως, άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες θα έχουν περισσότερα μόρια και θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν μέχρι και τρεις παλιές συσκευές τους με καινούριες.

Ποιες συσκευές ανακυκλώνονται 
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές, με την πλατφόρμα να αναμένεται να ανοίξει αρχές Ιουνίου.

Οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ αυτές που θα αντικασταθούν είναι οι εξής:

Ψυγεία
Καταψύκτες
Κλιματιστικά.
 

Αποκλείονται λοιπόν από το πρόγραμμα  «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», συσκευές όπως:

πλυντήρια ρούχων
πλυντήρια πιάτων
ηλεκτρικές κουζίνες

Τα ποσά της επιδότησης 
Κλιμακούμενα θα είναι τα ποσά επιδοτήσεων που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών.

Ειδικότερα, τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι:

Air condition: 300 ευρώ.
Ψυγείο: 300 ευρώ.
Καταψύκτης: 150 ευρώ

Μιλάμε πάντως για τα μέσα ποσά δηλαδή για τον μέσο όρο της επιδότησης που υπολογίζεται ότι θα δοθεί στους δικαιούχους καταναλωτές ανά συσκευή.

Αναλόγως της μοριοδότησής του ένα νοικοκυριό μπορεί να πάρει και περισσότερα χρήματα ή και… λιγότερα!

Στο τελικό ποσό της επιδότησης για την αντικατάσταση –για παράδειγμα- κλιματιστικού θα παίζουν ρόλο και τα BTU -πέρα από το ποσοστό της επιδότησης- που είναι η βασική μονάδα μέτρησης της ψυκτικής ισχύος ενός συστήματος κλιματισμού. Ανάλογα θα λειτουργήσει το σύστημα και για τις άλλες επιδοτούμενες συσκευές.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα -που θα ανοίξει αρχές Ιουνίου– θα μπορούν όλοι όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση χωρίς κατά αρχήν «κόφτη». Εφόσον υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης: εισοδήματα, κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.).

Οι πρώτοι 350.000 με βάση τα κριτήρια θα προηγηθούν και θα επιδοτηθούν. Οι υπόλοιποι, εφόσον υπάρχουν, θα είναι οι επιλαχόντες.

Για να κάνετε αίτηση για επιδότηση συσκευών, θα χρειαστεί να έχετε τους Κωδικούς Taxisnet, αλλά και το ΑΦΜ.

Πηγή: enikonomia.gr