Δίκη Λιγνάδη: Η εξέταση του Νίκου Σ. από τον Αλέξη Κούγια με σκληρές ερωτήσεις

04 Ιουν. 2022 - 10:57 | Συμβαίνει γύρω μας
Δίκη Λιγνάδη: Η εξέταση του Νίκου Σ. από τον Αλέξη Κούγια με σκληρές ερωτήσεις

Με την κατάθεση του 36χρονου Νίκου Σ., ο οποίος έχει περιγράψει ότι δέχθηκε σεξουαλική κακοποίηση από τον προφυλακισμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη σε χρόνο, όμως, που η περιγραφόμενη αξιόποινη πράξη δεν μπορεί να αξιολογηθεί ποινικά από τη δικαιοσύνη γιατί έχει υποπέσει σε παραγραφή, συνεχίστηκε εχθές η δίκη του κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου, αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών, που παρακολουθεί τη δίκη, ενώ ήταν και εκείνη που είχε κάνει την πρώτη συνέντευξη στον Νίκο Σ..

Μεγάλη ένταση στο δικαστήριο
«Εχτές σημειώθηκε πολύ μεγάλη ένταση. Η εξέταση του μάρτυρα ήταν μαραθώνια. Κράτησε πολλές ώρες, σε βαθμό εξάντλησης. Ο Νίκος Σ. είναι ένας συγκροτημένος άνθρωπος. Έβαλε όρια και είπε ότι δε θα απαντάει σε ερωτήσεις που επαναλαμβάνονται 3-4 φορές. Άφησε και κοινωνικοπολιτικές αιχμές στο λόγο του, σημειώνοντας ότι η αξιοπιστία του κρίνεται με βάση τη σεξουαλική του ταυτότητα. Υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ του συνηγόρου υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής. Υπήρξε και στο ακροατήριο ένταση. Ήταν ένα πολύ φορτισμένο διήμερο. Ο Νίκος Σ. ήταν όσο ψυχολογικά προετοιμασμένος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που έχει βιώσει μια τέτοια εμπειρία και καλείται να την ανακαλέσει. Ο Νίκος Σ. σε κάποια στιγμή ψυχολογικά κατέρρευσε, έβαλε τα κλάματα, όπως συνέβη και όταν μου έδωσε συνέντευξη», περιέγραψε η Ναταλί Χατζηαντωνίου.

«Ο Αλέξης Κούγιας υπερβαίνει το ρόλο της υπεράσπισης, κάνει σεξιστικές & ομοφοβικές ερωτήσεις»
Η Ναταλί Χατζηαντωνίου αναφέρθηκε και στο συνήγορο του ηθοποιού, Αλέξη Κούγια, αλλά και στη φραστική επίθεση που φέρεται να έκανε ο γνωστός ποινικολόγος σε δημοσιογράφους που παρακολουθούν τη δίκη.

«Ο Αλέξης Κούγιας πιέζει πάρα πολύ τα θύματα. Ίσως υπερβαίνει ακόμα και το ρόλο της υπεράσπισης, πολλές φορές ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα, κάνει ερωτήσεις που είναι σεξιστικές και ομοφοβικές. Ο κ. Κούγιας επειδή έχει μεγάλο επικοινωνιακό ταλέντο, τα μεταφέρει όπως εκείνος θέλει. Την Τετάρτη υπήρχαν δύο παρέες έξω από την αίθουσα. Η μία ήταν γύρω από το Νίκο Σ. που έκλαιγε και προσπαθούσαμε να τον στηρίξουμε ψυχολογικά. Ο κ. Κούγιας πέρασε χαμογελώντας, νομίζω ότι και αυτό είναι στις μεθόδους που ακολουθεί. Η φράση “είσαι σκουπίδι” δεν ακούστηκε εκείνη την ώρα. Κάτι του είπαν, αλλά δε συγκράτησα τι του είπαν, και γύρισε και είπε στις δημοσιογράφους “άντε βρε πατσαβούρες να βρείτε κάναν άντρα”», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Λιγνάδης εκμεταλλεύτηκε παιδιά που ονειρεύτηκαν μια καλύτερη ζωή»
«Σε αυτή τη δίκη ο κ. Κούγιας σκάει πυροτεχνήματα, αλλά πίσω από αυτά κρύβεται ο Λιγνάδης. Ο κ. Κούγιας δημιουργεί αναφλέξεις και καβγάδες για να φεύγει το ενδιαφέρον του κόσμου από τον Λιγνάδη. Το θέμα μας είναι ο Λιγνάδης, όχι μόνο ως φερόμενος ως βιαστής, αλλά και για το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε παιδιά που ήταν απεγνωσμένα, ονειρεύονταν μια καλύτερη ζωή, και προσφυγάκια», συνέχισε η ίδια.

«Ο Νίκος Σ. ονειρευόταν να μπει στο θέατρο. Σκεφτείτε τη μάνα που έστειλε το γιο της στο μεγάλο και σπουδαίο σκηνοθέτη να του μάθει ένα μονόλογο, και το παιδί της γυρίζει βιασμένο. Ο Νίκος Σ. μου είπε ότι “μπορεί να μην είπα ποτέ τον πρώτο μου μονόλογο στο Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά σήμερα του είπα τον τελευταίο μου”. Είχε φόρτιση, είχε εξάντληση, αλλά αισθανόταν με ανακούφιση. Στάθηκε με αξιοπρέπεια και υπερασπίστηκε τον εαυτό του και τα άλλα θύματα. Ζήτησε συγνώμη που δεν το έκανε νωρίτερα. Έκλεισε αυτό το κεφάλαιο που τον ταλαιπωρεί», σημείωσε κλείνοντας η Ναταλί Χατζηαντωνίου.