Επικαιρότητα:

ΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Ξεκινούν οι αιτήσεις. Οι δικαιούχοι

06 Ιουν. 2022 - 08:18 | Συμβαίνει γύρω μας
ΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Ξεκινούν οι αιτήσεις. Οι δικαιούχοι

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2022-2023 της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). 
Το σύνολο των δικαιούχων για το φετινό πρόγραμμα θα φτάσει τις 300.000.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση δικαιούχων, που επιλέγονται με μοριοδότηση, και των ωφελουμένων μελών τους, για την πραγματοποίηση διακοπών σε Τουριστικά Καταλύματα της Ελλάδας που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Παροχών του ΟΑΕΔ και την ακτοπλοϊκή μετακίνησή τους σε και από αυτά (εφόσον απαιτείται).


Μάλιστα φέτος μπαίνουν ακόμη 50 εκατ. ευρώ για να γίνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα, μειώνοντας την συμμετοχή των πολιτών και αυξάνοντας τις τιμές που πληρώνει η ΔΥΠΑ στα ξενοδοχεία, έτσι ώστε να συμμετάσχουν περισσότερα ξενοδοχεία και να είναι περισσότερα δωμάτια διαθέσιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι άνεργοι λάβουν τις επιταγές και δεν τις χρησιμοποιήσουν τότε για 2 χρόνια θα μείνουν εκτός του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Η επιδότηση γίνεται με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 01.08.2022 έως 31.07.2023.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι (6) διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων.

Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων που βρίσκονται στις νήσους Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω ή στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.

 
Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας Ευβοίας θα εχουν 12 βράδια διανυκτέρευση.

Πότε και πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις
Οι δικαιούχοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα καταθέτουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται:

από τους ίδιους τους δικαιούχους και όχι μέσω των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ,
αποκλειστικά από τους δικαιούχους και όχι από τους ωφελούμενους αυτών. Στην αίτηση των δικαιούχων συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία των ωφελουμένων μελών τους.
Υποβολή αιτήσεως μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή.

Αιτήσεις που υποβάλλονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και όχι μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης της ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ δεν εξετάζονται.

Πώς γίνεται η πιστοποίηση χρηστών
Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου (www.gov.gr) είναι δυνατή μόνο σε πιστοποιημένους χρήστες του ΟΑΕΔ (χρήστες που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ).

Σε περίπτωση απώλειας των κωδικών πρόσβασης οι δικαιούχοι πρέπει να ζητούν ανάκτηση αυτών μέσω της επιλογής «Ξεχάσατε την ονομασία χρήστη ή το συνθηματικό σας;»

Οι νέοι χρήστες (χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης ΟΑΕΔ) μπορούν να εισαχθούν στην ηλεκτρονική αίτηση με τους κωδικούς TAXISnet, επιλέγοντας «Σύνδεση στο Σύστημα μέσω πιστοποίησης από την ΑΑΔΕ».

Πώς συμπληρώνεται η αίτηση
α. Η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής έχει ως εξής:

Οι δικαιούχοι από τη δ/νση www . gov . gr ακολουθούν τη διαδρομή «Εργασία και Ασφάλιση»
-«Ανεργία-«Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού»: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kaiasphalise/anergia/programmata-koinonikou-tourismou
Επιλέγουν «Είσοδος στην Υπηρεσία» και πραγματοποιούν είσοδο στο σύστημα κατά τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω.
Επιλέγουν την Αίτηση Κοινωνικού Τουρισμού. Εφιστάται η προσοχή για την ορθή συμπλήρωση όλων των πεδίων της αιτήσεως, σύμφωνα με τις διαδικτυακές οδηγίες. Σφάλματα κατά τη συμπλήρωση της αίτησης μπορεί να οδηγήσουν στον αποκλεισμό του δικαιούχου ή των ωφελούμενων μελών του από το πρόγραμμα ή στη μη ορθή μοριοδότησή του.
Υποβάλλουν την αίτηση ηλεκτρονικώς στο ΚΠΑ2 όπου ανήκουν βάσει της ταχυδρομικής τους διεύθυνσης.
Με την κατάθεση της αιτήσεως το σύστημα χορηγεί στον δικαιούχο αποδεικτικό της υποβολής της, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου (κωδικός αριθμός αίτησης) και ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής.
β. Στην περίπτωση που το ίδιο άτομο υποβάλλει αίτηση ως δικαιούχος και δηλωθεί και ως ωφελούμενο μέλος σε άλλη αίτηση, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο η αίτηση που υπέβαλε ως δικαιούχος, εκτός και αν πρόκειται για συνοδό ΑμεΑ που θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η αίτηση που δηλώθηκε ως ωφελούμενος.

γ. Οι υποψήφιοι φέρουν την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης. Διόρθωση, τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, είναι δυνατή ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ, οι οποίες υποβάλλονται σε αντικατάσταση των προηγουμένων αιτήσεων.

Με την επιλογή του πεδίου «ΑΚΥΡΩΣΗ», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακυρώσουν την αίτησή τους για οποιονδήποτε λόγο. Αν επιθυμούν να υποβάλουν και πάλι αίτηση, επαναλαμβάνουν την αρχική διαδικασία υποβολής αίτησης, επισυνάπτοντας εκ νέου δικαιολογητικά, όταν απαιτείται.

Υποβολή νέας αίτησης σε αντικατάσταση της προηγούμενης κατόπιν ακύρωσής της είναι δυνατή μόνο έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

δ. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν.1599/1986 (Α΄/75) για τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν. Συνεπώς, θα πρέπει να εμφανίζει ταυτότητα περιεχομένου με τα ζητούμενα δικαιολογητικά. Η ανακρίβεια, η δήλωση ψευδών στοιχείων ή η εξασφάλιση της συμμετοχής από μη δικαιούχους της παροχής με τη σκόπιμη χρήση στοιχείων άλλων ασφαλισμένων (π.χ. δήλωση ΑΜΑ που αντιστοιχεί σε άλλο άτομο) επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση που αποδειχθεί ότι εκδόθηκε επιταγή κατόπιν ψευδούς δήλωσης στοιχείων, αυτή θα διαγράφεται αυτοδίκαια με ευθύνη του Προϊσταμένου της αρμόδιας Υπηρεσίας ΚΠΑ2.

ε. Η αίτηση συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφελουμένων αυτού.