Επικαιρότητα:

allazosyskevi.gov.gr: Ανακύκλωση συσκευών, επιδοτήσεις και κριτήρια. Πώς θα κάνετε την αίτηση

25 Ιουν. 2022 - 05:48 | Συμβαίνει γύρω μας
allazosyskevi.gov.gr: Ανακύκλωση συσκευών, επιδοτήσεις και κριτήρια. Πώς θα κάνετε την αίτηση

Χωρίς δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που θα παρέχει επιδοτήσεις 30 έως 50% για αγορά καινούργιων και λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών.

Από 135 έως 710 ευρώ κυμαίνονται οι επιδοτήσεις που μπορούν να λάβουν τα νοικοκυριά για την αγορά νέου κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη μέσα από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων allazosyskevi.gov.gr, ανοίγει αύριο και δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ δεν απαιτείται η κατάθεση δικαιολογητικών παρά μόνο οι κωδικοί του taxisnet και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 30% έως 50% με το υψηλότερο ποσοστό να δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το χαμηλότερο όσοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

•Αιτήσεις σταδιακά με βάση τον ΑΦΜ έως την Τρίτη 5/7

•Χωρίς δικαιολογητικά

•Κωδικοί Taxisnet

•Αριθμός παροχής κατοικίας

Eξαργύρωση voucher: έως 16/09

•Κλιματιστικό (έως 2)

•Ψυγεία (έως 1)

•Καταψύκτες (έως 1)

Ποσό επιδότησης ανά συσκευή: 135€ έως 710€

Πώς θα κάνετε την αίτηση για το voucher
Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να πάτε στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr όπου θα βάλετε τους κωδικούς Taxisnet και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας σας. Δεν χρειάζονται άλλα δικαιολογητικά.

Σημειώνεται ότι θα γίνεται μια αίτηση ανά κάθε κατοικία. Για παράδειγμα, για μια τετραμελή οικογένεια, οι δύο γονείς μπορούν να κάνουν δύο χωριστές αιτήσεις για διαφορετικές κατοικίες ο καθένας.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ένα voucher που αντιστοιχεί σε μια συσκευή, άρα ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορούν να λάβουν είναι τρία. Στα vouchers θα αναγράφεται ένας μοναδικός κωδικός, το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου, το κινητό τηλέφωνο, η κατηγορία συσκευής, το ποσοστό ενίσχυσης, η διεύθυνση κατοικίας και ο αριθμός παροχής.

Για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών, θα καταρτιστεί μια λίστα με τους προμηθευτές, ενώ θα πρέπει να είναι ενεργειακής κλάσης Α2+ και πάνω.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά και στο κινητό τηλέφωνο έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες για την επιλογή δικαιούχων
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, το ύψος της επιδότησης θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (εισόδημα, χαρακτηριστικά συσκευής, κοινωνικά κριτήρια). Παράλληλα, οι ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές και οι οικογένειες με ΑΜΕΑ θα λάβουν επιπλέον μοριοδότηση.

Θα υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)

Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)

Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία)

Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία).

Όσοι δεν επιλεγούν λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμένουν επιλαχόντες σε περίπτωση αύξησης της χρηματοδότησης του προγράμματος.

Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.