Επικαιρότητα:

Πανελλήνιες 2022 - βάσεις: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν - Οι εκτιμήσεις

29 Ιουν. 2022 - 13:11 | Συμβαίνει γύρω μας
Πανελλήνιες 2022 - βάσεις: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν - Οι εκτιμήσεις

Πριν τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των Παναλλαδικών Εξετάσεων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση.

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, οι υποψήφιοι θα έχουν συμπληρώσει τα μηχανογραφικά τους έως τις 20 Ιουλίου και έτσι οι βάσεις θα ανακοινωθούν τις πρώτες 15 μέρες του Αυγούστου.

Σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι βάσεις για το 2022, ο κ. Κόπτσης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι κάθε χρονιά είναι αυτοτελής και δεν είναι συγκρίσιμη με άλλες χρονιές.

Μιλώντας για τις φετινές επιδόσεις των μαθητών, τόνισε ότι το 82% είχε επίδοση πάνω από 10 στη Γλώσσα, το 62% των υποψηφίων στα Αρχαία έγραψε πάνω από 10, το 61% στη Χημεία, το 71% στη Βιολογία. Όπως υποστήριξε, «τα ποσοστά πάνω από τη βάση κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα

Πανελλαδικές 2022: Πέφτουν οι βάσεις των περιζήτητων σχολών
Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια των Πανελλαδικών
Το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία από χθες, 28-6-2022, ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Επισημαίνεται ότι φέτος ενδέχεται να διαφοροποιείται το σύνολο των μορίων για τα Τμήματα/Σχολές κάθε Επιστημονικού Πεδίου/Τομέα, καθώς διαφοροποιούνται και οι συντελεστές βαρύτητας όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Η εφαρμογή υπολογισμού μορίων είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/. Στην αρχική σελίδα, στην επιλογή «ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ», οι υποψήφιοι επιπλέον δύνανται να ενημερωθούν με όλο το σχετικό υλικό που αφορά στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής.

Οι χαμηλές βαθμολογίες ίσως φέρουν πτώση των βάσεων

Την Τρίτη η αγωνία των υποψηφίων των πανελληνίων του 2022 έλαβε τέλος, καθώς ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες. Τώρα, σειρά παίρνουν οι βάσεις, με τις πρώτες εκτιμήσεις να «μιλούν» για μια πιθανή πτώση, καθώς ο αριθμός των γραπτών με βαθμό κάτω από τη βάση είναι σχετικά μεγάλος.


Χαρακτηριστικό του παραπάνω είναι το γεγονός πως στις Θετικές Επιστήμες, το 45% στη Φυσική έγραψε κάτω από τη βάση. Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, κάτω από τη βάση έγραψε το 47,9% στην Ιστορία και το 45,13% στα Λατινικά.

Μεγάλο ήταν και το ποσοστό όσων δεν πέρασαν τη βάση στη Φυσική (49,8%) και στη Χημεία (38,3%) στις Επιστήμες Υγείας.

«Υπάρχουν και ακραίες βαθμολογίες, χαμηλές, κάτι που το περιμέναμε. Νομίζω ότι ως έναν βαθμό αυτό είναι αποτέλεσμα της πανδημίας», δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης.

Σημειώνεται πως οι βάσεις για την εισαγωγή στις σχολές αναμένεται να ανακοινωθούν το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.

Η πρόβλεψη για τις βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Όπως έγραψε την Τρίτη το ethnos.gr, η πρόβλεψη για τις βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο είναι η εξής:

· Στο 1ο πεδίο : Προβλέπεται πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές. Στα Αρχαία Ελληνικά οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλές γενικά αλλά τα ποσοστά κάτω της βάσης δεν είναι τόσο υψηλά όσο πέρυσι.. Συγκεκριμένα φέτος κάτω από τη βάση έγραψε ένα ποσοστό 37.20% ενώ πέρυσι είχε φτάσει στο 45.26%. Επίσης, στα Λατινικά οι άριστες επιδόσεις είναι λιγότερες σε σχέση με την κοινωνιολογία το 2021. Φέτος στα Λατινικά το 45.13% έγραψε κάτω από τη βάση. Στα Νέα Ελληνικά και την Ιστορία οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα από πέρυσι γενικά αλλά στις υψηλές βαθμολογίες η εικόνα δεν έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις από το 2021.

· Στο 2ο Πεδίο (θετικές σπουδές): To Βατερλό στα Μαθηματικά και οι χειρότερες επιδόσεις στη Χημεία προφανώς και θα επιφέρει κάποια πτώση στις βάσεις έστω και οριακή, καθώς στη Φυσική και την Ν. Γλώσσα οι επιδόσεις με πέρυσι δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις γεγονός που θα φέρει μια ισορροπία και δεν θα έχουμε πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές του πεδίου.

· Στο 3ο Πεδίο (Επιστήμες Υγείας): Οι υποψήφιοι έγραψαν λίγο χειρότερα από πέρυσι στο βασικό μάθημα της Βιολογίας αλλά οι διαφορές δεν είναι αξιοσημείωτες κάτι που σημαίνει ότι στο πεδίο αυτό δεν θα έχουμε πτώση των βάσεων σε όλα τα τμήματα. Αντίθετα το πιθανότερο είναι να έχουμε αυξομειώσεις ανάλογα με το τμήμα καθώς στα υπόλοιπα μαθήματα η εικόνα είναι περίπου ίδια με πέρυσι σε Φυσική και Χημεία αλλά και στη Νεοελληνική Γλώσσα

· Στο 4ο Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής):Oι πολύ χαμηλές βαθμολογίες στα μαθηματικά συγκριτικά με πέρυσι θα προκαλέσει πιθανότητα μεγάλη πτώση των βάσεων και κυρίως στα περιφερειακά τμήματα.

Πόσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις εξετάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας στις φετινές εξετάσεις συμμετείχαν 87.150 υποψήφιοι . Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.

· Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων σε αρκετές περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ίδιου γνωστικού αντικειμένου, αναμένεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

· Υπενθυμίζεται ότι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, που επιθυμεί.

· Σημειώνεται ότι 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρυσι.

· Κάποια Τμήματα, για παράδειγμα, Γεωπονική Αμαλιάδας, Μουσειολογία Πύργου, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου, δεν θα δεχτούν φέτος φοιτητές