Επικαιρότητα:

Power Pass: Κλείνει η πλατφόρμα. Τι σημαίνουν οι χαρακτηρισμοί. Πότε θα μπουν τα χρήματα

04 Ιουλ. 2022 - 05:53 | Συμβαίνει γύρω μας
Power Pass: Κλείνει η πλατφόρμα. Τι σημαίνουν οι χαρακτηρισμοί.  Πότε θα μπουν τα χρήματα

Power Pass: Μέχρι αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου έχουν τη δυνατότητα όσοι θέλουν να κάνουν αιτήσεις για το Power Pass, το επίδομα δηλαδή για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Το επίδομα του Power Pass ξεκινά από 18 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 600 ευρώ. Για να μπορέσει όμως κάποιος να λάβει αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την υποβολή της αίτησης.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Mega για την επιδότηση του ρεύματος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας δεύτερης μικρότερης παράτασης στην πλατφόρμα για το Power Pass. «Δεν ξέρω εάν θα υπάρξει 1-2 μέρες παράταση» σημείωσε και πρόσθεσε πως τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας, μέσα στον Ιούλιο.

Power Pass: Τι σημαίνουν οι χαρακτηρισμοί των σταδίων της αίτησης

Εκκρεμεί υποβολή: Ο χρήστης δεν έχει πατήσει «υποβολή αίτησης».

Απορριφθείσα: έχει απορριφθεί η αίτηση. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ). Απορριφθείσες αιτήσεις μπορούν να αλαχθούν και να επανυποβληθούν.

Υπό έλεγχο: Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των ακολούθων.

αν το ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.
αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει την μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη.

Υπό εκκαθάριση: για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη. Μετά την ολοκλήρωση της Περιόδου Υποβολής αιτήσεων (1η Ιουλίου 2022) θα εκτελεστούν οι διασταυρώσεις με τα στοιχεία λογαριασμών που θα δοθούν από τους παρόχους, ώστε να γίνει η εκκαθάριση και να υπολογιστεί το ποσό της επιδότησης.

Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

Εγκριθείσα: Εχουμε λάβει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει τον λογαριασμό του/της.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Power Pass
Δυνατότητα να κάνουν αίτηση για την επιδότηση στο ρεύμα, έχουν οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους
Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής εφόσον:

έχουν οικιακές παροχές ρεύματος
μισθώνουν κατοικία για προστατευόμενο μέλος σας που σπουδάζει

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα (φορολογικού έτους 2020) να μην ξεπερνά τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ (στο εισόδημα δεν προστίθεται το τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους)
να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας (έστω ένας από τους 2 συζύγους)
να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το έτος 2020 ( αν γίνατε υπόχρεος φορολογικής δήλωσης το έτος 2021 να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021 πριν την υποβολή της αίτησης)
Βήματα διαδικασίας για οικιακή παροχή κύριας κατοικίας

Ένας από τους δύο συζύγους:

κάνει την αίτηση που αφορά την οικογένεια
επιβεβαιώνει ή επικαιροποιεί τα στοιχεία της κύριας κατοικίας (Διεύθυνση και Αρ. Παροχής Ρεύματος) που ανακτώνται αυτόματα από την Φορολογική Δήλωση για κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο του έτους 2021 έως τον Μάιο του έτους 2022
σε δεύτερο χρόνο και μετά την λήξη υποβολής των αιτήσεων θα γίνει η εκκαθάριση της αίτησης σας και θα δείτε τα αποτελέσματα μετά από σύνδεση σας στην εφαρμογή

Βήματα διαδικασίας για μισθωμένη κατοικία παιδιού που σπουδάζει

Ο γονέας ή ο κηδεμόνας ακολουθεί τα παραπάνω βήματα αφού πρώτα έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

Θα χρειαστείτε:

τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
να συμπληρώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
να συμπληρώσετε το IBAN του προσωπικού τραπεζικού σας λογαριασμού ή λογαριασμού, που είστε συνδικαιούχος
να επιβεβαιώσετε την τράπεζα κατάθεσης
Κατά τη διάρκεια περιόδου υποβολής των αιτήσεων μπορείτε να τροποποιήσετε τα στοιχεία της αίτηση σας.
Μετά την εκκαθάριση της αίτησης μπορείτε να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για την κατάσταση της αίτησης (αν εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε), όπως και για το χρηματικό ποσό που σας καταλογίστηκε.

Παραδείγματα υπολογισμού αποζημιώσεων

Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 300 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 180 ευρώ.
Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.
Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν
Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.