Επικαιρότητα:

Κορονοϊός: Πάμε για νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ;

04 Ιουλ. 2022 - 09:26 | Συμβαίνει γύρω μας
Κορονοϊός: Πάμε για νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ;

«Καμπανάκια» χτυπούν οι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και βάζουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ειδικά στα σούπερ μάρκετ. «Δεν αποκλείω στοχευμένα μέτρα ατομικής ευθύνης στα σούπερ μάρκετ και χώρους συγχρωτισμού», είπε σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τζανάκης ανέφερε επίσης πως τα κρούσματα είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα περιορισμού και επιτήρησης της πανδημίας δεν τηρούνται από την πλειονότητα του κόσμου.Για την τέταρτη δόση στους άνω των 30 ετών ο κ. Τζανάκης ήταν κατηγορηματικός, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητο:

«Δεν συστήνω την χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα έως 59 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και ιδίως σε όσους έχουν νοσήσει».

Τέλος, για το επικαιροποιημένο εμβόλιο που σχεδιάζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες εξέφρασε την άποψη ότι βρίσκεται δύο βήματα πίσω από τον ιό. «Χρειάζεται ένα εμβόλιο ριζικά επικαιροποιημένο, το οποίο σε ένα βαθμό θα υπερκαλύπτει τις μεταλλάξεις».

«Ναι» στην επιστροφή της μάσκας και από Σαρηγιάννη
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρότεινε τη λήψη ορισμένων μέτρων, όπως την επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους. «Να μην φοβηθεί η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός» σημείωσε.

Η κορύφωση των κρουσμάτων υπολογίζεται στις 16-17 Ιουλίου, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, προβλέποντας ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000. Ο ίδιος εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας:

«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου».

Παγώνη: Η μάσκα σώζει ζωές
Το ΕΣΥ πιέστηκε αυτή την εβδομάδα υπογράμμισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη:

«Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non covid αρχίσαμε να τα κάνουμε covid. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών covid. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι».
Μάλιστα, η ίδια επανέλαβε πως χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα:

«Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζει ζωές».