«Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη» - Καμπάνια στήριξης κακοποιημένων γυναικών

05 Αυγ. 2022 - 21:28 | Συμβαίνει γύρω μας
«Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη» - Καμπάνια στήριξης κακοποιημένων γυναικών

Δεκάδες τηλεφωνήματα δέχεται καθημερινά το συμβουλευτικό κέντρο Αθήνας, από κακοποιημένες γυναίκες, εξαντλημένες από τις βίαιες συμπεριφορές των συζύγων ή συντρόφων τους, αδύναμες να αντιδράσουν.
«Υπάρχουν μέρες που μπορεί να δεχτούμε 10 τηλεφωνήματα και άλλες μέρες 3. Οι περισσότερες γυναίκες απευθύνονται σε εμάς για την κακοποίηση που αφορά στη συντροφική βία ή στην ενδοοικογενειακή», λέει η Ελένη Κουλοσούσα, ψυχολόγος «Πολύκεντρο» Αθήνας.

Το MEGA βρέθηκε στο «Πολύκεντρο», μια «ασπίδα προστασίας», που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στήριξης σε όλες τις γυναίκες – θύματα βίας που έχουν ανάγκη, στελεχωμένο από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νομικούς.

«Θέλω να χωρίσω, αλλά φοβάμαι»
Πίσω από «καθώς πρέπει» ζευγάρια, πίσω από κλειστές πόρτες και ψεύτικα χαμόγελα κρύβεται η βία, ο πόνος και ο τρόμος.

Γυναίκες που φοβούνται ακόμη και να χωρίσουν.

«Η περίοδος που η γυναίκα ετοιμάζεται να φύγει έχει πάρα πολύ φόβο. Υπάρχουν γυναίκες που φοβούνται να ανακοινώσουν το διαζύγιο. Λένε: φοβάμαι να φωνάξω την αστυνομία ή να κάνω μήνυση γιατί μετά θα έχω αντίποινα και θα τον εξοργίσω. Πολλές φορές και να φύγει η γυναίκα, η βία δεν σταματά».

Αρκετές γυναίκες δε φεύγουν από το σπίτι τους λόγω και της οικονομικής τους εξάρτησης από τους κακοποιητικούς συντρόφους τους. Το κέντρο προσφέρει και εργασιακή στήριξη.

«Υπάρχουν γυναίκες που δέχονται βία και μένουν στη σχέση. Στερεοτυπικά αισθάνονται ότι δεν ανταποκρίνονται στο πρότυπο της σωστής γυναίκας. Αν υπάρχει οικογένεια σκέφτονται ‘Να χαλάσω την οικογένεια;’».

Όταν η κακοποίηση αρχίζει, η γυναίκα – θύμα δεν σκέφτεται συνήθως πως θα ξεφύγει, σκέφτεται πως θα κρύψει αυτό που της συμβαίνει από συγγενείς, φίλους, συναδέλφους.

«Οι υπηρεσίες μας αφορούν και τα τρίτα πρόσωπα, έχουν λάβει ενημέρωση και στήριξη. Και πατεράδες και μαμάδες και φίλοι».

Στα 10 χρόνια λειτουργίας του συμβουλευτικού κέντρου, έχει εξυπηρετήσει πάνω 4.000 κακοποιημένες γυναίκες, τόσο δια ζώσης, όσο και τηλεφωνικά.

«Μπορεί μια γυναίκα να μην έχει προκαθορισμένο ραντεβού και να χρειάζεται στήριξη τηλεφωνικά. Φυσικά και θα ανταποκριθούμε».