Επικαιρότητα:

Ξεκινά τριήμερο με μπόρα, χαλάζι και κεραυνούς – Οι 4 περιοχές με ισχυρές καταιγίδες

12 Αυγ. 2022 - 08:34 | Συμβαίνει γύρω μας
Ξεκινά τριήμερο με μπόρα, χαλάζι και κεραυνούς – Οι 4 περιοχές με ισχυρές καταιγίδες

Το καλοκαίρι περνά σε φάση ανάπαυλας από σήμερα, Παρασκευή και έως τις πρώτες πρωινές ώρες του Δεκαπενταύγουστου, όταν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στη συνέχεια ο καιρός θα... αλλάξει ξανά και θα έρθουν για λίγες ημέρες ακόμα και 40άρια

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι από τις μεσημεριανές ώρες σήμερα έντονα στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, όπου ήδη έχουν σημειωθεί βροχές, και αναμένεται να εξασθενίσουν προς το βράδυ. Ο δεύτερος γύρος θα έρθει από αύριο, Σάββατο, με την κορύφωση της κακοκαιρίας την Κυριακή, όπου θα ξεσπάσουν καταιγίδες και στην Αττική.

Σύμφωνε με τις προγνώσεις της ΕΜΥ, του meteo και των μετεωρολόγων ανηπερέαστα από την κακοκαιρία θα μείνουν Κρήτη και Κυκλάδες.

Live η πορεία της κακοκαιρίας:

Τα νέα στοιχεία του meteo για την κακοκαιρία
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα σήμερα θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρα μας, παρόλα αυτά λόγω της περιόδου των θερινών διακοπών, ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στις θαλάσσιες δραστηριότητες στις περιοχές κυρίως του Βορείου Αιγαίου (Χαλκιδική, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου και Σποράδες) και του Κεντρικού Ιονίου, αφού οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Σήμερα, αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές σε Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία, Ήπειρο, όπου τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και στα νησιά του Κεντρικού Ιονίου.

Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα.

Στην παρακάτω Ομάδα Χαρτών, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος βροχόπτωσης, καθώς επίσης και οι περιοχές όπου αναμένονται οι χαλαζοπτώσεις για τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Παρασκευής 12/08.

Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν πρόσκαιρα στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, ωστόσο θα συνεχιστούν τοπικά σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς και πιθανόν του Βορείου Αιγαίου.

 
Τέλος, παρά τη βελτίωση που θα παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικοί δείκτες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να ληφθεί στις ηπειρωτικές περιοχές όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, αφού θα υπάρξει έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών από πτώσεις κεραυνών.

Οι περιοχές που θα πληγούν
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΜΥ, έντονη θα είναι η αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, το επόμενο τριήμερο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Δυσκολότερη ημέρα θα είναι η Κυριακή, όταν και θα κορυφωθουν τα ισχυρά φαινόμενα, ενώ τη Δευτέρα (Δεκαπενταύγουστος) ο καιρός προβλέπεται βελτιωμένος.

Ο καιρός την Παρασκευή
Την Παρασκευή κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από νωρίς στην κεντρική Μακεδονία και από μεσημβρινές ώρες στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη δυτική και την κεντρική Στερεά (κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία και την Ευρυτανία). Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Ο καιρός το Σάββατο
Το Σάββατο (13-8-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το Ιόνιο. Τα έντονα φαινόμενα στη Μακεδονία θα συνεχιστούν και τη νύχτα προς την Κυριακή.

Ο καιρός την Κυριακή
Την Κυριακή (14-8-2022), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Τη νύχτα προς τη Δευτέρα τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στη βορειοανατολική Ελλάδα (τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο), ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί.