Επικαιρότητα:

Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους – Οι 4 λόγοι, πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

23 Φεβ. 2023 - 20:21 | Συμβαίνει γύρω μας
Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους – Οι 4 λόγοι, πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Ένας σκύλος που κυνηγά την ουρά του, που κάνει κύκλους, που ζαλίζεται και αποπροσανατολίζεται, μπορεί να αποτελεί την τέλεια εικόνα για το κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Και για, μικρά σε ηλικία, σκυλιά, το κυνήγι της ουράς μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα κουτάβια συχνά επεξεργάζονται την ουρά τους, προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς μπορούν να κάνουν με αυτήν.

Όμως, ενώ το περιστασιακό κυνήγι της ουράς μπορεί να είναι ένα σημάδι για παιχνίδι, το συνεχές κυνήγι της ουράς ή το δάγκωμά της, ειδικά για ενήλικους σκύλους, μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενα προβλήματα υγείας ή ψυχολογικά προβλήματα.

Ακολουθούν τέσσερις λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ουρά του. Επίσης, καλό να είναι γνωρίζετε πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν κτηνίατρο.

1. Ανία
«Τα σκυλιά κάνουν ό,τι τα κάνει να αισθάνονται χαρούμενα  ή τους προσφέρουν μια ανταμοιβή», λέει η Angela Logsdon-Hoover, τεχνική διευθύντρια στα Νοσοκομεία Ζώων VCA.

Ο σκύλος σας μπορεί φυσικά να αισθάνεται ενθουσιασμένος όταν κοιτάζει πίσω και βλέπει την ουρά του να κουνιέται. Με τον καιρό, αυτή η περιστασιακή συμπεριφορά μπορεί να μετατραπεί σε συνήθεια. Σύμφωνα με την Logsdon-Hoover, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε σκύλους που περνούν πολύ χρόνο σε κλουβιά ή ρείθρα ή μένουν συχνά μόνοι στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα – ιδιαίτερα σε σκύλους υψηλής ενέργειας, με μακριές ουρές. Αλλά ακόμη και τα σκυλιά χωρίς ουρά μπορούν να αναπτύξουν τέτοιες συνήθειες.

Τι να κάνετε: Εάν ο σκύλος σας παίζει με την ουρά του κάθε λίγο και λιγάκι, μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Από την άλλη πλευρά, ένας σκύλος ξοδεύει πολύ χρόνο κυνηγώντας την ουρά του μπορεί να χρειάζεται μια διέξοδο για να διοχετεύσει την ενέργειά του, λέει η  Logsdon-Hoover. Εάν ο σκύλος σας δεν μπορεί να αφήσει την ουρά του ήσυχη, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν κτηνίατρο ή έναν ειδικό στη συμπεριφορά των ζώων για το θέμα, λέει η Logsdon-Hoover.

Αλλά πώς μπορείτε να διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας δεν παίζει απλώς;

«Μια συμπεριφορά γίνεται εμμονική όταν αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινή ζωή», λέει η Alison Creighton, από το VCA Animal Hospitals.

Εν ολίγοις, εάν το κουτάβι σας περιστρέφεται συνεχώς πίσω από την ουρά του και δυσκολεύεστε να ανακατευθύνετε την προσοχή του, μάλλον ήρθε η ώρα να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να προσφέρει περισσότερες οδηγίες για την εύρεση της αιτίας και, εάν χρειαστεί, μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα σταθεροποίησης της διάθεσης του ζώου, για να ελαχιστοποιήσει την εμμονική συμπεριφορά, όπως το κυνήγι της ουράς.

2. Πόνος
Οι άνθρωποι που αισθάνονται πόνο ή ενόχληση μπορούν να τρίψουν την επίμαχη περιοχή του σώματός τους ή να πάρουν κάποιο αναλγητικό φάρμακο . Δεδομένου ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο, είναι πιθανόν να δαγκώνουν την περιοχή στην οποία νιώθουν πόνο, λέει η Creighton.

Ο πόνος στην ουρά του σκύλου σας μπορεί να προκύψει από έναν τραυματισμό στο σημείο ή μπορεί να εμφανιστεί λόγω χρόνιων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, οι αλλεργίες ή τα προβλήματα του πρωκτικού αδένα.

Οι λοιμώξεις γύρω από τα οπίσθια ή την ουρά μπορούν επίσης να ωθήσουν τον σκύλο σας να δαγκώσει ή να τσιμπήσει την περιοχή.

Τα σημάδια μιας λοίμωξης μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Δύσοσμες εκκρίσεις
  • Ερυθρότητα
  • Κνησμός
  • Να λείπουν΄ολόκληρα κομμάτια από τη γούνα
  • Κρούστα στο δέρμα

Σύμφωνα με την Creighton, ο σκύλος σας μπορεί να πονάει αν τον παρατηρήσετε να κουτσαίνει, να περπατά πιο αργά από το συνηθισμένο, να αποφεύγει να τρέχει ή να πηδά και να κρατά την ουρά του χαμηλά.

Άλλα πιθανά σημάδια πόνου περιλαμβάνουν:

  • Ταραχή
  • Γκρίνια ή κραυγές
  • Τρόμος
  • Ταχύτερη αναπνοή

Τι να κάνετε: Εάν ο σκύλος σας φαίνεται ότι πονάει ή ότι έχει σημάδια μόλυνσης, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας αμέσως. Οι περισσότερες λοιμώξεις δεν θα βελτιωθούν χωρίς συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά.

Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι ο σκύλος σας μπορεί να πονάει για διάφορους λόγους. Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετετην αιτία – και το ακριβές σημείο – της ενόχλησης του σκύλου σας και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

3. Παράσιτα
Εάν ο σκύλος σας έχει ξαφνικά υπερβολικό ενδιαφέρον για την ουρά και την πλάτη του, μπορεί να φταίνε τα παράσιτα.

«Είναι σύνηθες οι ψύλλοι να συγκεντρώνονται προς το πίσω μέρος του σώματος», λέει η  Creighton.

Μπορείτε συχνά να εντοπίσετε ψύλλους με γυμνό μάτι, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρήσετε άλλα σημάδια μόλυνσης από ψύλλους, όπως:

  • Υπερβολικός κνησμός, μάσημα ή δάγκωμα του δέρματος
  • Εμφανώς ερεθισμένο δέρμα
  • Μικρά κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα
  • Τριχόπτωση και θαμπάδα

Η Creighton τονίζει ότι τα εντερικά παράσιτα μπορούν επίσης να προκαλέσουν έντονο πρωκτικό κνησμό που μπορεί να οδηγήσει τον σκύλο σας να γλείφει ή να ροκανίζει υπερβολικά την περιοχή – ή να σέρνει τον πισινό του στο πάτωμα.

Άλλα κοινά συμπτώματα που δείχνουν μόλυνση από εντερικά παράσιτα:

  • Απώλεια βάρους
  • Διάρροια
  • Φούσκωμα της κοιλιάς
  • Λήθαργος
  • Αίμα στα κόπρανα

Τι πρέπει να κάνετε: «Ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία και την πρόληψη από τους ψύλλους είναι τα συνταγογραφούμενα χάπια που διατίθενται μέσω του κτηνιάτρου σας, σε συνδυασμό με την απολύμανση», λέει ο Creighton.

Επίσης θα πρέπει να:

Πλύνετε το κρεβάτι του κατοικίδιου ζώου σας σε ζεστό νερό — τουλάχιστον 35 °C — και να το στεγνώσετε σε υψηλή θερμοκρασία.

Σκουπίσετε καλά χαλιά, έπιπλα, καθίσματα αυτοκινήτου, ρείθρα και οτιδήποτε άλλο, στο οποίο το κατοικίδιό σας κάθεται, για να εξαλείψετε τους ψύλλους και τα αυγά.

Σκεφτείτε να περιποιηθείτε την αυλή σας για το ενδεχόμενο ύπαρξης ψύλλων.

Tip: Η προσθήκη ενός περιλαίμιου ψύλλων στη σακούλα ή τον κάδο της ηλεκτρικής σκούπας μπορεί να σας βοηθήσει να εξολοθρεύσετε τους ψύλλους καθώς καθαρίζετε.

Αν στείλετε στον κτηνίατρο, δείγμα από τα κόπρανα του σκύλου σας, μπορείτε να επιβεβαιώσετε την παρουσία εντερικών παρασίτων και είναι πιθανόν να σας συνταγογραφήσει φάρμακα αποπαρασίτωσης για να τα εξοντώσει.

4. Γνωστικά προβλήματα
Το κυνήγι της ουράς μπορεί επίσης να προκύψει από γνωστικά θέματα τα οποία σχετίζονται με την ηλικία ή ανωμαλίες του εγκεφάλου, που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, όπως όγκοι ή γενετικές ανωμαλίες – αν και αυτά τα προβλήματα είναι αρκετά ασυνήθιστα στους σκύλους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Abel Gonzalez, κτηνίατρο στο Fuzzy, τα σημάδια στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή είναι:

Ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά ή στην προσωπικότητα
Επίμονη κλίση του κεφαλιού
Ασύμμετρες εκφράσεις προσώπου
Επιληπτικές κρίσεις
Έλλειψη συντονισμού
Τι να κάνετε: Η θεραπεία των νευρολογικών προβλημάτων εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, επομένως ένα καλό επόμενο βήμα περιλαμβάνει την επικοινωνία με έναν κτηνίατρο που μπορεί να προσφέρει περισσότερες οδηγίες για τον εντοπισμό και τη διαχείριση νευρολογικών καταστάσεων.

Εάν έχετε παρατηρήσει κάποια σημάδια νευρολογικών προβλημάτων στον σκύλο σας, ο Gonzalez προτείνει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν κτηνίατρο για να ξεκινήσετε τη διαγνωστική διαδικασία.

Πότε να καλέσετε τον κτηνίατρο
Ο Gonzalez συνιστά να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο κάθε φορά που το κυνήγι της ουράς του κατοικίδιου ζώου σας γίνεται εμμονικό, σε σημείο που δεν ασχολείται σχεδόν με τίποτα άλλο παρά μόνο με αυτό.

Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας αγνοεί τα γεύματα, τις λιχουδιές ή την προοπτική για παιχνίδι, πιθανότατα να πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Το ίδιο ισχύει εάν μασά την ουρά του τόσο πολύ που αρχίζουν να υπάρχουν πληγές.

Αν δεν υπάρχει υποκείμενη ιατρική αιτία, ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα συστήσει έναν συνδυασμό φαρμακευτικής θεραπείας και συμπεριφοριστικής θεραπείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

Φάρμακα κατά του άγχους
Προπόνηση με καπίστρι κεφαλής για να ανακατευθύνετε την προσοχή κατά το spinning ή το κυνήγι της ουράς
Άσκηση και άλλες δραστηριότητες για να εμπλουτιστεί η καθημερινότητα του σκύλου.

enikos.gr