Πάσχα των Ελλήνων: Η γιορτή της Άνοιξης και της Χριστιανοσύνης

16 Απρ. 2023 - 10:20 | Συμβαίνει γύρω μας
Πάσχα των Ελλήνων: Η γιορτή της Άνοιξης και της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα (16/04), φέτος, είναι μια χρυσή ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση, καταλλαγή, και δημιουργική πορεία. Για μια κοινωνία της αλληλεγγύης, της κατανόησης με περισσότερη φως και ελπίδα για το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας, του τόπου μας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Έτσι, η Ανάσταση έγινε με το Άγιο Φως το οποίο έφτασε στην Αθήνα, στις 20:30 του Μεγάλου Σαββάτου (15/04), με ειδική πτήση της AEGEAN, λίγες ώρες μετά την τελετή για την Αφή του στα Ιεροσόλυμα. Στη συνέχεια, το Άγιο Φως μεταφέρθηκε από τον έξαρχο του Παναγίου Τάφου, Αρχιμανδρίτη Ραφαήλ, στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, όπου ήδη από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πιστοί.

«Το Άγιο Φως μεταφέρει μήνυμα ελπίδας και παρηγοριάς για την τραγωδία των Τεμπών. Μετά τον Σταυρό ακολουθεί Ανάσταση και μετά τον θάνατο η ζωή» τόνισε στο μήνυμά του ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ.

Χίος: «Έκλεψε» τις εντυπώσεις ο ρουκετοπόλεμος
Εντυπωσιακός, με μέτρο και σεβασμό στην ασφάλεια θεατών και πιστών, ήταν ο φετινός ρουκετοπόλεμος ανάμεσα στις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής. Τα συνεργεία των δύο ενοριών απέδειξαν στην πράξη ότι τα όσα εγράφησαν τις προηγούμενες ημέρες, ήταν υπερβολές κενές περιεχομένου, αφού ο αριθμός των ρουκετών για ακόμα μια χρονιά ήταν τόσος, ώστε αφενός το έθιμο να είναι εντυπωσιακό, αφετέρου να μην δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλεια θεατών, πιστών αλλά και κατοίκων των οποίων οι ιδιοκτησίες βρίσκονται στη ζώνη πυρός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα politischios.gr, η τάξη και ασφάλεια ήταν αντιληπτή αρκετά μέτρα μακρύτερα από τα σημεία ρίψης ρουκετών, αφού Δήμος, Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και εθελοντές, συνεργάστηκαν άψογα με αποτέλεσμα η κίνηση πέριξ των δύο ενοριών να διεξάγεται χωρίς προβλήματα καθόλη τη διάρκεια του εθίμου.

Νέος Κόσμος: Βροχή βεγγαλικών με το που ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη!»
Για μια ακόμα μια χρονιά μετατράπηκε σε... πολεμικό τοπίο ο Νέος Κόσμος κατά την Ανάσταση. Νεαροί της περιοχής τήρησαν αυτό που έχει γίνει έθιμο τα τελευταία χρόνια στη γειτονιά του ιερού ναού της Αναλήψεως στη Λαγουμιτζή. Όταν ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη!», βροχή από πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες, βεγγαλικά αλλά και μολότοφ έκαναν τη νύχτα... μέρα στην περιοχή, όπου είχε συρρεύσει πλήθος κόσμου για να καταγράψει το θέαμα.

Θεσσαλονίκη: Πλήθος πιστών στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας
Στις εκκλησίες έσπευσαν οι Θεσσαλονικείς για να γιορτάσουν την Ανάσταση με λαμπρότητα αλλά και σε κλίμα κατάνυξης. Με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη!» από πλήθος πιστών και τοπικών αρχών, οι οποίοι βρέθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας αλλά και σε εκκλησίες κάθε γειτονιά, με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα thesstoday.gr

Ιωάννινα: Έκαναν Ανάσταση πριν φτάσει στην Ελλάδα το Άγιο Φως
Η Ανάσταση σε ακριτικά χωριά στα Γιάννενα έγινε και φέτος νωρίτερα, λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα. Το Άγιο Φως δεν βρισκόταν στην Ελλάδα. Επειδή κάθε χρόνο, ένας ιερέας πρέπει να πηγαίνει από χωριό σε χωριό στον Νομό, η Ανάσταση γίνεται από το απόγευμα. Στη Δημόκορη Πωγωνίου, οι κάτοικοι του χωριού άκουσαν το «Χριστός Ανέστ!η» και, μετά τις ευχές που αντάλλαξαν, επέστρεψαν σπίτια τους για να γιορτάσουν.