Επικαιρότητα:

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις νέες ταυτότητες: Από τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα – Ποια είναι η διαδικασία, τι αλλάζει

24 Σεπ. 2023 - 14:41 | Συμβαίνει γύρω μας
Όσα πρέπει να ξέρετε για τις νέες ταυτότητες: Από τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα – Ποια είναι η διαδικασία, τι αλλάζει

Αύριο Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω του gov.gr,  για τις νέες ταυτότητες. Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για την έκδοση νέου δελτίου.

Το κόστος θα είναι 10 ευρώ. Οι πολίτες ακολουθώντας μία εύκολη διαδικασία θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα, όπου εκεί θα κάνουν την αίτηση.


Μετά την κατάθεση της αίτησης, ο πολίτης θα λαμβάνει sms στο κινητό του, με το ραντεβού του σε ένα από τα 367 σημεία έκδοσης.

Εντός επτά ημερών, θα λάβει ένα δεύτερο sms για την παραλαβή της νέας του ταυτότητας.

Παράλληλα, θα λειτουργούν 60 φορητά κλιμάκια ανά την Ελλάδα για την διευκόλυνση κρατουμένων, νοσηλευόμενων, υπερηλίκων και ατόμων με αναπηρία.

Στις νέες ταυτότητας δίδεται η δυνατότητα αναγραφής της ομάδας αίματος και του ρέζους, με προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού.

Η φωτογραφία και το δακτυλικό αποτύπωμα του πολίτη, αποθηκεύονται ηλεκτρονικά.  

«Δεν μπορεί όμως να έχει κάποιος πρόσβαση σε αυτά πρέπει να είναι κάποιο σώμα ασφαλείας και κατόπιν άδειας της ελληνικής αστυνομίας να μπορεί να έχει πρόσβαση στο δακτυλικό μας αποτύπωμα. Κάτι επικίνδυνο όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός και οφείλω να αναφερθώ σε αυτό, ούτε έχει γεωεντοπισμό, ούτε μας φωτογραφίζει, ούτε κάνει οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας έχει ανησυχήσει.

(…) Φωτογραφίες μπορούμε να βγάλουμε και σε φωτογράφο, ο οποίος θα τις αναρτήσει δια της εφαρμογής my photo, και θα είναι εκεί διαθέσιμες, ώστε να τις χρησιμοποιήσει εκεί ο αστυνομικός υπάλληλος για την έκδοση, μπορούμε όμως να εκδώσουμε και χωρίς κόστος την φωτογραφία μας, στο αστυνομικό τμήμα» αποσαφηνίζει ο ΓΓ Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης.

Από τον Νοέμβριο οι νέες ταυτότητες θα αναγράφουν και τον δωδεκαψήφιο, μοναδικό προσωπικό αριθμό του πολίτη, που σταδιακά θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, και τον ΑΜΚΑ στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Η διάρκεια ισχύος των νέων ταυτοτήτων θα είναι τα δέκα χρόνια, ενώ σε περίπτωση φθοράς ή απώλειας οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 9 ευρώ για την επανέκδοσή της.

Τα παλιά δελτία ταυτότητας θα ισχύουν μέχρι τις 3 Αυγούστου 2026