Τι συμβαίνει όταν το ζευγάρι δεν έχει ερωτική επιθυμία;

07 Μαρ. 2014 - 11:28 | Σχέσεις

Όταν η σεξουαλική απραξία γίνει συνήθεια: Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι καταλήγει να μην κάνει σεξ. Η καθημερινή κούραση, τα παιδιά που κοιμούνται ελαφρά, η χαμηλή αυτοπεποίθηση εξαιτίας του παραπάνω βάρους, το εργασιακό στρες, όλα μπορούν να εξηγήσουν γιατί δύο σύντροφοι που είναι πολλά χρόνια μαζί φτάνουν στο σημείο να αναζητούν το μαξιλάρι, ή το τηλεκοντρόλ, αντί για το σώμα του αγαπημένου τους προσώπου.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Η υγιής σεξουαλική ζωή όμως, δεν παύει να είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικειότητας σε μία σχέση και η παραμέληση της μπορεί να απομακρύνει τους δύο συντρόφους.

Είναι πολύ πιθανό μέσα στα πλαίσια μιας μακροχρόνιας σχέσης οι δύο σύντροφοι να βιώνουν ένα καθεστώς ρουτίνας. Υπάρχουν πλέον δεδομένα από την επιστήμη της βιολογίας που δείχνουν ότι είναι οι νέες εμπειρίες αυτές που ενεργοποιούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι η ουσία που ενεργοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Για το λόγο αυτό λοιπόν, υπάρχει συνήθως ενθουσιασμός στο ξεκίνημα μιας νέας σχέσης που προσφέρει εντελώς νέες εμπειρίες, στις οποίες ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται ανάλογα.

Όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί κανείς να αλλάζει συντρόφους κάθε φορά που ο ενθουσιασμός φθίνει. Μπορεί όμως, να αλλάξει τους άλλους παράγοντες, ώστε να διαφοροποιήσει την εμπειρία και να ενεργοποιήσει την απελευθέρωση της  ντοπαμίνης. Το ζευγάρι λοιπόν, μπορεί να δοκιμάσει τη σεξουαλική πράξη σε νέους χώρους, σε διαφορετικό χρόνο από το συνηθισμένο και ενδεχομένως σε μια άλλη στάση.

Όλα τα ζευγάρια είναι κουρασμένα στο τέλος μιας γεμάτης ημέρας και είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει μια ρομαντική διάθεση, αφού πρώτα βάλουν τα παιδιά για ύπνο και ταχτοποιήσουν τις δουλείες του σπιτιού. Οι ειδικοί όμως, τονίζουν ότι στο σημείο αυτό είναι που πρέπει να μπουν προτεραιότητες. Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι τόσο σημαντική για τη συνολική υγεία της σχέσης που δεν πρέπει οι δυο σύντροφοι να περιμένουν την ιδανική στιγμή με τον άπλετο χρόνο και τη διάθεση να ανάψουν κεριά και να δημιουργήσουν μια ρομαντική ατμόσφαιρα. Μπορούν να εκμεταλλευτούν με δημιουργικό τρόπο οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν είναι σύντομο. Η προτεραιότητα λοιπόν, είναι να ορίσουν το χρόνο για μια ρομαντική συνεύρεση, ακόμα κι αν χρειαστεί να περιμένουν λίγο οι δουλειές του σπιτιού.

Οι σεξουαλικοί θεραπευτές μάλιστα, τονίζουν ότι αν το ζευγάρι έχει πολύ καιρό να κάνει σεξ, ενδεχομένως να χρειαστεί λίγος ποιοτικός χρόνο για να συνδεθούν οι δύο σύντροφοι με έναν μη σεξουαλικό τρόπο πρώτα που θα βοηθήσει στην αφύπνιση του αισθησιασμού, χωρίς όμως να τον εκβιάσει.

Μια παραδοσιακά ρομαντική βραδιά με ταινία και δείπνο, μια κοινή διασκεδαστική δραστηριότητα, όπως είναι η ποδηλασία, ή το bowling, ή ακόμα και η κυριακάτικη βόλτα για έναν καφέ, μπορεί να γίνουν μια όμορφη συνήθεια που θα βοηθήσει τους δύο συντρόφους να επανασυνδεθούν. Η ρομαντική αυτή επανασύνδεση είναι που θα ανοίξει το χώρο για τη σεξουαλική επιθυμία.

Τσάντες, Ρούχα, Αξεσουάρ, Gino Perardi